● ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ● ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ  ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ●  ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
10-9-2012 : Λόγω της, αυτονόητα, μεγάλης χρήσης της ιστοσελίδας του ΣΕΑΤΕ, υπάρχουν δυσλειτουργίες, κυρίως στο γρήγορο άνοιγμα των συνημμένων αρχείων. Χρειάζεται υπομονή και, φυσικά, κατανόηση...Η εβδομάδα αυτή είναι, αναγκαστικά, αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην προετοιμασία των αναγγελιών των απαιτησεών μας. Μην επιβαρύνετε το δυνσμικό του Συλλόγου με άλλου είδους ερωτήσεις ή θέματα.
 
 
  
 
 

29-8-2012

Ενόψει των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ στη ΔΕΘ στις 6,7 και 8 Σεπτεμβρίου 2012 στη Θεσσαλονίκη σας γνωστοποιούμε το πρόγραμμα δράσης της Συνομοσπονδίας και των συνδικάτων.

-    Την Πέμπτη 6/9/2012 και ώρα 12.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών και συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο IMPERIAL (Αντιγονιδών 13) για το πλαίσιο διεκδικήσεων της ΓΣΕΕ, ενώ θα παρουσιασθεί από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ περιληπτικά η Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος τα συνδικαλιστικά στελέχη Πρόεδροι ή Γενικοί Γραμματείς των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας και Θράκης.

-    Την Παρασκευή 7/9/2012 τα Προεδρεία των Εργατικών Κέντρων θα κάνουν εξορμήσεις-συσκέψεις με τα πρωτοβάθμια σωματεία στους χώρους εργασίας για την ενεργοποίηση και συμμετοχή των εργαζόμενων στη συγκέντρωση και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων.

-    Το Σάββατο 8/9/2012 και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Άγαλμα Βενιζέλου με πορεία προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. 
 
Για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των συνδικάτων εκδόθηκε διακήρυξη-ανακοίνωση και αφίσες, οι οποίες αποστέλλονται στα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες για την ενημέρωση, την κινητοποίηση και τη συμμετοχή των εργαζόμενων στο συλλαλητήριο.

 
----------
 

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ !

27-8-2012

 
Νέα κεραμίδα σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα φέρνει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013-2014, το οποίο θα τεθεί υπόψη των πολιτικών αρχηγών και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής της τρόικας την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
 
Κι ενω δεν εχει ακόμη αρχίζει η καταβολή των δόσεων απο τα εκκαθαριστικά -τρόμου της εφορίας από τις 15 Οκτωβρίου 2012 προβλέπεται εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης.
 
Από την ημερομηνία αυτή θα ισχύσει νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος θα είναι αυξημένος από τα 0,06 στα επίπεδα των 0,33-0,41 ευρώ το λίτρο που θα ανέρχεται ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Η εξίσωση αυτή θα έχει ως συνέπεια το πετρέλαιο θέρμανσης να ανατιμηθεί κατά 30%-40% ή κατά 30 έως 40 λεπτά το λίτρο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χειμερινή περίοδο !
 
Δηλαδή, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα φθάσει να κυμαίνεται μεταξύ 1,30 και 1,40 ευρώ το λίτρο, από περίπου 1 ευρώ το λίτρο που είχε διαμορφωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2012. Τα νέα μέτρα -φωτιά σε συντάξεις, μισθούς, επιδόματα και εφάπαξ που έρχονται εχουν ως εξής :
 
                            Η συνέχεια...
 
----------
 
ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΟΣΤΗ !
 
                                                       21-8-2012
 
Η οικονομική κρίση έχει πλήξει όλους τους τομείς στη χώρα μας, με τις τράπεζες να επηρεάζονται σε επίσης μεγάλο βαθμό. Προσπαθώντας λοιπόν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες, οι τράπεζες μειώνουν το λειτουργικό κόστος, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν στον δρόμο. Ενδεικτικό είναι πως μόνο μέσα στο 2011 έχασαν τις δουλειές τους 3.356 άτομα στη χώρα μας. Η πολιτική αυτή των τραπεζών βέβαια δεν προβλέπεται να αλλάξει άμεσα...
 
                              Συνέχεια...
----------
 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ?
 
                                                        17-8-2012

Την επιβολή κοινωνικού πόρου για το Ασφαλιστικό από πηγές χρηματοδότησης που δεν θα επιβαρύνουν την παραγωγή ούτε και τις επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν προσωπικό και ήδη καταβάλλουν υψηλές εισφορές (με βάση το Μνημόνιο, θα πρέπει να μειωθούν το 2013 κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες) επαναφέρουν στο τραπέζι οι μικρομεσαίοι (ΓΣΕΒΕΕ) και η ΓΣΕΕ μπροστά στο διαφαινόμενο χρηματοδοτικό αδιέξοδο της κοινωνικής ασφάλισης και όσων συνεισφέρουν στα Ταμεία.

Τη δημιουργία ειδικού «τροφοδότη» λογαριασμού για το Ασφαλιστικό από «τρίτες» πηγές -δεδομένου ότι εξαντλούνται τα περιθώρια χρηματοδότησης μέσω της επιβολής εισφορών στους συνταξιούχους και επαχθέστερων όρων στους ασφαλισμένους- ζήτησε με υπόμνημα που έστειλε στην κυβέρνηση με αφορμή την αναμόρφωση του φορολογικού η ΓΣΕΒΕΕ. Η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε την επιβολή εισφοράς ένα τοις χιλίοις επί του τζίρου σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας και ιδιοκτησιακού καθεστώτος και με πρόβλεψη μικρότερης εισφοράς σε όσες επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν χαμηλό συντελεστή κέρδους.

                                Συνέχεια...
----------
 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΣΕ ΑΡΘΡΟ - ΛΙΒΕΛΟ !
4-8-2012

 

Στο site Capital.gr ο αρθρογράφος Γ. Καισάριος έγραψε ένα λίβελο κατά της ΑΤΕ και του προσωπικού της, με απαράδεκτες εκφράσεις, χαρακτηρισμούς και παραδοχές.
Ο συνάδελφος Σ.Κ. στοιχειοθέτησε μια αποστομωτική απάντηση, την οποία, με δική του προτροπή, την απέστειλε, στον αρθρογράφο, ο ΣΕΑΤΕ, κρατώντας, για ευνόητους λόγους, το όνομά του.
 
Το άρθρο – λίβελος του Γ. Καισάριου και η πρέπουσα απάντηση ΕΔΩ !...
----------
 
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ Τ.Τ.

 3-8-2012

Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα Παρασκευή 3/8/2012 από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι αποφάσισε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με συγκέντρωση και πορεία στην Τράπεζα Ελλάδος και στη Βουλή των Ελλήνων. Επίσης αποφάσισε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας τη Δευτέρα 6/8/2012 (12 – 15.00) και 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 8/8/2012.

 Οι εργαζόμενοι του ΤΤ ζητούν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να ενημερωθεί υπεύθυνα για τις θέσεις τους στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

 «Οι εργαζόμενοι θα παλέψουμε με όλα τα μέσα για να αποτρέψουμε το ξεπούλημα της πρώτης Τράπεζας στην Ελλάδα και της τρίτης στην Ευρώπη σε κεφαλαιακή επάρκεια. Το σκάνδαλο αυτό δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να το επιτρέψει», αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

 Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποτελεί προτεραιότητα στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

 Μάλιστα ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει προσφορές από τράπεζες για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η πώληση θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Αύγουστο.

----------
 
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ - ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
 
                                                            3-8-2012

Στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων θα καταθέσουν σήμερα -μετά κόπων και βασάνων- ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Γιώργος Προβόπουλος μετά από σχετικά αίτημα και επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για την υπόθεση της ΑΤΕbank. Αρχικά υπήρξαν επιπλοκές καθώς δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών για την κλήση τους ενώ εν συνεχεία ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να αποφύγει την ενημέρωση καταθέτωντας υπόμνημα.

Οι αντιδράσεις όμως που προκλήθηκαν οδήγησαν το Γ. Στουρνάρα να αποδεχθεί τη διά ζώσης ενημέρωσης της επιτροπής η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

----------
ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
 
                                                           3-8-2012
Πεσκέσι» στο τραπεζικό κεφάλαιο αλλά και βήμα για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών αποτελεί η απόφαση για παράδοση της Αγροτικής Τραπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη διάρκεια σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του προς το υπουργείο Οικονομικών.
 
Με την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπερασπίστηκε την επιλογή αυτή ενώ ανησυχία προκαλεί η αναγγελία του για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα «μη ενήμερα» αγροτικά δάνεια.
----------
 
ΤΣΙΠΡΑΣ : ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ !
 
                                                         1-8-2012

Η συγχώνευση της ΑΤΕ με την τράπεζα Πειραιώς, είναι προσωρινή και ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα την ακυρώσει, σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, προειδοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε σε ανοιχτή συγκέντρωση, στην πόλη της Κατερίνης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει αυτή τη σκανδαλώδη εκποίηση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την ΑΤΕ στο δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο», επισήμανε ο κ. Τσίπρας ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των τριών κυβερνητικών κομμάτων. Χαρακτήρισε την ΑΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη ΔΕΗ και τους άλλους στρατηγικής σημασίας δημόσιους οργανισμούς, «θεσμούς στήριξης της ευημερίας του ελληνικού λαού», ενώ ειδικά για την ΑΤΕ προειδοποίησε ότι «θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις», όλοι όσοι ενεπλάκησαν στη διαδικασία συγχώνευσης.

----------
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕ
 
                                                            1-8-2012
Εντείνονται τα προβλήματα μέσα στην Δημοκρατική Αριστερά, αφού πλέον έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο οι αντιδράσεις βουλευτών πάνω σε κυβερνητικές αποφάσεις. Έτσι σήμερα ο βουλευτής ΄Β Αθήνας κ. Οδυσσέας Βουδούρης κατάθεσε ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για την μεταβίβαση μέρους της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς και αυτό παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ συναίνεσε στην παραπάνω απόφαση.

Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Βουδούρη έχει ως εξής : >>>
----------
 
Η ΛΥΣΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ !
 
                                                          30-7-2012

Σε συνθήκες αδιαφάνειας, με διαδικασίες – εξπρές και με πολλά αδιευκρίνιστα σημεία ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο τραπεζικό deal, που αλλάζει το χάρτη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα και θα αποτελέσει αφετηρία ραγδαίων εξελίξεων στον κλάδο.

Εν μια νυκτί η ΑΤΕbank παύει να υφίσταται, το Δημόσιο φορτώνεται τα βάρη του προβληματικού κομματιού της, οι ιδιώτες μέτοχοί της μένουν με άδεια χέρια και η Πειραιώς γίνεται η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα με αδιευκρίνιστο προς το παρόν ιδιοκτησιακό μέλλον.

Είναι μια «αιματηρή» λύση, που θα κοστίσει συνολικά πάνω από 7 δισ. στο Δημόσιο, διογκώνοντας το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα τουλάχιστον κατά 3% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, το Δημόσιο θα χρειαστεί να καλύψει μαύρη τρύπα 3,8 δισ. της bad bank, ενώ στο δημόσιο χρέος θα προστεθούν τα 3,5 δισ. που θα δοθούν από το ΤΧΣ ως κεφαλαιακή ενίσχυση στην Τρ. Πειραιώς.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η κίνηση είχε σχεδιαστεί και αποφασιστεί από καιρό, καθώς χρειάστηκε μόνο λίγα 24ωρα για να ανακοινωθεί και να ολοκληρωθεί.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, κυβέρνηση, τραπεζικοί παράγοντες και επιχειρηματικός κόσμος χαιρέτισαν τη συμφωνία ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία, παραβλέποντας τις εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις της στα δημοσιονομικά, τη ζημία των μετόχων της ΑΤΕ και τις παρενέργειες που μπορεί να έχει στον αγροτικό τομέα της οικονομίας.

Αν και εκδόθηκαν τρεις ανακοινώσεις από την ΤτΕ, το ΤΧΣ και την Τράπεζα Πειραιώς, βασικοί όροι της συμφωνίας παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Καμία αναφορά δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής ως προς το τίμημα που θα καταβάλλει η Τράπεζα Πειραιώς, για το τί θα εισπράξει το Δημόσιο από την πώληση του υγιούς κομματιού της ΑΤΕ και τί επιπλέον θα χρειαστεί ενδεχομένως να επωμιστεί για τις ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων αγροτικών δανείων, που πηγαίνουν στην αποκαλούμενη bad bank.

Ένα άλλο αδιευκρίνιστο στοιχείο, που ενδεχομένως να αποτελέσει «πέτρα» πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου, είναι η τύχη των δανείων που έχει χορηγήσει η ΑΤΕ προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – αν δηλαδή θα μεταφερθούν στην Τρ. Πειραιώς μαζί με το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ, ή αν θα πάνε στη bad bank και θα τα φορτωθεί το Κράτος.

Ερωτηματικά εκφράζουν επίσης χρηματιστηριακοί παράγοντες όσον αφορά την ακολουθηθείσα διαδικασία. Όπως επισημαίνουν, σε όλες τις περιπτώσεις συγχώνευσης εισηγμένων εταιριών και ιδιαίτερα τραπεζών, οι διαδικασίες διαρκούν μήνες, τα περιουσιακά στοιχεία αποτιμώνται, η αγορά έχει τη δυνατότητα και το χρόνο να αξιολογήσει όρους και τιμήματα εξαγοράς – συγχώνευσης, οι επενδυτές έχουν χρονικά περιθώρια για αποφάσεις και επιλογές.

Στην περίπτωση ΑΤΕ – Πειραιώς όλα γίνονται μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, οι μικρομέτοχοι καταλαμβάνονται εξαπήνης και όλα καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου.

          Από το ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ IN
 
----------
 
ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕ !
 
                                      27-7-2012

Νωρίτερα απ ότι αναμενόταν ξεκινά η δημόσια σύγκρουση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού καθώς ο Φ. Κουβέλης επιχειρεί να διαχωρίσει τη στάση της ΔΗΜΑΡ επί των κοινωνικών θεμάτων καθώς έρχεται η λαίλαπα μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής €11,5 δισ. ΤΟ πεδίο όμως της σύγκρουσης που επέλεξε η ΔΗΜΑΡ είναι διαφορετικό και εστιάζει στην ΑΤΕbank για το μέλλον της οποίας κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή η ΔΗΜΑΡ ακολουθώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Το Sofokleousin.gr έχει από καιρό αποκαλύψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το μέλλον της ΑΤΕbank καθώς και τη μεθόδευση ώστε να διαγραφούν ή να κουρευτούν τα δάνεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο άνθρωπος που συνέταξε το κείμενο της κυβερνητικής συνεργασίας, εμφανίζεται ως να μην γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι στην ΑΤΕbank και καταθέτει επερώτηση επισημαίνοντας πως: «Το μέλλον της ΑΤΕ αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται με φήμες και σενάρια», αναφέρει ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και τονίζει ότι ορισμένα ερωτήματα απαιτούν άμεσες δημόσιες απαντήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ερωτά :

- Τι ακριβώς έχει γίνει με το business plan που παρουσίασε η ΑΤΕ;

- Γιατί απορρίπτεται από την Τράπεζα Ελλάδας;

- Δεν θα αποτελεί πολιτικό ζήτημα να δίνουμε, ως κράτος, χρήματα για την ανακεφαλαίωση μιας Τράπεζας, η οποία και θα έρχεται στο κατόπιν να αγοράζει Τράπεζα με πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου ;

Από το Σοφοκλέους IN

----------
 
ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕ.
 
                                                           26-7-2012
Έντεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δύο του ΚΚΕ ζητούν με επιστολή τους την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά την Αγροτική Τράπεζα.
                                   Συνέχεια...
 
----------
 
"ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ"
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
 
                                                         24-7-2012

Ποσοστό 91% των Ελλήνων εργαζομένων έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται, το 7% εκτιμούν ότι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και το 3% θεωρούν ότι έχουν ενισχυθεί τα εισοδήματά τους, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC).

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, Σάραν Μπάροου, η οποία συναντήθηκε πρόσφατα με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρτ, ενώ κατά την παραμονή της στην Αθήνα συνομίλησε και με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση..

Κατά τις συναντήσεις της η κ. Μπάροου ζήτησε την αποκατάσταση του βασικού μισθού στην Ελλάδα, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου «ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια», όπως είπε.

Ζήτησε, επίσης, να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων και να αποκατασταθούν οι οργανισμοί κοινωνικής πολιτικής, όπως οι οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας που καταργήθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο.

Η κ. Μπάροου και κλιμάκιο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας πραγματοποίησαν χθες και σήμερα διαδοχικές με συνδικάτα και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, στα πλαίσια της καταγραφής εκ μέρους της οργάνωσης των παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των καταστρατηγήσεων της εργατικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Η γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα «ζοφερή» και πρόσθεσε, ότι κατά τις συναντήσεις της με τους Έλληνες εργαζομένους, είδε «ανθρώπους τρομαγμένους, ανθρώπους που φοβούνται να κάνουν παιδιά, γιατί δεν γνωρίζουν αν μπορούν να τα εξασφαλίσουν».

«Έτσι, όμως, καταστρέφεται ο ιστός αυτής της ωραίας χώρας» τόνισε.

 
----------
 
ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ
ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !
 
                                                           20-7-2012

Με υψηλές ταχύτητες τρέχει πλέον η αναδιάρθρωση του δικτύου των ελληνικών τραπεζών, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις καταστημάτων και μείωση του προσωπικού στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Υπό την ανάγκη να μειώσουν δραστικά τα λειτουργικά τους κόστη, ώστε να αντισταθμίσουν εν μέρει την πίεση που δέχονται στα καθαρά τους έσοδα, από την αύξηση του κόστους χρήματος και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το κούρεμα των ομολόγων,
οι τράπεζες επιταχύνουν τις ενέργειες περιορισμού του δικτύου.

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ !...

----------
 
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΕbank !
 
                                                           18-7-2012
 
 
----------
 
ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ
ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ
ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ.
 
                                                            18-7-2012

Πολλαπλές έμμεσες επιπτώσεις και σε πολιτικό επίπεδο θα έχει ο σχεδιαζόμενος διαχωρισμός της ATE σε good-bad bank, με ανάληψη των βαρών του προβληματικού κομματιού της από το κράτος και πώληση του υγιούς.

 Μέσω αυτής της διαδικασίας διάσωσης-εξυγίανσης, τα περίπου 200 εκ. ευρώ που οφείλουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην τράπεζα μπορεί να φορτωθούν στή bad bank -δηλαδή στο Δημόσιο,. Αν δεν επιλεγεί αυτή λύση που θα αποτελούσε μέγα σκάνδαλο, τα δύο κόμματα θα βρεθούν να έχουν στενότατη οικονομική εξάρτηση από τον (ελληνικό ή ξένο) ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο, ο οποίος θα εξαγοράσει την “καθαρή” πλέον ΑΤΕ.
Και σ'αυτή την περίπτωση θα ανέκυπτε μείζον ζήτημα ηθικής τάξεως, που θα έδινε τροφή σε σχόλια, εικασίες και σφοδρότατες πολιτικές αντιπαραθέσεις.


Αλλες λύσεις πάντως δεν υπάρχουν. Ετσι, κόμματα, κυβέρνηση, ΤτΕ και τραπεζίτες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να διευθετήσουν το πρόβλημα χωρίς να προκληθεί σκάνδαλο και με τις λιγότερες δυνατές περιπλοκές.


Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συζητηθεί και το σενάριο πώλησης αυτών των δανείων από την ΑΤΕ σε άλλες τράπεζες, με κάποιο “κούρεμα”. Ετσι θα μπορούσε να αποφευχθεί το σκάνδαλο, η κρατική τράπεζα θα εισέπραττε μεγάλο μέρος των απαιτήσεων της, ενώ οι αγοράστριες τράπεζες θα συνήπταν συμφωνίες ρύθμισης χρεών και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να τα εξυπηρετούν, πληρώνοντας λιγότερα.


Τυπικά, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα χαρακτηρισθούν οι απαιτήσεις της ΑΤΕ έναντι των δύο κομμάτων :
- Αν θεωρηθούν υψηλού βαθμού επισφάλειας, θα ενταχθούν στην bad bamk καιθα βαρύνουν τελικά το Δημόσιο
- Αν χαρακτηρισθούν εισπράξιμες, θα μπουν στο ενεργητικό της νέας “υγιούς” ΑΤΕ και τα κόμματα θα χρωστούν ουσιαστικά στον νέο ιδιοκτήτη της.

          Από το Σοφοκλέους in...
 
----------
 
ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ
ΜΙΣΘΟΥ.
 
                                                          13-7-2012

Κοινό μέτωπο για την επαναφορά του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που υπήρχε πριν από τη μείωση του 22%, συγκροτούν ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, ενώ σημειώνεται έντονη κινητικότητα με αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.

Οι βιομήχανοι καλούν σε διάλογο ΓΣΕΕ και εργοδοτικούς φορείς την ερχόμενη Τρίτη,  ενώ η Συνομοσπονδία επιμένει (και με κινητοποιήσεις) στη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Ως βάση της νέας σύμβασης η ΓΣΕΕ προτείνει τα συμφωνηθέντα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων της 2ας Φεβρουαρίου 2012, τα οποία περιλαμβάνονται στην επιστολή των κοινωνικών εταίρων προς τον τότε πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, τότε οι κοινωνικοί εταίροι είχαν συμφωνήσει στα εξής:

 - Να διατηρηθεί ο προ της μείωσης του 22% κατώτατος μισθός.

 - Καμία παρέμβαση σε 13ο και 14ο μισθό.

- Να διατηρηθεί η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή η ισχύ τους για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της σύμβασης.

 
----------
 
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΣΤΗ ΔΕΘ.
 
11-7-2012

Στη χθεσινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ συζήτησε διεξοδικά τα προβλήματα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων, όπως αυτά προσδιορίζονται από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνει όλη η κοινωνία, ως αποτέλεσμα των σκληρών και άδικων κυβερνητικών μνημονιακών πολιτικών.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και κυρίως οι ασάφειες και οι αοριστολογίες όσον αφορά στην επαναφορά και αποκατάσταση του εργατικού νομικού και θεσμικού πλαισίου που βάναυσα και προκλητικά καταργήθηκε, μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους και επαναλαμβάνουμε την απαίτησή μας για την ακύρωση των νόμων που εκθεμελίωσαν τα εργασιακά δικαιώματα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η Ολομέλεια Διοίκησης της ΓΣΕΕ αποφάσισε τα εξής :

        Το Δελτίο Τύπου ΕΔΩ !...

 
----------
 
ΓΣΕΕ ΚΑΛΕΙ
ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
ΓΙΑ ΣΣΕ.
 
                                                        10-7-2012
 
Επιστολή με αντικείμενο την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απέστειλε η ΓΣΕΕ προς τους προέδρους των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Ειδικότερα, ζητά να υπάρξει διάλογος ΓΣΕΕ-εργοδοτών, ώστε να επικαιροποιηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο Εθνικής Σύμβασης η από 3/2/2012 συμφωνία των κοινωνικών φορέων.

Στόχος της Συνομοσπονδίας είναι η επιδιωκόμενη Σύμβαση να υπογραφεί στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας υπό την αιγίδα του, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβητήσεων.
 
Ολόκληρη η επιστολή ΕΔΩ !...
 
----------
 
ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΚΕΑΤΕ.
 
                                                             9-7-2012

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Λευτέρης Βογιατζής επανέρχεται στο αρχαίο θέατρο με ένα αριστούργημα του Μολιέρου. Ανεβάζει με τον εκλεκτό θίασο του Εθνικού Θεάτρου ,σε έμμετρη μετάφραση της Χρύσας  Προκοπάκη ,τον Αμφιτρύωνα (1668) κωμωδία εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Πλαύτου που βασίζεται στην ελληνική μυθολογία. 

 Ο Δίας μεταμορφώνεται σε Αμφιτρύωνα για να τρυπώσει στο κρεβάτι της γυναίκας του Αλκμήνης και ο Ερμής στον υπηρέτη Σωσία , προκαλώντας ευτράπελες παρεξηγήσεις και διαβολικές συγκρούσεις. Μέσα από τους αντικριστούς καθρέφτες αναδεικνύονται δεξιοτεχνικά σκοτεινές όψεις του κωμικού, τότε και σήμερα.

 Το Πολιτιστικό Κέντρο εργαζομένων ΑΤΕ επισκέπτεται το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου με σκοπό την παρακολούθηση της παράστασης .

 Τιμές εισιτηρίων : 50ευρώ(Διακεκριμένη ),40ευρώ(Α΄Ζώνη), 20ευρώ(Β΄Ζώνη), 13ευρώ(΄Ανω διάζωμα , φοιτητικό- Β΄Ζώνη).

Για την μεταφορά προς και από την Επίδαυρο θα διατεθεί πούλμαν , με αφετηρία κεντρικό σημείο των Αθηνών , τα έξοδα του οποίου είναι προσφορά του ΠΟΚΕΑΤΕ.

 Λόγω της προετοιμασίας που χρειάζεται η επίσκεψη μας αυτή (έκδοση εισιτηρίων κ.λ.π.) η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η τακτοποίηση των οικονομικών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη 12 Ιουλίου  2012 με  κατάθεση του αντιτίμου στον λογαριασμό του ΠΟΚΕΑΤΕ - 0170400397728

 Πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος :
Δήμητρα  Λάλλα                  :  210 8898457
Ελένη Στασινοπούλου          : 6937281071
Νατάσα Αγγελοπούλου        : 2103298041

Επισημαίνεται  ότι ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος  και θα τηρηθεί, αυστηρά , σειρά προτεραιότητας.

 
----------
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.
 
5-7-2012

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε η ΓΣΕΕ με την οποία ζητά να γίνουν πράξη οι προγραμματικές συμφωνίες της νέας κυβέρνησης περί αναθεώρησης και τροποποίησης των όρων της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων.

Συγκεκριμένα γίνεται εκτενής αναφορά στο θέμα των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων του ρόλου του ΟΜΕΔ αλλά και της δημιουργίας φορέα που θα αντικαταστήσει τον κοινωνικό ρόλο της Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.

Η Συνομοσπονδία επισημαίνει την αναγκαιότητα να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την νομοθετική αποκατάσταση όλων των αδικιών εις βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Διαβάστε την επιστολή ΕΔΩ !...
 
----------
 
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ !
 
                                                               2-7-2012
 
Αντισυνταγματικές και αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και αντίθετη στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, κρίνει το Ειρηνοδικείο της Αθήνας τις μειώσεις των αποδοχών και των επιδομάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα.
 
Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε κρίνει του μνημονιακούς νόμους συνταγματικούς επισημαίνοντας ότι οι περιορισμοί στις αποδοχές, τα επιδόματα και τα δώρα των εργαζομένων είναι συμβατοί με τις επιταγές του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

Η επίμαχη απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου» (τεύχος 10/2012) και είναι του Ειρηνοδικείου Αθηνών (599/2012) με ειρηνοδίκη τη Σταυρούλα Κουτρουβίδα. Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι εργαζόμενοι στην Ανώνυμη Εταιρεία ΣΤΑΣΥ» (πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε.) η οποία είναι θυγατρική της «Αττικόν Μετρό Α.Ε.» και ανήκει στον Δημόσιο τομέα.
 
Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ !
 
----------
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕ.
 
                                                        29-6-2012

Χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στην ΑΤΕ, καταγγέλλοντας τους κυβερνώντες για εξαπάτηση του αγροτικού κόσμου. Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής :

" Τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί πρωθυπουργικής εντολής για επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων με προτεραιότητα ανάμεσα στα άλλα την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και την συνεπαγόμενη εκποίηση της ΕΒΖ, της ΔΩΔΩΝΗΣ και της ΣΕΚΑΠ, αποδεικνύουν την εγκατάλειψη της προεκλογικής ρητορείας περί δήθεν αναδιαπραγμάτευσης και την αταλάντευτη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής.

Επιπλέον, αποκαλύπτεται περίτρανα η ωμή και ανενδοίαστη εξαπάτηση του αγροτικού κόσμου, πίσω από τις προεκλογικές κορώνες του ίδιου του κ Σαμαρά περί δημόσιου πυλώνα που πρέπει να αποτελέσει η Αγροτική Τράπεζα. 

Επισημαίνουμε ότι η σκόπιμα γενικόλογη αναφορά στο κείμενο προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ, περί επανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσής της ΑΤΕ και διαφύλαξης του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης, είναι ο προπομπός στο προωθούμενο έγκλημα κατά του αγροτικού κόσμου αλλά και κατά της οικονομικής και κοινωνικής επιβίωσης ολόκληρων περιοχών.

Θα μας βρουν απέναντι. Μαζί με τους αγρότες, τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ και στις επιχειρήσεις, τους κατοίκους των περιοχών, θα δώσουμε αταλάντευτα τη μάχη για να ακυρωθούν τα σχέδια των μνημονιακών εταίρων και να ανοίξει ο δρόμος της ελπίδας για την προοδευτική έξοδο από την κρίση, με τη ριζοσπαστική ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την ανόρθωση της υπαίθρου".

 
----------
 
ΣΤΑ ΥΨΗ
ΤΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΑ
ΔΑΝΕΙΑ !
 
                                                      27-6-2012
 
Σοκ και δέος προκαλούν στα τραπεζικά επιτελεία τα στοιχεία για τα δάνεια σε καθυστέρηση, ο ρυθμός των οποίων τρέχει με ποσοστό 19-20% επί του συνόλου των 247 δισ. ευρώ, ήτοι 47 δισ. ευρώ δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) τελούν υπό καθεστώς καθυστέρησης των δόσεων για 3 μήνες.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο και δεν προβλέπεται στην πλειονότητά τους δυνατότητα αποπληρωμής, ανέρχονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε 6,3% επί του συνόλου, δηλαδή στα 15,561 δισ. ευρώ! Δυσοίωνες είναι όμως, παρά την πολιτική σταθερότητα που απέκτησε η χώρα, και οι εκτιμήσεις για την πορεία των επισφαλειών για το σύνολο του έτους.

Τραπεζικές πηγές προβλέπουν ότι ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση θα κινηθεί στα επίπεδα του 22-23% στο τέλος Δεκεμβρίου στο καλό σενάριο, που θέλει τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

 
    Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ !...
----------
 
ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ
ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
 
                                                       25-6-2012
 
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα στον τραπεζικό τομέα, καθώς μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης ανοίγει ξανά ο φάκελος της αναπόφευκτης λόγω των ζημιών από το PSI αναδιάρθρωσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
 
 Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το νέο οικονομικό επιτελείο θα δώσει από τις πρώτες του αποφάσεις το στίγμα των προθέσεών του σε σχέση με την επόμενη ημέρα που «βλέπει» για τον κλάδο.
 
Βασική προτεραιότητα αποτελεί η οριστικοποίηση σε συνεργασία με την τρόικα των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία μπαίνει στη δεύτερη και πιο καθοριστική της φάση, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και αλλαγές προσώπων στις διοικήσεις των υπό δημόσιο έλεγχο των τραπεζών.
 
Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ !...
----------
 
ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ !
 
 
                                                      22-6-2012
 
Η ομάδα basket των ανδρών κατάφερε να κατακτήσει τη 3Η θέση στο πρωτάθλημα «Νίκος Γκάλης» του Εργατικού Κέντρου Αθηνών στη κατηγορία των ομάδων που αγωνίζονται καθημερινές ημέρες Α2 (απόγευμα 6μμ-9μμ).
 
Στο «μαραθώνιο» των αγώνων από Νοέμβρη μέχρι Ιούνιο οι συνάδερφοι που συμμετείχαν , είχαν σε εβδομαδιαία βάση προπόνηση και αγώνα άλλοτε εντός έδρας στο κλειστό των Αγίων Αναργύρων και άλλοτε ανά το λεκανοπέδιο στην έδρα του αντιπάλου.
 
Η φανέλα της ομάδος basket με τα λογότυπα των χορηγών της ΠΟΚΕΑΤΕ-ΣΕΑΤΕ στα χρώματα της ΑΤΕbank ήταν άμεσα αναγνωρίσιμη από τους θεατές των αγώνων και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις αφού αγωνίστηκε με ήθος, προσκείμενη στο fair play.
 
 Μπορεί η «βαριά κληρονομιά» των αναρίθμητων τροπαίων που έχουν κατακτήσει τις τελευταίες δεκαετίες οι βετεράνοι Μπέλος Στ., Μαργαρίτης Μ., Καρούσης Α., Κουπαρούσος Α. , Ζωγόπουλος Γ., Μπιλόρογλου Θ. να ασκούν πίεση, αποτελούν όμως κίνητρο για τους ενδιάμεσους κρίκους Κουτούπα Β., Καραμήτσο Π., Τασσόπουλο Γ. , Δελλή Μ. , Μπούκα Στ. κι έμπνευση για τους νεότερους Δεδούση Ν. , Ρωσσίδη Ι. , Μιχαλόπουλο Στ. , Νικολόπουλο Θ., Μπράβο Χρ. , Χόντα Α.

Η μικτή ομάδα basket γυναικών Δήμου Αγίας Παρασκευής – ΑΤΕbank επίσης μας έκανε υπερήφανους αφού κατέκτησε την 1Η θέση στο πρωτάθλημα Ε.Κ.Α. Οι χρυσές πρωταθλήτριες Ευθυμιοπούλου Π. , Τερζάκη Μ. , Τσόλκα Σ. που συμμετείχαν στην ομάδα εκ μέρους της ΑΤΕ συνέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχία αφήνοντας πίσω τις αντίστοιχες ομάδες: Ε.Τ.Ε , Cyta, Marfin , κ.α που διαθέτουν αξιόμαχες αθλήτριες και προσφέρουν εξίσου συναρπαστικό θέαμα.

Παρασκευόπουλος Πάρης

 
----------
 
ΤΡΙΚΥΜΙΑ :
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΚΕΑΤΕ
 
                                                     19-6-2012
 
Η θεατρική ομάδα του ΠΟΚΕΑΤΕ ανεβάζει στο Θέατρο ΒΙΚΤΩΡΙΑ το έργο του William Shakespeare ΤΡΙΚΥΜΙΑ.
 
Διαβάστε λεπτομέρειες ΕΔΩ !
 
----------
 
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ !

14-6-2012

Εκδόθηκε η ανακοίνωση του Συλλόγου για το πρόγραμμα δωρεάν διακοπών στη Λήμνο και μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ !...
 
----------
 
ΟΙ ΚΛΗΡΩΘΕΝΤΕΣ
 ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΡΟ.

14-6-2012

΄Εγινε σήμερα στα γραφεία του ΣΕΑΤΕ η κλήρωση των συναδέλφων, που θα συμμετάσχουν στο φετινό πρόγραμμα διακοπών στη Λέρο.

Όλα τα ονόματα, κατά περίοδο, δημοσιεύονται ΕΔΩ !...

----------

 

ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.Τ.

12-6-2012

Ενταση επικράτησε στην τελευταία συνάντηση των τραπεζιτών, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καθώς οι επικεφαλής του ΤΤ και της ΑΤΕ εξέφρασαν παράπονα για το γεγονός ότι οι τράπεζές τους έμειναν στην ...απ' έξω κατά τη διαδικασία της προσωρινής ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Κλέων Παπαδόπουλος και Θεόδωρος Πανταλάκης άσκησαν έντονη κριτική στις διοικήσεις των μεγαλύτερων τραπεζών για το γεγονός ότι δεν άσκησαν πιέσεις προκειμένου να λάβουν και τα δύο κρατικά πιστωτικά ιδρύματα το μερίδιο της ενίσχυσης που τους αναλογούσε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Συγκεκριμένα, από τα 25 δισ. ευρώ που υπήρχαν προς διάθεση, δόθηκαν στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) τα 18 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ κρατήθηκαν «καβάτζα» για μετά τις εκλογές.

«Καθυστερήσεις» παίζει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δεν έχει αποφανθεί ακόμη ως αρμόδια εποπτική αρχή για το αν οι δύο υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζες είναι βιώσιμες, που αποτελεί προϋπόθεση για να λάβουν βοήθεια από το ΤΧΣ.

Από ΤΟ ΒΗΜΑ.

 
----------
 
ΓΙΑ ΤΟ
ΧΑΛΚΙΝΟ
 
7-6-2012

Η ομάδα ποδοσφαίρου Σ.Ε. ΑΤΕ, που δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, χάνοντας από την Alpha με 2-0,  θα διεκδικήσει με το χάλκινο μετάλλιο του πρωταθλήματος της ΟΤΟΕ στο μικρό τελικό, με αντίπαλο την αντίστοιχη της Πειραιώς.

 Ο μικρός τελικός θα λάβει χώρα το Σάββατο 09/06/2012 και ώρα 17:15 στο γήπεδο του Ελληνικού (Σούρμενα) με ελεύθερη είσοδο.

 Στις 19:00 θα ακολουθήσει ο τελικός με το βαρύτιμο τρόπαιο να διεκδικούν η Εμπορική και η Alpha bank.

Το θέαμα θα είναι πλούσιο και θα ευχαριστήσει τους φιλάθλους και τις οικογένειές τους που θα το παρακολουθήσουν.

 Με την ελπίδα να νικήσει ο καλύτερος ευχόμαστε η ομάδα μας να είναι και του χρόνου στην ελίτ του πρωταθλήματος όπου βρίσκεται την τελευταία τριετία έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο το 2010 και την δεύτερη θέση το 2011. Καλό καλοκαίρι.

Παρασκευόπουλος Πάρης

 
----------
 
ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ
ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ! 
 
                                6-6-2012
ΞΕΚΙΝΟΥΝ αυτήν την εβδομάδα οι οικονομικοί έλεγχοι (due diligence) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, προκειμένου οι διοικήσεις τους να καταρτίσουν εν συνεχεία τα σχέδια αναδιάρθρωσης που ουσιαστικά θα προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στη νέα οικονομική πραγματικότητα.
 
Όπως γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΤΧΣ Π. Θωμόπουλος, οι διοικήσεις των Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες να ολοκληρώσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, καθώς το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι απαιτούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να ολοκληρωθεί το δεύτερο στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.
 
        Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ !...
 
              ----------
 
       ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ
    ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ Η ΕΒΖ.

1-6-2012

Μειωμένος κατά 12,6% στα 127,7 εκατ. ευρώ ήταν ο κύκλος των εργασιών της ΕΒΖ Α.Ε. την περίοδο 01/07/2011 έως 31/03/2012, ενώ ο κύκλος εργασιών του Ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών εταιρειών της Σερβίας) μειώθηκε κατά 11,8% σε 170,4 εκατ. ευρώ.

Το Μικτό Περιθώριο Κέρδους της ΕΒΖ Α.Ε. ανήλθε σε 16,12% έναντι -3,83% της περυσινής περιόδου, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για τον Όμιλο ανήλθε σε 23,91% έναντι 7,81%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων της ΕΒΖ Α.Ε. διαμορφώθηκαν σε κέρδη 11,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 9,9 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε κέρδη 26,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 8 εκατ. ευρώ.

Τέλος, τα αποτελέσματα προ φόρων της ΕΒΖ Α.Ε. διαμορφώθηκαν σε κέρδη 6,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 20,3 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, παρουσιάζοντας θετικό πρόσημο για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον Όμιλο ανήλθε σε κέρδη 7,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,2 εκατ. ευρώ της περυσινής περιόδου.

----------
 
ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
ΓΙΑ ΑΤΕ - ΤΤ

30-5-2012

Σε νέα παράταση για τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2011 οδηγούνται οι δύο κρατικές τράπεζες ATEbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η νέα προθεσμία για τη δημοσίευση των ισολογισμών του 2011 των δύο τραπεζών θα τεθεί το νωρίτερο έως το τέλος Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο, ως βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών, είχε ζητήσει και είχε λάβει παράταση για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, έως τις 31 Μαΐου. Η παράταση είχε δοθεί με το σκεπτικό ότι εκείνη την ημερομηνία να έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των δύο κρατικών τραπεζών.

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ !...

----------
 
ΔΟΘΗΚΑΝ
ΤΑ 18 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
 
29-5-2012
Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών με κεφάλαια συνολικού ύψους € 18 δισ., αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών.

Με τα κεφάλαια αυτά αποκαθίσταται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα και ταυτόχρονα οι τράπεζες αποκτούν τους αναγκαίους πόρους για την ομαλή λειτουργία τους υπέρ της πραγματικής οικονομίας, προσθέτει η ανακοίνωση.

Τα € 18 δισ., τα οποία δίνονται υπό τη μορφή ομολόγων του EFSF, θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση της Εθνικής, της Πειραιώς, της Εurobank και της Alphabank.

Η Εθνική λαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο από τα κεφάλαια του ΤΧΣ, € 7,43 δισ. και την ακολουθεί η Πειραιώς με € 4,7 δισ., η Εurobank με € 3,97 δισ. και η Αlpha Bank με € 1,9 δισ.
----------
 
ΤΑ ΔΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

28-5-2012

Ακούστηκε σε τηλεοπτική προεκλογική ενημερωτική εκπομπή, (ALPHA – Παρέμβαση) και καταγράφεται, ως ενδιαφέρον. Ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα, ανέφερε, επί λέξει, τα εξής :

«Υπάρχουν από το πρόγραμμα 50 δις.€, που σχετίζονται με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 25 ήρθαν, τα 7 αφορούν την Αγροτική, τα υπόλοιπα 18 τις υπόλοιπες τράπεζες κι άλλα 25 δις. € που έρχονται μετά τις εκλογές – αν έχουμε κυβέρνηση – και τα οποία δεν πρέπει να επιστραφούν στην ΕΚΤ, το μεγάλο τους κομμάτι μπορεί να πάει στην ελληνική αγορά…».

 
----------
 
ΟΥΤΕ ...ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ
ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΝΕ !
 
24-5-2012
 
Αν δεν μπορούν να πουληθούν μικρές εταιρείες, πώς θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις; Κακό προάγγελο για τις ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν οι μικρές εταιρείες, θυγατρικές τραπεζών ή άλλων οργανισμών στις οποίες το Δημόσιο έχει συμμετοχή και βγαίνουν στο σφυρί.
 
Το ενδιαφέρον είναι πενιχρό και σίγουρα, όπως προκύπτει, δεν ήταν το αναμενόμενο, γεγονός το οποίο βάζει σε σκέψεις τις διοικήσεις τους. Δεν σκοπεύουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ, δεδομένης της ρευστής κατάστασης στην οικονομία και της πολιτικής αστάθειας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρείες, όπως η Αγροτική Τράπεζα και ο ΟΛΠ ή μεταθέτουν χρονικά τους διαγωνισμούς ή το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
 
 
----------
 
ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΑΤΕ - ΤΤ.

23-5-2012

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η εκκρεμότητα που υπάρχει σχετικά με τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δεδομένης της αδυναμίας κεφαλαιακής τους στήριξης.
 
 Το θέμα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Άρθρο από το ΚΕΡΔΟΣ...

 
----------
 
ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ !

21-5-2012

Η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια στο αθλητισμό! Έτσι η ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΤΕ επικράτησε στα πέναλτι με 5-4 της ΕΤΕ και προκρίθηκε στον ημιτελικό του Σαββάτου 26/05/2012 στις 09:00πμ στο γήπεδο του Ελληνικού Σούρμενα με αντίπαλο την Alpha-bank. Στο δραματικό παιχνίδι με την ΕΤΕ οι παίκτες μας δέχτηκαν γκολ στο 17΄ στο οποίο θα μπορούσαν να απαντήσουν στο 25΄ και στο 37΄ αλλά ο ρέφερι δεν καταλόγισε παράβαση σε ανατροπή των Ζήμο και Αθανασόπουλο αντίστοιχα μέσα στην μεγάλη περιοχή. Τελικά με πέναλτι που υποδείχτηκε και εκτέλεση του Παιβανα έγινε το 1-1 στο 42΄ και παρά τις εκατέρωθεν προσπάθειες οι τερματοφύλακες «κατέβασαν ρολά» και έστειλαν το παιχνίδι στην διαδικασία των πέναλτι.

Να θυμίσουμε ότι στο περυσινό τελικό είχαμε χάσει το τίτλο από την ΕΤΕ στα πέναλτι, οπότε οι μνήμες ξαναζωντάνεψαν και αυτοί την φορά οι : Ζήμος, Αθανασόπουλος, Γιαννόπουλος, Λυρίτης ήταν εύστοχοι , χάρισαν τη νίκη με 4-3 επιμέρους σκορ, και ξεσήκωσαν την κερκίδα σε πανηγυρισμούς αποθεώνοντας τον προπονητή Βασιλόγιαννη.

Συγχαρητήρια για τη μεγάλη επιτυχία αξίζει σε όλη την ομάδα , Λυρίτη, Κόκκινο, Κατσαδήμα , Παιβανα , Γιαννόπουλο Γ., Παπαιωάννου Γ., Κορωναίο, Χριστόπουλο Γ., Παπαιωάννου Κ., Αθανασόπουλο Χρ. , Ζήμο , Καρρά , και στον τραυματία, με κάταγμα μεταταρσίου, Χριστόπουλο Χρήστο.

Ελπίδα των παικτών είναι να βρεθούν ξανά στο πλευρό τους οι συνάδελφοι και να τους ενθαρρύνουν στο κρίσιμο βήμα λίγο πριν το τελικό , διότι και το επόμενο παιχνίδι θυμίζει το νικηφόρο τελικό του 2010 με την Alpha bank.

----------
 
ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε.
21-5-2012
 
Η Τράπεζα της Ελλάδος, διέψευσει "κατηγορηματικά", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, σε ανακοίνωση της, δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζεται επιβολή ορίου στις αναλήψεις καταθέσεων και περιορισμοί στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.
 
----------
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 ΔΙΑΚΟΠΩΝ 2012

14-5-2012

Η Γ.Σ.Ε.Ε., όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος προτείνει ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ για συναδέλφους και συναδέλφισσες, που αφορά στην περίοδο του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2012, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στην Εγκύκλιο.

Συνημμένα, κοινοποιείται το πλήρες κείμενο της Εγκυκλίου..
Για διευκόλυνση όλων θα πρέπει για την επαρχία να γίνεται η συνεννόηση μέσω Εργατικών Κέντρων και στο Λεκανοπέδιο μέσω Συλλόγου και της ΟΤΟΕ.

Σημειώστε, ότι τα ειδικά σημειώματα, που αφορούν την επιβεβαίωση του μέλους μας, δεν είναι κοινά για όλα τα ξενοδοχεία, αλλά το καθένα είναι ξεχωριστό για το κάθε ξενοδοχείο, άρα πρέπει να βγουν αντίστοιχες φωτοτυπίες.

Ολόκληρη η Εγκύκλιος ΕΔΩ !
     Τα σημειώματα ΕΔΩ !
 
----------
 
ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ
ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ !

8-5-2012

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, νέα υποχώρηση σημείωσε η πιστωτική επέκταση τον Μάρτιο του 2012.

Μόνο τον Μάρτιο, τα δανειακά υπόλοιπα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προς τις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 1,36 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, από τον Μάρτιο του 2011 έως τον φετινό Μάρτιο τα δανειακά υπόλοιπα των τραπεζών έχουν μειωθεί κατά ποσό μεγαλύτερο των 8 δισ. ευρώ (-4%), εκ των οποίων γύρω στα 5-6 δισ. το τελευταίο πεντάμηνο.

Η κατάσταση δηλαδή επιδεινώνεται από μήνα σε μήνα.

Στην πράξη, όμως, τα ποσά που οι τράπεζες έχουν ρουφήξει από την ελληνική πραγματική οικονομία το τελευταίο δωδεκάμηνο (αποπληρωμές δανείων μείον νέες χρηματοδοτήσεις) υπερβαίνουν τα 8 δισ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα των δανείων έχουν ενισχυθεί και με τους ενδιάμεσους χρεωστικούς τόκους.

Ενώ δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης οι τράπεζες τροφοδοτούσαν την ελληνική οικονομία με δεκάδες δισ. ευρώ πρόσθετη ρευστότητα κάθε χρόνο, τώρα όχι μόνο της έχουν στερήσει τα κεφάλαια αυτά, αλλά επιπλέον της έχουν ρουφήξει πάνω από 8 δισ. ευρώ το τελευταίο δωδεκάμηνο…

ΥΓ.1: Αν συνεκτιμηθεί πως σε ορισμένες δραστηριότητες η χρηματοδότηση είναι αυξημένη (π.χ. ενέργεια, εξαγωγικές εταιρείες κ.λπ.), εύκολα συνάγεται πως η μείωση των τραπεζικών δανείων (το κλείσιμο της κάνουλας, δηλαδή) είναι πολύ εντονότερη από τον μέσο όρο στους υπόλοιπους κλάδους και οικονομικούς τομείς, όπως π.χ. στον αγροτικό τομέα, στο λιανικό εμπόριο, στους ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.

ΥΓ.2: Όλα δείχνουν πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί τουλάχιστον τους αμέσως επόμενους μήνες.

ΥΓ.3: Παρά το γεγονός ότι τα υπόλοιπα των χορηγήσεων μειώνονται, ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις συνεχίζει να επιδεινώνεται, επειδή οι καταθέσεις πέφτουν περισσότερο απ’ ό,τι οι χορηγήσεις (το πρώτο δίμηνο του 2012 υπήρξαν εκροές γύρω στα 10 δισ. ευρώ, ενώ παρατηρήθηκε τάση σταθεροποίησης το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου).

ΥΓ.4: Επιδείνωση (άνοδο) παρουσιάζει και ο δείκτης χορηγήσεων προς ΑΕΠ, γιατί το ΑΕΠ μειώνεται περισσότερο από τις χορηγήσεις (-4% οι χορηγήσεις, κοντά στο -6% το ΑΕΠ).

Euro2day
 
----------
 
ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ !

3-5-2012

Παλικαρίσια νίκη με 3-2 επί της ομάδας της Μarfin, πέτυχε το περασμένο Σάββατο 28/4 η ομάδα του Συλλόγου και λογικά εξασφαλίζει την πρώτη θέση του ομίλου. Το ματς ήταν ντέρμπι αλλά η καρδιά του πρωταθλητή μίλησε και πάλι.

 Το σκορ άνοιξε ο συνήθης ύποπτος Ζήμος με πλασέ μετά από σέντρα ακριβείας του Παιβανα για να απαντήσουν οι αντίπαλοι λίγη ώρα αργότερα από ελεγχόμενη θέση οφ σαιντ. Στο β΄μέρος ο Αθανασόπουλος έπαιξε το ένα δύο με τον Ζήμο και διπλασίασε τα τέρματα για να ισοφαρίσει ξανά η Μarfin σε κόντρα επίθεση. Τότε ο προπονητής Βασιλόγιαννης έδωσε οδηγίες για φουλ επίθεση και ύστερα από δοκάρι του Κατσαδήμα , ήρθε η νίκη με γκολ του Παιβανα μετά από ατομική ενέργεια του Χριστόπουλου.

Με το ευρύ 14-0 είχε λήξει ο αγώνας μεταξύ της ομάδος ποδοσφαίρου του ΣΕΑΤΕ και της Proton-bank το Σάββατο 21/04. Σκόρερ χρήστηκαν σχεδόν όλοι οι παίχτες μας με τους Χριστόπουλο, Παιβανά , Σκούρτη, Ζήμο, Αθανασόπουλο, Γιαννόπουλο, Νικολόπουλο και Κατσαδήμα να συνδυάζουν γκόλ και θέαμα.

Η πρώτη θέση του ομίλου ήρθε μετά τη νίκη με 3-0 επί του Ενωτικού Πειραιώς και την ισοπαλία με 1-1 επί της Εμπορικής (διεκόπη από τον διαιτητή εξαιτίας των αντιπάλων και ίσως κατακυρωθεί υπέρ της ΑΤΕ με 3-0) , ο δρόμος για το τελικό φαίνεται ότι θα είναι σπαρμένος με νίκες και η εκπροσώπηση της ΑΤΕ η μέγιστη δυνατή.

Π. Παρασκευόπουλος

----------
 
ΑΣΥΔΟΤΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ !
 
2-5-2012
 
Η ΓΣΕΕ καταδικάζει την απαράδεκτη τακτική και πρακτική εργοδοτών οι οποίοι καταγγέλλουν τις συλλογικές συμβάσεις πριν λήξουν, ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση με δραματικές μειώσεις μισθών και όχι μόνο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η στάση των ξενοδόχων, οι οποίοι αφού κατήγγειλαν τη σύμβαση που λήγει στο τέλος του 2012 και παρά το γεγονός ότι ο κλάδος είναι κερδοφόρος, ζητούν στην ουσία να μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και να πληρώνουν όσο θέλουν καταργώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα.

Την τακτική της προκλητικά ευνοημένης κοινωνικής ομάδας των ξενοδόχων (πρωταθλητών στη μαύρη εργασία), ακολουθούν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και ζαχαρωδών και οι ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ και φορτηγών.

Η ΓΣΕΕ συμπαρατάσσεται με τον αγώνα της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, οι οποίοι βρίσκονται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους και στηρίζει τον αγώνα του συνόλου των εργαζομένων που δέχονται σφοδρή επίθεση από τους εργοδότες με την «ευλογία των Μνημονίων» και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει όσα με αγώνες έχουν κερδηθεί να θυσιαστούν στο βωμό του κέρδους και της απληστίας.

----------
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
ΝΕΟ ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ.

11-9-2012

Αναρτούμε συμπληρωματική κατάσταση με ονόματα συναδέλφων, που έστειλαν εξουσιοδοτήσεις στο ΣΕΑΤΕ με καθυστέρηση και ζητάμε να γίνει η ίδια διαδικασία της επαλήθευσης και της ειδοποίησης του Συλλόγου σε περίπτωση λάθους ή απουσίας κάποιου ονόματος.

Για τη νέα κατάσταση, πατήστε ΕΔΩ !...

----------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ !

Συναντήθηκαν σήμερα το Προεδρείο του Ταμείου Υγείας με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Πειραιώς με θέμα τη συνέχιση της λειτουργίας του στις νέες συνθήκες. Δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα των συναδέλφων της Πειραιώς και διευκρινίστηκαν ζητήματα και απορίες που προέκυψαν από τη μελέτη των οικονομικών καταστάσεων του Ταμείου. Η Πειραιώς «τρέχει» αναλογιστική μελέτη με διάφορα σενάρια βιωσιμότητας, ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε νέα συνάντηση να καταλήξουμε σε μια απόφαση.

Το Προεδρείο επανέλαβε τη διάθεσή του να ανταποκριθεί και στο σενάριο της ένταξης στο Ταμείο μας των συναδέλφων της Πειραιώς, όσο και την αγωνία του για την άμεση διευθέτηση των θεμάτων λόγω του οξύτατου προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει, πράγμα που έγινε κατανοητό από την άλλη πλευρά.

----------
 

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΤΕ !

Η ανεπάρκεια και η τσαπατσουλιά των υπηρεσιών της πρώην ΑΤΕ αναγκάζει το Σύλλογο, προκειμένου να προχωρήσει στην αναγγελία και των μετοχών, να προσφύγει, ξανά, στους συναδέλφους.

Τα μέλη του ΣΕΑΤΕ, που έστειλαν εξουσιοδότηση για την αναγγελία των απαιτήσεών τους (και μόνο αυτά...), θα πρέπει να γνωστοποιήσουν, ως την Τετάρτη 12-9-2012 τον αριθμό των μετοχών της ΑΤΕ που κατέχουν.

Με Φαξ στο 210 3605968, ή με mail στο seate@otenet.gr στέλνουμε, ΜΟΝΟ, τρία πράγματα : αριθμό μητρώου, ονοματεπώνυμο και όνομα πατρός, αριθμό κατεχομένων μετοχών.

Το φαξ ή το mail, πρέπει ν΄ αφορά μόνο τις μετοχές και τίποτα άλλο και να έχει τίτλο (ή θέμα) ΜΕΤΟΧΕΣ. Δεν βάζουμε εδώ, άλλες απαιτήσεις, π.χ. οδοιπορικά κ.α. τις οποίες γνωστοποιούμε με άλλο mail...

Η αποστολή στοιχείων ομαδικά, (κατά κατάστημα) διευκολύνει την όλη διαδικασία.

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Ανακοινώνουμε στο Σύλλογο ΜΟΝΟ τις δικές μας - προσωπικές - μετοχές κι όχι άλλων προσώπων, είτε της οικογένειάς μας, είτε άλλων τρίτων. Επίσης ανακοινώνουμε ΜΟΝΟ τον αριθμό των κατεχόμενων μετοχών κι όχι οποιαδήποτε αποτίμησή τους !

----------

ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ, ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΥΧΟΝ ΛΑΘΗ !

Ο ΣΕΑΤΕ κοινοποιεί ( πατήστε ΕΔΩ !...), τους τρόπους υπολογισμού των αποζημιώσεων απόλυσης και αδειών και καλεί τον κάθε συνάδελφο να επαληθεύσει 2 πράγματα :

- το συνολικό δικαιούμενο ποσό αποζημίωσης απόλυσης, (αυτό έστειλε η ΔΑΔ)

- τον αριθμό των ημερών της άδειας, που αποζημιώνεται. (Εφαρμόστε τον τύπο...).

Πιθανά λάθη στο ποσό της αποζημίωσης απόλυσης ή τις μέρες της άδειας, να αναφερθούν, άμεσα, μέσω mail.

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Τα ποσά για τις άδειες της ΔΑΔ, είναι λαθεμένες, μιας κι έχουν υπολογιστεί με λάθος τύπο.

Ο Σύλλογος θα αναγγείλει τα σωστά ποσά, που είναι αυξημένα. Σε κάθε περίπτωση να συνυπολογιστεί το γεγονός, πως τα ποσά για τις άδειες υπόκεινται σε παρακράτηση 20%, για φόρο.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ : Τα, όποια, ποσά που θα αναγγελθούν θα είναι τα συνολικά ακαθάριστα, χωρίς, δηλαδή, να έχουν αφαιρεθεί οι κρατήσεις...

----------

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει την κοινωνία, επιχειρώντας να στείλει στον Καιάδα τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τους συνταξιούχους.
Ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει νομοθετικές παρεμβάσεις κατ΄ επιταγή των μνημονιακών εντολών, παρεμβάσεις ύφεσης και ανεργίας, ευθέως αντισυνταγματικές και αντικοινωνικές όπως η κατάργηση των ΣΣΕ και της εργοδοτικής συμμετοχής σε ΟΕΚ-ΟΕΕ.
Αυτές οι πολιτικές είναι πραξικοπηματικές, άδικες και αναποτελεσματικές. Είναι φανερό ότι και την κοινωνία εξαθλιώνουν και την οικονομία βυθίζουν στην ύφεση και την κρίση.
Καταγγέλλουμε και απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη νέα κυβερνητική παρέμβαση για τη νομοθετική ρύθμιση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και την πρόθεση κατάργησης του όποιου εργατικού δικαιώματος έχει απομείνει, με πολιτικές που ακυρώνουν προεκλογικές εξαγγελίες αλλά και συνταγματικές και ευρωπαϊκές συνθήκες και προβλέψεις.
Ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει μειώσεις μισθών αλλά και εργοδοτικών εισφορών χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχέδιο για την κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων που βουλιάζουν μέρα με την ημέρα. Το μόνο σχέδιο που έχει η Κυβέρνηση είναι να «στηρίζει» τα Ταμεία περικόπτοντας από τους συνταξιούχους μέρος ακόμη και αυτής της πενιχρής σύνταξής τους.
Η κυβερνητική πρακτική που στοχοποιεί σχεδόν αποκλειστικά μισθωτούς και συνταξιούχους θα βρει απέναντί της την κοινωνία και τα συνδικάτα και θα απαντηθεί ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ, ΑΜΕΣΑ και ΔΥΝΑΜΙΚΑ.

--------------------

ΤΟ ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ.

9-9-2012

Ο Σύλλογος προχωράει στη δημοσίευση των ονομάτων των συναδέλφων, που απέστειλαν εξουσιοδότηση, για τη διαδικασία αναγγελίας των απαιτήσεών τους, στον εκκαθαριστή.

Η ταξινόμηση έχει γίνει με βάση τον αριθμό μητρώου, ώστε να μπορεί εύκολα ο καθένας να βρει το όνομά του.

Οι συνάδελφοι που έχουν στείλει εξουσιοδότηση και, πιθανά, δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο που δημοσιεύεται, θα πρέπει να επικοινωνήσουν, άμεσα, με το ΣΕΑΤΕ, είτε τηλεφωνικά, (κ. Κοντοδήμα ή κα Καλογεροπούλου)., είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (seate@otenet.gr).

Τα μη μέλη του Συλλόγου που έχουν στείλει εξουσιοδοτήσεις και τα ονόματά τους δημοσιεύονται στον κατάλογο Νο 2, έχουν ειδοποιηθεί για να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής τους, προκειμένου να γίνει η αναγγελία των απαιτήσεών τους, μέσω του ΣΕΑΤΕ. Αν κάποιος εξ αυτών δεν έχει ειδοποιηθεί ήδη, θα πρέπει να επικοινωνήσει, οπωσδήποτε, με το Σύλλογο.

Για να δείτε την κατάσταση με τα ονόματα πατήστε ΕΔΩ !...

Προσοχή ! Υπάρχουν διορθώσεις στην κατάσταση των μη μελών που έστειλαν εξουσιοδοτήσεις. Για τη νέα λίστα πατήστε ΕΔΩ !...

----------

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Το Σάββατο 8/9, το μεσημέρι, (12.30 με 16.00), πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρο Θεσσαλονίκης η περιφερειακή ενημερωτική συνέλευση των εργαζομένων από τη Β. Ελλάδα, με τη συμμετοχή του Προεδρείου του Συλλόγου, του Προέδρου της ΟΤΟΕ Σ. Κούκου και του νομικού συμβούλου Ν. Δήμα.

Παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι εξελίξεις στο χώρο και τον κλάδο, έγινε ενημέρωση για τις διαδικασίες της αναγγελίας των απαιτήσεων στον εκκαθαριστή και για τα θέματα που διεκδικούνται σε ασφαλιστικό και εργασιακό επίπεδο, ενώ υπήρξε και πλήρης ενημέρωση για τις νομικές ενέργειες που γίνονται ή έχουν προγραμματιστεί, μέσω των απαντήσεων του Προέδρου του ΣΕΑΤΕ και του νομικού συμβούλου, σε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων των συναδέλφων.

Μετά την περιφερειακή συνέλευση, οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ έκαναν προσυγκέντρωση μπροστά στο κεντρικό κατάστημα της τράπεζας στην Αριστοτέλους, με τα πανό και τα συνθήματα του ΣΕΑΤΕ, για τα εργασιακά μας δικαιώματα και τη συνέχιση του αγώνα μας.

 Στη συνέχεια, από κοινού με τους συναδέλφους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενσωματήθηκαν στο μπλοκ της ΟΤΟΕ και  συμμετείχαν στο αγωνιστικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ.

----------

ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 8/9/2012 μαζικό, αγωνιστικό και ειρηνικό  Πανεργατικό Συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ και ΕΔΟΘ στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες εργαζόμενοι απ’ όλους τους κλάδους και χώρους διαδήλωσαν ενάντια στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων και απαίτησαν να μπει τέλος στις αντεργατικές και αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία και βυθίζουν τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και κρίση.

Τα νέα σκληρά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, η ανεργία, οι μειώσεις μισθών, η περικοπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η ακρίβεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομιλιών των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γ.Γραμματέας της CGIL (ιταλικά συνδικάτα).

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, να σταματήσουν να πληρώνουν τα βάρη της κρίσης και των  ελλειμμάτων για τα οποία δεν φέρουν καμιά ευθύνη και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ώστε να μπει τέλος στις απαράδεκτες και αναποτελεσματικές πολιτικές που επιβάλλουν οι δανειστές και υιοθετεί η κυβέρνηση.

Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης όπου επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας. (Διαβάστε το ΕΔΩ !...).

Η ΓΣΕΕ εκτιμώντας τις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, αλλά και την εμμονή κυβέρνησης και δανειστών σε αδιέξοδες πολιτικές, θα συνεχίσει τον αγώνα για την ανατροπή και ακύρωση των δεσμών των μνημονίων.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν τα όργανα της Συνομοσπονδίας ώστε να λάβουν αποφάσεις για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΓΣΕΕ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ

--------------------

Η ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΑΣ.
 
7-9-2012

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναγγελίας των απαιτήσεων των μελών του ΣΕΑΤΕ, προς την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, με την επεξεργασία των στοιχείων και την σύνταξη των δικογράφων των αναγγελιών.

Ο ΣΕΑΤΕ, ως εγγυητής των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την διεκδίκηση κάθε νόμιμης αξίωσης και την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μελών του, στη διαδικασία της αναγγελίας, αλλά και στη συνέχεια, των απαιτήσεών τους.

Ο ΣΕΑΤΕ, σεβόμενος πρωτίστως τους συναδέλφους και το θεσμικό του ρόλο, δεν μπαίνει σε διαδικασία “πλειοδοσίας” απαιτήσεων, η οποία θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες τις απαιτήσεις των συναδέλφων, και πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα και καθυστερήσεις στην άμεση καταβολή του 50% της αποζημίωσης, του Δώρου Χριστουγέννων, και τυχόν λοιπών απαιτήσεων, σύμφωνα με τις, μέχρι τώρα, διαβεβαιώσεις.

Για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας των αναγγελιών, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΕΑΤΕ, η λίστα των συναδέλφων που εξουσιοδότησαν το ΣΕΑΤΕ για τη διαδικασία των αναγγελιών. Σε περίπτωση που κάποιο μέλος μας διαπιστώσει ότι το όνομά του απουσιάζει από τη λίστα, ενώ έχει ήδη αποστείλει τη σχετική εξουσιοδότηση στο ΣΕΑΤΕ, θα πρέπει να επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με το Σύλλογο, ώστε να διευθετηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Επίσης, σύντομα, (αν δεν έχει ήδη γίνει), θα αποσταλεί σε όλους τους εργαζόμενους email από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, στο οποίο θα αναφέρονται τα στοιχεία του, το ποσό της αποζημίωσης απόλυσης και το υπόλοιπο των ημερών αδείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί για κάθε εργαζόμενο η Τράπεζα.

Όσοι συνάδελφοι διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία τους είναι εσφαλμένα, ότι δηλαδή υπάρχουν λάθη :

- - στην ημερομηνία πρόσληψης στην ΑΤΕ,

- - στις αποδοχές, οι οποίες πρέπει να συμφωνούν με το τελευταίο εκκαθαριστικό αποδοχών από την ΑΤΕ,

- - στο υπόλοιπο των ημερών αδείας,

- θα πρέπει να αποστείλουν στο ΣΕΑΤΕ email (seate@otenet.gr), μέχρι την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα πρέπει να αναφέρουν τα ακριβή τους στοιχεία.

Τέλος, όσοι συνάδελφοι έχουν απαιτήσεις από οδοιπορικά έξοδα, θα πρέπει να αποστείλουν email στο ΣΕΑΤΕ (seate@otenet.gr) μέχρι την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας το ποσό που τους οφείλεται.

--------------------

ΓΕΦΥΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΥΠΑΤΕ.

6-9-2012

Καρποφόρα ήταν η σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι στα γραφεία του Συλλόγου, για το Ταμείο Υγείας και στην οποία συμμετείχαν, εκτός από το Προεδρείο του ΣΕΑΤΕ, τα Προεδρεία των Συλλόγων Συνταξιούχων, η διοίκηση του ΤΥΠΑΤΕ και η διαχειριστική επιτροπή του ΕΛΕΜ.

Στην εκτενέστατη συζήτηση θίχτηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Ταμείου και του ΕΛΕΜ, για τη δανειοδότηση του πρώτου από το δεύτερο, με 10 εκατ. €.

Με το δάνειο θα καλυφθεί το άνοιγμα που έχει το ΤΥΠΑΤΕ από το παρελθόν και θ΄ αντιμετωπισθούν τα πρόσκαιρα προβλήματα ρευστότητας που παρουσιάζονται, λόγω της μη καταβολής εισφορών από την τράπεζα, (Πειραιώς) και τους εργαζόμενους.

Οι τρεις Σύλλογοι, εργαζομένων και Συνταξιούχων θα «καλύψουν» με αποφάσεις τους τα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής του ΕΛΕΜ στην απόφαση που θα πάρουν, ενώ θα γίνουν και οι απαραίτητες οικονομικολογιστικές κινήσεις.

Οι διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ τα Προεδρεία των τριών Συλλόγων, πέρα από την επισήμανση της ανάγκης να συνεχιστεί η διεκδίκηση από την τράπεζα Πειραιώς της θετικής της απόφασης για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Υγείας, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν, σύντομα, νέα συνάντηση για το θέμα το συνταξιοδοτικό και του ΙΚΑ, αλλά και ιδιαίτερα του ΕΤΑΤ.

----------
 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ.

Συνέντευξη τύπου και σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών θα πραγματοποιήσει η ΓΣΕΕ την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 12:00 στο ξενοδοχείο IMPERIAL (Αντιγονιδών 13) στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέντευξη τύπου θα αναλυθούν οι θέσεις, οι διεκδικήσεις και το αγωνιστικό πρόγραμμα των συνδικάτων, ενώ θα παρουσιασθούν συνοπτικά οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης από την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Οι δραματικές συνέπειες των μνημονίων (ανεργία, λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις) και οι ανατροπές του εργατικού θεσμικού πλαισίου για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους απαιτούν και επιβάλλουν τη μέγιστη δυνατή ενότητα στη δράση όλων των δυνάμεων της εργασίας ενάντια στις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες σφυρηλατούν την ενότητα στη βάση των κοινών προβλημάτων και θα δώσουν νέα δυναμική- αγωνιστική απάντηση με τη συγκέντρωση και το συλλαλητήριο το ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ώρα 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη.

--------------------

 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
 
5-9-2012

Η συμμετοχή μας στη φετινή πανεργατική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, εντάσσεται στις κινητοποιήσεις αντίδρασής μας κατά των απαράδεκτων αποφάσεων της κυβέρνησης και της Τράπεζας Ελλάδος, που οδήγησαν στην εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και στην απώλεια κύριων εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Το Προεδρείο του Συλλόγου αποφάσισε να οργανώσει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων της ΑΤΕ στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου, μέσα από το μπλοκ της ΟΤΟΕ, με τα πανό του ΣΕΑΤΕ και τα συνθήματα ενάντια στο ξεπούλημα και τη διάλυση της τράπεζας.

Κάνοντας αποδεκτή πρόταση συναδέλφων από τη Β. Ελλάδα ο Σύλλογος θα οργανώσει, επίσης, πριν από το συλλαλητήριο της 8/9, περιφερειακή ενημερωτική συνέλευση, στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα, στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, η οποία και κλείστηκε, για το 4ωρο, 12.00 με 16.00.

Στη συνέλευση καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι συνάδελφοι από τους όμορους Νομούς, αλλά κι απ΄ όλη τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι θα μετακινηθούν με δικά τους μέσα.

Από την Αθήνα θα μπει πούλμαν, το οποίο θα μεταφέρει τους συνδικαλιστές, καθώς και όσους συναδέλφους θελήσουν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, το οποίο θ΄ αναχωρήσει το πρωί του Σαββάτου στις 6 πμ, μπροστά από το κτίριο της ΑΤΕ στην Πανεπιστημίου 23 και θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της ίδιας ημέρας. Πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα του Συλλόγου και στην σ. Ηρώ Φίλη.

----------

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ.

Στη συνεδρίαση του Προεδρείου, που συγκλήθηκε για την οριστικοποίηση των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας αναγγελίας των απαιτήσεων στον εκκαθαριστή, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την μεγάλη προσπάθεια του προσωπικού του ΣΕΑΤΕ και τη συνεργασία των νομικών συμβούλων.

Η ενασχόληση με τα προβλήματα του Ταμείου Υγείας οδήγησε στην απόφαση, για τη σύγκλιση ειδικής σύσκεψης, στην οποία, υπό τον συντονισμό του ΣΕΑΤΕ θα συμμετάσχουν η διοίκηση του ΤΥΠΑΤΕ και οι Σύλλογοι Συνταξιούχων, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της χορήγησης του δανείου από τον ΕΛΕΜ, σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Σ. Η ως άνω σύσκεψη θα γίνει αύριο το μεσημέρι στη 1, στο γραφείο του Προέδρου του Συλλόγου.

Το Προεδρείο συζήτησε αρκετά θέματα προσωπικού, για τα οποία ενημέρωσε το Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού της Πειραιώς και ζητήθηκε συνάντηση μαζί του. Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν είναι και τα εξής : Καθεστώς αδειών (κανονικών και ειδικών), ωράριο αναπήρων υπαλλήλων και κηδεμόνων αναπήρων, πρόσθετη αμοιβή για χρηματαποστολές και χρηματοεφοδιασμός ΑΤΜs, προωθήσεις - υπηρεσιακή εξέλιξη, (αναγνώριση πτυχίων - αναγνώριση προϋπηρεσίας - προώθηση teller, οργανόγραμμα κεντρικών υπηρεσιών και καταστημάτων, (ρόλοι-θέσεις ευθύνης), παιδική μέριμνα, έξοδα ένδυσης, σύστημα αξιολόγησης προσωπικού, πληρωμή καθαριστριών μερικής απασχόλησης για το μήνα Αύγουστο κ.α.

Τέλος, ξεκαθαρίστηκε, πως ο Σύλλογος θα παρέμβει στην οποιαδήποτε διαδικασία δανεισμού εργαζομένων, από την τράπεζα Πειραιώς στην ΑΤΕ υπό εκκαθάριση, για λογαριασμό των μελών του, που θα εμπλακούν.

----------

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ.

Η ΓΣΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα προκλητική και απαράδεκτη απαίτηση των Τροϊκανών για ακόμη περισσότερες αντεργατικές και ισοπεδωτικές παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Οι καταστροφικές συνέπειες των παρεμβάσεων και ανατροπών στο εργατικό θεσμικό πλαίσιο ενώ είναι εμφανέστατες στους εργαζόμενους, στην οικονομία και την κοινωνία, οι «μαθητευόμενοι μάγοι» της Τρόικα και οι μεγαλοεργοδότες μυστικοσύμβουλοί τους, παραμένουν αδιόρθωτοι.

Ενώ το πρόγραμμα και η συνταγή έχει πλέον οδηγήσει στα όρια κατάρρευσης και χρεοκοπίας τη χώρα, επιμένουν στην ίδια αδιέξοδη και αναποτελεσματική νεοφιλελεύθερη πολιτική νέων περικοπών και νέων εργασιακών ανατροπών.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εργασίας όχι μόνο να απορρίψουν κατηγορηματικά κάθε τέτοια σκέψη ή απαίτηση των Τροϊκανών, αλλά να προχωρήσουν άμεσα στην αποκατάσταση και επαναφορά του εργατικού θεσμικού πλαισίου και των ΣΣΕ στα προ των Μνημονίων ισχύοντα.

Σε διαφορετική περίπτωση θα εισπράξουν την άμεση και καθολική αντίδραση και κινητοποίηση των εργαζομένων και συνολικά της κοινωνίας.

Επιτέλους!

Να αλλάξει άμεσα η ασκούμενη μονεταριστική οικονομική πολιτική, να ενισχυθούν τα εισοδήματα και η πραγματική οικονομία, η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Να πληρώσουν οι φοροκλέπτες, οι φοροφυγάδες, οι εισφοροκλέπτες και εισφοροφυγάδες.

Η απάντηση θα είναι άμεση με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο των συνδικάτων το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στις 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη.

--------------------

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ.

4-9-2012

Επειδή δεν έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα με το Ταμείο Υγείας και με την Τράπεζα Πειραιώς να μην έχει απαντήσει ακόμα στο αίτημα του ΣΕΑΤΕ και της ΟΤΟΕ, για τη συνέχιση της λειτουργίας του και την αναβάθμισή του, είναι φυσιολογικό να παρουσιάζονται προβλήματα οικονομικής φύσης, μιας και στο μεσοδιάστημα δεν κατατίθενται εισφορές.

Σε επείγουσα ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΤΥΠΑΤΕ, αναγγέλλει τη λήψη προσωρινών περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να μπορέσει ν΄ ανταπεξέλθει στην παρατηρούμενη έλλειψη ρευστότητας.

 

Αθήνα 3-9-2012

ΕΠΕΙΓΟΝ

Ανακοίνωση 15/2012

 

ΠΡΟΣ: 1. ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2. ΤΟΠΙΚΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΤ/ΤΩΝ ΑΤΕ

 

ΘΕΜΑ: Προσωρινή τροποποίηση του τρόπου καταβολής αποζημιώσεων δαπανών περίθαλψης ασφαλισμένων, μέχρι την επίλυση του προβλήματος της ρευστότητας του Ταμείου.

Σχετικά με το παραπάνω θέμα, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τη σοβαρότητα του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Ταμείο, η οποία προκλήθηκε από την αναστολή καταβολής εισφορών εργοδότη – εργαζομένων της πρώην ΑΤΕ για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τη μη υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Ιουλίου για λήψη εσωτερικού δανείου ποσού 10.000.000 € του Ταμείου από τον ΕΛΕΜ, συνεπεία των αντιδράσεων των Συλλόγων των Συνταξιούχων.

Μετά από τα παραπάνω και για τη συνέχιση της λειτουργίας και ανταπόκρισης του Ταμείου στις βασικές του υποχρεώσεις έναντι των ασφαλισμένων του, εφεξής και μέχρι την επίλυση του προβλήματος, οι αποζημιώσεις και οι επιστροφές δαπανών στους ασφαλισμένους δεν θα καταβάλλονται στο χρονικό πλαίσιο και με τις διαδικασίες που ισχύουν μέχρι σήμερα, αλλά θα μεσολαβεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής τους.

Τα φάρμακα χημειοθεραπείας, υψηλού κόστους, συμπεριλαμβανομένων και των ανοσοκατασταλτικών που χορηγούνται σε μεταμοσχευθέντες και ασθενείς με νοσήματα του συνδετικού ιστού και των σκευασμάτων ινσουλίνης, θα εξακολουθούν να πληρώνονται άμεσα.

Η λειτουργία της << Γραμμής Υγείας>> (γιατροί, διαγνωστικά κέντρα ) συνεχίζεται κανονικά δίνοντας τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε γιατρούς και εξετάσεις.

Για το Δ.Σ. του Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Α. ΣΤΑΜΟΥ Φ. ΔΙΑΛΕΤΗ

 

Κοινοποιήσεις: 1. ΣΕΑΤΕ

2. ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΤΕ ΑΘΗΝΑΣ

3. ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΤΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

--------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ .

3-9-2012

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση του Ταμείου Εφ΄άπαξ, για την ενημέρωση των συναδέλφων :
 
 

ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΤΕ

ΚΑΝΑΡΗ 24, ΑΘΗΝΑ, ΤΚ 106 74

ΤΗΛ : 210 33 92 340/41/55 – FAX 210 33 92 364

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δεδομένου ότι από 27/7/2012 λόγω των γνωστών εξελίξεων δεν χορηγούνται εφ’άπαξ και επιστροφές εισφορών μέχρι να ξεκαθαρισθούν τα θέματα λειτουργίας του Ταμείου, σας γνωρίζουμε ότι όλοι οι συνάδελφοι θα αντιμετωπισθούν με ισότιμο τρόπο είτε έχουν υποβάλλει αίτηση είτε όχι, είτε πρόκειται για επιστροφή εισφορών είτε για απόδοση εφ’άπαξ.

Οι αιτήσεις δεν στοιχειοθετούν δικαίωμα προτεραιότητας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΑΤΠΕ ΑΤΕ

 

Η ΟΤΟΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΠΑΤΕ.

31-8-2012
 
 
΄Οπως αποφασίστηκε προχθές στην κοινή συνεδρίαση των Προεδρείων της ΟΤΟΕ και του ΣΕΑΤΕ, η Ομοσπονδία ζήτησε άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Βρούτση, προκειμένου να θέσει τα ασφαλιστικά ζητήματα, που απασχολούν το χώρο, (συνταξιοδοτικό , ΕΤΑΤ), καθώς και το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας του ΤΥΠΑΤΕ.
 
Ειδικά για το ταμείο Υγείας, η ΟΤΟΕ απέστειλε στη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, την παρακάτω επιστολή :
 
-------------------------

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2012

Κύριο
Μιχάλη Σάλλα
Πρόεδρο Δ.Σ. Τράπεζας Πειραιώς

Κύριε Πρόεδρε,
        Γνωρίζετε ότι η ΟΤΟΕ ζήτησε επισήμως την μη υπαγωγή
 των Τομέων Ασθένειας Προσωπικού ΕΤΒΑ (ΤΑΠ-ΕΤΒΑ), Προσωπικού Εμπορικής Τραπέζης (ΤΑΠ-ΕΤΕ) και Προσωπικού Πίστεως, Γενικής & American Express (ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ) στον ΕΟΠΥΥ.

Το αίτημα μας, με τη διαδικασία της αναστολής ένταξής τους μέχρι 31/12/2012 στον ΕΟΠΥΥ (όπως άλλωστε προβλέπεται στο Ν. 4075/2012), έγινε δεκτό από την Κυβέρνηση.

Με βάση τις δυνατότητες που παρέχονται από το Νόμο βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας για τα συγκεκριμένα ταμεία, προκειμένου όταν ολοκληρωθεί να οριστικοποιηθεί η  εξαίρεση τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Μετά από αυτό το πρώτο καθοριστικό βήμα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να δρομολογηθούν, εντός του έτους, οι αναγκαίες διαδικασίες για τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων και για τη επίτευξη αυτού του στόχου βασικό πυλώνα αποτελεί και το ΤΥΠΑΤΕ.

Το ΤΥΠΑΤΕ είναι ΝΠΙΔ, αυτοδιαχειριζόμενο που διαθέτει υποδομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε τρεις πόλεις της Ελλάδας καθώς και σημαντική υποδομή και ακίνητη περιουσία, γεγονός που διευκολύνει την υλοποίηση του στόχου της ΟΤΟΕ.

Για το λόγο αυτό σας ζητούμε να παραμείνει εν λειτουργία το ΤΥΠΑΤΕ, προκειμένου να παίξει ουσιαστικό ρόλο για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου, για τον οποίο προσβλέπουμε και στη δική σας συμβολή.

Με τιμή,

           ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                             ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΚΟΣ        ΑΧΙΛΛΕΑΣ  ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

--------------------

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ.
 
29-8-2012
22.10

Ο Σύλλογος από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε τη διεκδίκηση ρυθμίσεων, από το ΙΚΑ και την κυβέρνηση, για το συνταξιοδοτικό των συναδέλφων, που υπάγονται στις διατάξεις του Καταστατικού του πρώην ΤΣΠΑΤΕ, οι οποίοι είναι, λίγο πάνω από 2000 συνάδελφοι και συναδέλφισσες.

Η ρύθμιση που διεκδικούσαμε και διεκδικούμε είναι απλή : οι απολυμένοι από την πρώην Αγροτική Τράπεζα εργαζόμενοι, που υπάγονταν στις διατάξεις του Καταστατικού του πρώην ΤΣΠΑΤΕ, το οποίο από το 2007 εντάχθηκε στο ΙΚΑ, συνεχίζουν να υπάγονται στις ως άνω διατάξεις, σ΄ ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, (όρια ηλικίας, τρόπος υπολογισμού σύνταξης) και μετά την απόλυσή τους.

Σε αλλεπάλληλες επαφές, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, (επί δύο και πάνω εβδομάδες…), το ζήτημα ξεκαθαρίστηκε, το ΙΚΑ δέχθηκε, κατ΄ αρχήν το αίτημα, πλην όμως γνωμάτευσε, πως η ικανοποίησή του, χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση. ΄Ετσι προέκυψε η ανάγκη εμπλοκής του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, ως του αρμόδιου κυβερνητικού φορέα προώθησης ενός παρόμοιου νομοθετήματος.

Κι ενώ η υπόθεση φαίνονταν να μπαίνει στην τελική ευθεία κι όλοι πιστεύαμε, πως θα προλαβαίναμε την προθεσμία που είχε δοθεί για την υπογραφή σύμβασης εργασίας στην Πειραιώς, στους συναδέλφους, που είχαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και περίμεναν την εξέλιξη του ζητήματος, όπως, επίσης, πως θα εκμηδενίζονταν οι φόβοι όσων εργαζόμενων υπάγονται στις διατάξεις του πρώην ΤΣΠΑΤΕ και ανησυχούν για τα όρια ηλικίας και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, προέκυψε, ξαφνικά, ένα μείζον θέμα, καθώς το ΙΚΑ έθεσε ως προϋπόθεση της όποιας αντιμετώπισης του ζητήματός μας, τη συνέχιση είσπραξης των έκτακτων εισφορών, που η ΑΤΕ είχε αναλάβει να πληρώνει στο Ίδρυμα, μετά την ένταξη του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού ΑΤΕ, σ΄ αυτό, (28 εκατ. €, ετησίως, για τα υπόλοιπα δέκα χρόνια…).

Η απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης, για την εκπλήρωση αυτού του χρέους της πρώην ΑΤΕ, προς το ΙΚΑ, είναι ένα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο της προχειρότητας, αλλά και της αναλγησίας, με την οποία κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος, προσέγγισαν και διεκπεραίωσαν, με την γνωστή σκανδαλώδη διαδικασία, την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας.

Το απόγευμα της Τετάρτης, τα Προεδρεία της ΟΤΟΕ και του ΣΕΑΤΕ, αποφάσισαν να ζητήσουν την εμπλοκή, στην υπόθεση, και της ΓΣΕΕ, καθώς πρόκειται για ένα κορυφαίο ζήτημα, που αφορά στην οικονομική κατάσταση του βασικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης, που είναι το ΙΚΑ, καθώς και στην εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης και της Τ.Ε. για ένα σημαντικό έσοδό του, απόλυτα δικαιούμενο και απόλυτα συνδεδεμένο με τα ασφαλιστικά δεδομένα και τα δικαιώματα, 2000 και πλέον, εργαζόμενων της πρώην ΑΤΕ.

Η εξέλιξη αυτή, που δυστυχώς, πάει πιο πίσω την όποια ρύθμιση διεκδικούμε, για τα ασφαλιστικά δικαιώματά μας, δεν δίνει τη δυνατότητα μιας ξεκάθαρης απάντησης, στους συναδέλφους, που δεν υπέγραψαν σύμβαση πρόσληψης στην Πειραιώς και βρίσκονταν σε αναμονή κάποιας ρύθμισης.

Η προθεσμία που έχει δώσει η τράπεζα Πειραιώς λήγει την Παρασκευή 31-8-2012 και οι συνάδελφοι αυτοί, που έχουν τις προϋποθέσεις άμεσης συνταξιοδότησής τους ή θα ρισκάρουν αναμένοντας ρύθμιση του ζητήματος και θα προσληφθούν στην Πειραιώς ή θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Η Πειραιώς διαμήνυσε, μέσω ΔΑΔ, πως δεν θα προσλάβει εργαζόμενους της πρώην ΑΤΕ, για τους οποίους έχει βγει πράξη συνταξιοδότησης, κανονική, δηλαδή με συμπληρωμένα τα αναγκαία χρόνια υπηρεσίας και το απαραίτητο όριο ηλικίας, άρα και με άμεση καταβολή της σύνταξης. Οι πληροφορίες που γράφτηκαν για το αντίθετο σε παραταξιακές ιστοσελίδες ήταν λαθεμένες...

Αντίθετα θα προσληφθούν εργαζόμενοι ή εργαζόμενες, για τους/τις οποίους/ες έχουν βγει πράξεις συνταξιοδότησής τους, αλλά με αναστολή σύνταξης, λόγω μη συμπλήρωσης του απαραίτητου ορίου ηλικίας.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, που βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία, με συμπληρωμένες όλες τις προϋποθέσεις, (χρόνια υπηρεσίας και όριο ηλικίας) κι έχουν προσληφθεί, ήδη, στην Πειραιώς, έχουν το περιθώριο να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, το αργότερο εντός τριμήνου, προκειμένου να βγουν στη σύνταξη, με τις προϋποθέσεις του Καταστατικού του πρώην ΤΣΠΑΤΕ.

Συνάδελφοι και (κυρίως) συναδέλφισσες, που έχουν τα απαραίτητα χρόνια υπηρεσίας, για συνταξιοδότηση, αλλά δεν έχουν συμπληρωμένα τα αναγκαία όρια ηλικίας κι έχουν προσληφθεί, ήδη, στην Πειραιώς, μπορούν, επίσης  εντός τριμήνου, να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, να βγουν στη σύνταξη με αναστολή, να «κλειδώσουν» το ποσόν της σύνταξής τους, το οποίο θ΄ αρχίσουν να το εισπράττουν όταν συμπληρώσουν το απαραίτητο όριο ηλικίας. Στο μεταξύ θα συνεχίζουν να εργάζονται και να μισθοδοτούνται από την τράπεζα Πειραιώς.

 ----------

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΣΣΕ ΜΕ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον Υπουργό Εργασίας και τους εργοδοτικούς φορείς.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα που είχαν καθορισθεί από την πρώτη συνάντηση και συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα, καθώς και οι τεχνικές επιτροπές που θα επεξεργαστούν και θα προτείνουν τις σχετικές ρυθμίσεις.

Σε ένα μήνα θα πρέπει να έχει εξετασθεί το θέμα του έργου και των παροχών των καταργημένων φορέων ΟΕΕ και ΟΕΚ, ενώ μέχρι τέλος Οκτώβρη οι επιτροπές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους σχετικά με τα θέματα της νεανικής απασχόλησης και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Η ΓΣΕΕ στο κορυφαίο και κρίσιμο θέμα της Εθνικής Σύμβασης και του κατώτατου μισθού ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και υποχώρησης. Πρέπει να επανέλθει όπως είχε η ΕΓΣΣΕ και ο κατώτατος μισθός πριν τη νομοθετική παρέμβαση. Να αποκατασταθεί συνολικά ο θεσμός των ΣΣΕ στη χώρα μας. Όσο αυτό δεν γίνεται, η Κυβέρνηση και η Τρόικα θα έχουν απέναντί τους τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας περί σκληρού και αδιέξοδου προγράμματος της σταθεροποίησης και των Μνημονίων, τα οποία εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, αλλά και την οικονομία βυθίζουν στην ύφεση και στην κρίση.

Η ύφεση και η ανεργία πνίγουν την ελληνική κοινωνία και οικονομία, γι΄αυτό είναι απαράδεκτο να συζητείται και να σχεδιάζεται νέα παρέμβαση στους μισθούς και στις συντάξεις.

Τα συνδικάτα θα δώσουν νέα δυναμική απάντηση στις 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και θα ακολουθήσουν νέες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις για την απόκρουση και ανατροπή αυτών των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

--------------------

 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.
28-8-2012
21.45

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προσδιορίστηκαν οι αλλαγές που θα γίνουν στο Καταστατικό, οι οποίες, με βάση την απόφαση – εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης, θα αφορούν στην ονομασία και στους εργαζόμενους που μπορούν να είναι ή να γίνουν μέλη του Συλλόγου, ο οποίος συνεχίζει την ύπαρξή του και τη λειτουργία του, απλά μετασχηματίζεται, διατηρώντας όλα τα δεδομένα του, (μέλη του, όργανα, περιουσιακά στοιχεία, σχέσεις, δικαιώματα, υποχρεώσεις κλπ).

Τα άρθρα που θα τροποποιηθούν είναι τα 1,2 και 8, ενώ θα υπάρξει και μια μεταβατικού χαρακτήρα ρύθμιση στο τέλος.

Για την ονομασία αποφασίστηκε να περιλαμβάνει και τις δυο τράπεζες, (Αγροτική, Πειραιώς), ενώ για τα μέλη θα προβλέπεται πως είναι οι εργαζόμενοι της πρώην ΑΤΕ, που τώρα εργάζονται στην Πειραιώς, καθώς και κάθε άλλος εργαζόμενος στην τράπεζα Πειραιώς.

Το Προεδρείο θα προβεί στην οριστική διατύπωση των τροποποιήσεων, καθώς και στην επιλογή της τελικής, νέας, ονομασίας, με δεδομένο, προς το παρόν, το Σύλλογος Εργαζομένων Αγροτικής Πειραιώς, (Σ.Ε.Α.Π), που προτάθηκε από τον Πρόεδρο κι έγινε αποδεκτό από το Δ.Σ.

Η όλη διαδικασία της πανελλαδικής ψηφοφορίας για την τροποποίηση του Καταστατικού αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2012.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα, που τρέχουν, ενώ υπήρξαν και ορισμένες αποφάσεις ή επιβεβαιώσεις.

¢  Για τη διαδικασία των αναγγελιών των απαιτήσεων, επιβεβαιώθηκε, πως ο Σύλλογος καλύπτει ΟΛΑ τα έξοδα, ως το τέλος της υπόθεσης, δηλαδή, ακόμα και τα έξοδα προσφυγών, δικών κλπ.

Οι συνάδελφοι, που θα αναγγελθούν στην εκκαθάριση μέσω του Συλλόγου, θα λάβουν αντίγραφο του ατομικού εγγράφου, που θα αποσταλεί στον εκκαθαριστή, με τη μεσολάβηση του νομικού συμβούλου Ν. Δήμα και του γραφείου του.

¢ Με την ευκαιρία της συζήτησης για τα νομικά, στο Δ.Σ. επισημάνθηκε, πως έχει κατατεθεί από τον περασμένο Μάρτιο, προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας της ΓΣΕΕ, με τη συμμετοχή της ΟΤΟΕ και του ΣΕΑΤΕ, για την πράξη του υπουργικού συμβουλίου, του περασμένου Φεβρουαρίου και τις αλλαγές που επέφερε στα εργασιακά, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση των διατάξεων των Οργανισμών για τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου.

Επίσης υπενθυμίστηκε και η ανάλογη προσφυγή της ΟΤΟΕ και του ΣΕΑΤΕ, για την αντισυνταγματικότητα των νομοθετημάτων, με τα οποία προκλήθηκαν οι μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων στην ΑΤΕ.

¢  Για τους συναδέλφους που έχουν προσληφθεί από το ΑΣΕΠ για το δημόσιο και επιδιώκουν την κατοχύρωση του δικαιώματος μετάταξής τους σε δημόσιες υπηρεσίες, με δεδομένη την κάθετη άρνηση του υπουργείου οικονομικών, μέσω του γενικού γραμματέα Γ. Μέργου, να δεχθεί προώθηση του ζητήματος, το Δ.Σ. υιοθέτησε την πρόταση του Προέδρου, για την ανάθεση στο νομικό σύμβουλο της διερεύνησης των νομικών δεδομένων και την διεκδίκηση, μέσω της δικαστικής οδού, του αιτήματος.

Η όλη διαδικασία θα γίνει σε συνεργασία με εκπροσώπους των ενδιαφερομένων συναδέλφων οι οποίοι θα κληθούν σε συνάντηση – συζήτηση τις αμέσως επόμενες ημέρες.

¢  Για τις καθαρίστριες μερικής απασχόλησης, το Δ.Σ. ενημερώθηκε για την ετοιμασία των συμβάσεων, που πρόκειται ν΄ αποσταλούν σύντομα και οι οποίες συμβάσεις θα γίνουν στην εταιρεία, που απασχολούνται και οι καθαρίστριες της Πειραιώς, η δε πρόσληψή τους θα γίνει από τις 28-7-2012, χωρίς να χαθούν αποδοχές.

--------
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ, ΙΚΑ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ...

l Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το Δ.Σ. του Συλλόγου, προκειμένου να ασχοληθεί με το ζήτημα των τροποποιήσεων του Καταστατικού, σε μια σειρά άρθρων, που έχουν να κάνουν με την ονομασία του, τα μέλη του, τον εργοδότη κλπ.

Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Δ.Σ. να ετοιμάσει, με τη βοήθεια των νομικών συμβούλων το υλικό της τροποποίησης, το οποίο με ευθύνη της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής που εκλέχθηκε, να τεθεί σε πανελλαδική ψηφοφορία, για να εγκριθεί από τους εργαζόμενους.

l Νέος κύκλος επαφών και συναντήσεων αρχίζει ο Σύλλογος, μαζί και με την ΟΤΟΕ, με το ΙΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, για το συνταξιοδοτικό, μιας και το ζήτημα πρέπει να λήξει πριν το τέλος της εβδομάδας.

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ετοιμασθούν και ν΄ αποσταλούν οι συμβάσεις εργασίας των συναδελφισσών καθαριστριών με μειωμένο ωράριο. Η πρόσληψη θα γίνει στην εταιρεία, που υπάγονται και όλες οι καθαρίστριες της τράπεζας Πειραιώς, με τους ίδιους όρους απασχόλησης που υπήρχαν και στην ΑΤΕ.

l Δεν έχει αλλάξει κάτι στο ζήτημα του Ταμείου Υγείας και στο χρονοδιάγραμμα, που έχει τεθεί για την αντιμετώπισή του, διαβεβαίωσαν από την Πειραιώς, απαντώντας σε ερώτημα για τα δελτία που συμπληρώνονται για το ΤΑΥΤΕΚΩ. Τα δελτία θα χρησιμοποιηθούν, μόνο αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στην επιδίωξη για την συνέχιση της λειτουργίας του ΤΥΠΑΤΕ.

l Καμιά ένδειξη δεν υπάρχει για το πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να προβεί στην τελική έγκριση των αποφάσεων της Τράπεζας Ελλάδας, για το κλείσιμο της ΑΤΕ, την  εκκαθάριση και την εκχώρηση του υγιούς κομματιού της στην Πειραιώς.

Η, στην ουσία τυπική, αυτή απόφαση της εν λόγω Επιτροπής, αποτελεί την προϋπόθεση των όποιων οικονομικών ενεργειών του εκκαθαριστή, συνεπώς και της καταβολής, εκ μέρους του, του 50% της δικαιούμενης αποζημίωσης στους απολυμένους από την ΑΤΕ

Ο ΣΕΑΤΕ, πιθανόν ν΄ αναγκαστεί,  εφ΄ όσον το ζήτημα καθυστερήσει, να αναγγείλει ολόκληρα τα δικαιούμενα ποσά της αποζημίωσης, για τον κάθε συνάδελφο, ενώ ο κ. Μαράντος, ερωτηθείς εκ νέου χθες, επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο, πως ο ίδιος θα εκταμιεύσει το 50% της αποζημίωσης, οποιαδήποτε στιγμή κι αν λήξει η εκκρεμότητα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ανεξάρτητα αν έχουν αναγγελθεί ολόκληρα τα απαιτούμενα ποσά.

--------------------

ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΟΙ «ΚΡΑΧΤΕΣ» ΚΑΙ ΟΙ «ΑΡΠΑΧΤΕΣ» !

27-8-2012

Η υπόθεση της εκχώρησης της ΑΤΕ και τα πάμπολλα ζητήματα που προέκυψαν δημιούργησαν ερωτηματικά, ανησυχίες, αγωνία και εν μέρει πανικό, στους εργαζόμενους, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό, ως ένα, όμως, σημείο.

Ο Σύλλογος έχοντας ν΄ αντιμετωπίσει δεκάδες θεμάτων και προβλημάτων, που καθημερινά αυξάνονται και μέσα σε μια ιδιόμορφη και δύσκολη χρονική συγκυρία, δεν μπόρεσε να δώσει στο δίκτυο όλη την ενημέρωση, που έπρεπε ή τουλάχιστο την ενημέρωση που εκφέρθηκε και στις καθημερινές συνελεύσεις των ημερών της απεργίας και στην γενική Συνέλευση του Σαββάτου 9-8-2012.

Την κατάσταση έσπευσαν να εκμεταλλευτούν, αλλά και να την  υποδαυλίσουν σειρά δικηγόρων και δικηγορικών γραφείων, στρατολογώντας «κράχτες» (με το αζημίωτο…), και ξαμολώντας τους στο χώρο, τον οποίο γέμισαν από επισημάνσεις, ψιθύρους, φήμες, καταστροφολογία κι ό,τι άλλο χρειάζεται για να οδηγήσει τον εμβρόντητο εργαζόμενο στο γραφείο, στην εντολή και στο οικονομικό ξήλωμα.

- Κατ΄ αρχήν να τονιστεί, πως αυτό το αλισβερίσι των 20αρικων, των 30ρικων, αλλά και των 300ρικων και 400ρικων, ο Σύλλογος αποφάσισε να το καταγγείλει στο ΣΔΟΕ, για να αναζητηθούν οι αποδείξεις που κόπηκαν, για τις χιλιάδες Ευρώ, που δόθηκαν από τα θύματα και κατέληξαν στις τσέπες των επιτήδειων.

Να τονιστεί, επίσης, πως στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ευθύνη δεν φέρει, μόνο αυτός που δεν δίνει απόδειξη, αλλά κι αυτός που δεν ζητάει και δεν παίρνει !

=΄Όπως έγινε γνωστό, στον εκκαθαριστή έχουν φτάσει πολλές εκατοντάδες εξωδίκων, πληρωμένα από τους εντολείς, που δηλώνουν επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμα του αποστολέα.

Αυτό που χιλιάδες εργαζόμενοι, με την προτροπή του ΣΕΑΤΕ έκαναν, απλά και δωρεάν, υπογράφοντας τις απολύσεις «με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος», κάποιοι «έξυπνοι» έσπευσαν να το κάνουν με εξώδικο, πληρώνοντας και κάνοντας πλούσια μερικά «κοράκια», κατά πολλές χιλιάδες Ευρώ !

Πέρα από τους κινδύνους που διατρέχουν, οι αποστολείς των εξωδίκων, να δώσουν στον εκκαθαριστή τη δυνατότητα να μην τους δώσει, καν, αποζημίωση, παίζουν και το προβοκατόρικο παιχνίδι σχετικά με το πότε έπρεπε να δοθεί και πόση θα είναι.

΄Όταν ο Σύλλογος έδινε μάχη για να ληφθούν οι αποφάσεις για την προνομιακή καταβολή ενός μεγάλου ποσοστού της αποζημίωσής μας, τα «κοράκια» της δικηγορίας συνέτασσαν εξώδικα απαιτώντας την «εδώ και τώρα» καταβολή της, γνωρίζοντας, πως εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να δοθεί, τίποτα άλλο, από τις 15.000 €, κατ΄ ανώτερο ή να πάει όλη η αποζημίωση στο τέλος της εκκαθάρισης !

Για να δικαιολογήσουν, δε, την «αρπαχτή τους», ακόμα και τώρα, που έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα κι έχουν γίνει οι απαραίτητες μηχανογραφικές παραγωγές, για την άμεση καταβολή του 50% της δικαιούμενης κανονικής αποζημίωσης και την μεταφορά του άλλου 50% στο προϊόν της εκκαθάρισης, παραμυθιάζουν τους «εντολείς», πως, τάχα υπάρχει κίνδυνος, για την καταβολή του 50% από τις 15.000 € !

΄Επεσε πολύ γέλιο, στην Αμερικής 10, όταν προχθές συνάδελφος από το οικονομικό της ΔΑΔ, ενημέρωσε το Προεδρείο, πως ο ίδιος είχε πετάξει αυτό το «παραμύθι», σ΄ έναν "κράχτη" δικηγορικού γραφείου, που πίεζε φορτικά για …πληροφόρηση !...

Οι συνάδελφοι που ακολουθούν τους φορείς των «αρπαχτών» υποκινούμενοι από τους χαρτζηλικομένους, «κράχτες» τους, εμφανίζονται αντικειμενικά να προβοκάρουν τις νομικές υποθέσεις, που πρέπει να προωθηθούν από το Σύλλογο και για τα εργασιακά και για τις απαιτήσεις μας. Το πότε θα γίνουν οι κατάλληλες προσφυγές θα επιλεγεί στη βάση γεγονότων, αλλά και επιδιώξεων και διεκδικήσεων, στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που εμπεριέχει δεδομένα και κινήσεις που δεν είναι δημοσιοποιήσιμα !

= Περίπου το ίδιο συμβαίνει (όπως ξαναγράφτηκε…), και με τις αιτήσεις, για την επιστροφή εισφορών από το ταμείο Πρόνοιας, κίνηση που προβοκάρει και υπονομεύει τις προσπάθειες του Συλλόγου, αφ΄ ενός να διακανονίσει το χρέος του Ταμείου προς την εκκαθάριση και αφ΄ ετέρου να πείσει την Πειραιώς να συνεχίσει, κατά ένα τρόπο, το καθεστώς των προκαταβολών του εφ΄ άπαξ, που προβλέπονταν από το άρθρο 127 του Οργανισμού της ΑΤΕ.

Ενώ, λοιπόν, το συμφέρον ΟΛΩΝ ΜΑΣ, απαιτεί τη συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Πρόνοιας και την κατοχύρωση της δυνατότητάς του να παρέχει το εφ΄ άπαξ βοήθημα στους συνταξιοδοτούμενους, κάποιοι προσπαθούν να το οδηγήσουν στο κλείσιμο, από το οποίο κανείς μας δεν θα πάρει τίποτα !...

--------------------
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΚΕΑΤΕ.

26-8-2012

Με αφορμή τις νέες συνθήκες στον εργασιακό μας χώρο, διευκρινίζουμε στα μέλη μας τα παρακάτω :
Το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΑΤΕ, είναι ένα ανεξάρτητο πολιτιστικό σωματείο με έσοδά του τις εισφορές των μελών του (2 ευρώ μηνιαίως).
Το ΠΟΚΕΑΤΕ δεν είχε ούτε έχει καμία διοικητική ή οικονομική εξάρτηση από την ΑΤΕ bank ή από το Σύλλογο Εργαζομένων ΑΤΕ (χωρίς βέβαια να μην αναγνωρίζουμε την επί χρόνια άριστη συνεργασία μας και στήριξη του Συλλόγου Εργαζομένων ΑΤΕ, τόσο στη συγχρηματοδότηση των μαθημάτων χορού και αθλητικών δραστηριοτήτων όσο και στην παραχώρηση της αίθουσας του Συλλόγου στην οδό Αμερικής και των γραφείων της οδού Κάνιγγος για τις εκδηλώσεις μας).

Εμείς παραμένουμε πιστοί στους στόχους μας όπως διακηρύχθηκαν το 1988 μέσα από τις σελίδες του Καταστατικού μας :

«…Οι σκοποί του ΠΟΚΕΑΤΕ είναι:
• Η εξύψωση του πνευματικού, μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου όλων των μελών.
• Η συστηματική καλλιέργεια του πνεύματος της συλλογικής πολιτιστικής δραστηριότητας και της συνεργασίας μεταξύ των μελών.
• Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα συμβάλει στην πραγματοποίηση μιας πλατιάς πολιτιστικής παιδείας και δημιουργικής ψυχαγωγίας μεταξύ των μελών…»

Πρόθεσή μας είναι να μη διακόψουμε την πολιτιστική δραστηριοποίησή μας συνεχίζοντας τον ίδιο κύκλο δραστηριοτήτων δηλ. διοργάνωση μαθημάτων και σεμιναρίων, εκδρομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεναγήσεις σε εκθέσεις και ιστορικούς χώρους, παρακολούθηση πολιτιστικών δρωμένων, όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, διοργάνωση ποικίλων θεματικών εκδηλώσεων, αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς, διαγωνισμούς, την έκδοση του περιοδικού μας ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ κ.λ.π.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουμε ανάγκη τη στήριξή σας για να μη χάσουμε την ταυτότητά μας, τη σύμπνοια μεταξύ μας, να μη ξεχάσουμε από πού ξεκινήσαμε και το δρόμο που έχουμε διανύσει μαζί επί τόσα χρόνια, για να συνεχίσουμε με το ίδιο όραμα, ώστε να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές προκλήσεις.

Για λόγους διαδικαστικούς, όπως παγίωση διαδικασίας καταβολής εισφορών, διερεύνηση διάθεσης χώρων εκδηλώσεων , ενδέχεται η έναρξη των δραστηριοτήτων μας να μετατεθεί χρονικά πέραν της συνηθισμένης, που οριζόταν το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε Οκτωβρίου.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ενημερώνεστε άμεσα με ανακοινώσεις, mail και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα μας www.pokeate.net. Έως τότε, είμαστε σε επαγρύπνηση με ακμαίο ηθικό και δημιουργική δύναμη!

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΟΚΕΑΤΕ

Πρόεδρος : Μάρα Χαντζάκου
Γενικός Γραμματέας : Γιάννης Καζάκος
Αντιπρόεδρος Α΄ : Μαρία Μυλωνά
Αντιπρόεδρος Β΄: Ελένη Μόκου
Ταμίας : Νατάσα Αγγελοπούλου
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας : Τζένη Λιαρομάτη
Γραμματέας Οργανωτικού και Διεθνών Σχέσεων : Άννα Κομνηνού
Γραμματέας Επιμελητείας και Περιουσίας : Ευγενία Τσουμάνη
Γραμματέας Εφορείας Εκδρομών : Μαρία Καραβά
Γραμματέας Εφορείας Πολιτιστικών Θεμάτων : Δήμητρα Λάλλα
Γραμματέας Εφορείας Εκδόσεων, Τύπου και Δημοσιότητας : Ελένη Στασινοπούλου
Γραμματέας Αθλητικών Θεμάτων : Πάρης Παρασκευόπουλος
Μέλη : Ηρώ Φίλη, Χρήστος Βολακάκης, Ουρανία Καλλιάνη

-------------------

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ !

24-8-2012

Σε απόλυτη προτεραιότητα βρίσκεται το θέμα του Ταμείου Υγείας στη δραστηριότητα του Προεδρείου του Συλλόγου, το οποίο σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΤΥΠΑΤΕ και το Προεδρείο της ΟΤΟΕ, προσπαθεί να ευοδωθεί ο στόχος για τη συνέχιση της ύπαρξης και της λειτουργίας του Ταμείου.

Ενισχυτικά των προσπαθειών μας υπάρχουν παρεμβάσεις από φορείς και Συλλόγους, όπως τη Διεθνή ΄Ενωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (ΑΙΜ), την Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (ΟΑΤΥΕ), τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, το Ταμείο Υγείας του Σύλλογου Εργαζομένων στην Τράπεζα Ελλάδος.

----------
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ : ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΦΙΡΗ – ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ.

Η ονομαζόμενη ασφάλεια Καφίρη – Δημόπουλου αφορά ασφαλιστήριο στην ΑΤΕ – Ασφαλιστική, με δικαιούχους τους εργαζόμενους της πρώην ΑΤΕ.

Η τράπεζα πλήρωνε το ασφάλιστρο και τώρα, που σταματάει η πληρωμή του, το ασφαλιστήριο, με ευθύνη της Ασφαλιστικής θα εκκαθαριστεί..

Ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ δεν έχει τίποτα στη διαδικασία, η οποία θα γίνει μεταξύ ΑΕΓΑ και δικαιούχων.

Το αποθεματικό του ασφαλιστηρίου θα μοιραστεί στους δικαιούχους εργαζομένους της πρώην ΑΤΕ, ανάλογα με τις τελευταίες αποδοχές τους και τα χρόνια ασφάλισής τους στο συμβόλαιο.

Εξυπακούεται, πως στο εξής δεν θα καταβάλλονται οι παροχές, ούτε του ασφαλιστηρίου Καφίρη, (συμπληρωματικό εφ΄ άπαξ στην οικογένεια θανόντων εργαζόμενων), ούτε του ασφαλιστηρίου Δημόπουλου, (ενίσχυση 3 μισθών στη συνταξιοδότηση).

----------
 
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΕ.

Συζητήθηκε στη Βουλή, χθες 23 Αυγούστου, επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, σχετικά με τη διατήρηση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Δημοσιεύουμε τα πρακτικά της συνεδρίασης της Βουλής.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Το τελευταίο διάστημα προωθούνται συνεχώς εξαγορές, συγχωνεύσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Στα πλαίσια αυτά εκχωρήθηκε το υγιές τμήμα της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Αμέσως μόλις έγινε αυτή η εκχώρηση φάνηκαν οι αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ. Η Τράπεζα Πειραιώς ζητά από τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας ατομικά. Αυτό ασφαλώς οδηγεί στην κατάργηση της μέχρι τώρα επιχειρηματικής σύμβασης που είχαν. Ουσιαστικά πάνε ως νεοπροσλαμβανόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς και με αυτό σίγουρα θα χάσουν ένα μέρος των αποδοχών τους.

Το δεύτερο ζήτημα: Δέχονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι σοβαρά πλήγματα στα δικαιώματά τους, αφού επί της ουσίας καταργείται το αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο Υγείας της ΑΤΕ και επιδιώκεται η ένταξή τους στο κλάδο υγείας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας. Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι από τους είκοσι χιλιάδες περίπου μαζί με τους συνταξιούχους αφαιρούνται μια σειρά παροχές υγείας που είχαν μέχρι σήμερα.

Άλλος φόβος που εκφράζεται είναι ότι με αυτή την εξέλιξη μπορεί να οδηγηθούν σε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ειδικά αυτοί οι οποίοι προσλήφθηκαν πριν από το 1993.

Εμείς ρωτάμε την Κυβέρνηση: Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να διατηρηθούν μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην ΑΤΕ, όπως προβλεπόταν από την επιχειρησιακή τους σύμβαση; Θα αφαιρεθούν οι δυσμενείς όροι της νέας σύμβασης σχετικά με μεταθέσεις και μονομερείς μεταβολές;

Τι θα γίνει με την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων γι’ αυτούς που αποχωρούν;

Τέλος υπάρχει το θέμα που εμείς θέτουμε, για τη διατήρηση του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της ΑΤΕ και για την ανάγκη να ρυθμιστούν μια σειρά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα. Και για αυτά θέλουμε απαντήσεις συγκεκριμένες, κύριε Υπουργέ.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, θα προσπαθήσω να είμαι όσο συγκεκριμένος μπορώ να είμαι, δεδομένου ότι η εξαγορά του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς έχει ολοκληρωθεί πριν από ένα περίπου μήνα, υπάρχουν ζητήματα τα οποία είναι σε εξέλιξη, όσον αφορά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των πρώην εργαζομένων στην ΑΤΕ και ζητήματα που είναι ακόμα υπό ρύθμιση και δεν έχουν –να το πω έτσι- λυθεί οριστικά και αμετάκλητα.

Όμως, το Υπουργείο μας τα παρακολουθεί όλα διαμέσου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Επιθεώρησης Αθηνών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και παρεμβαίνει ή πρόκειται να παρέμβει εκεί που θεωρεί ή θα θεωρήσει ότι συντρέχει λόγος σύμφωνα με αυτά που ορίζονται στο νόμο.

Να σας πω, λοιπόν, παίρνοντας από την αρχή τα πράγματα ότι στις 27 Ιουλίου του 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος εφάρμοσε μέτρα εξυγίανσης στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Επρόκειτο για τη νομική φόρμουλα υλοποίησης αυτής της συγχώνευσης του υγιούς μέρους της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς. Στα πλαίσια αυτών των μέτρων ανακλήθηκε η τραπεζική άδεια της ΑΤΕ, η οποία τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Επομένως, η πρώην ΑΤΕ βρίσκεται υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ορίζει. Επιλεγμένα υγιή στοιχεία του Ισολογισμού της μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία Ενεργητικού και Παθητικού παρέμειναν στο υπό εκκαθάριση νομικό πρόσωπο, προκειμένου να ρευστοποιηθούν ή να αξιοποιηθούν από το δημόσιο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Τι σημαίνει αυτό επί της ουσίας; Όντως, υπήρξε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της ΑΤΕ –διότι πλέον είναι πρώην εργαζόμενοι- και βέβαια πρόσληψη από την Τράπεζα Πειραιώς, στα πλαίσια κατάρτισης μιας νέας σύμβασης εργασίας, η οποία –όπως ορίζουν αυτά που διέπουν τη λειτουργία των τραπεζών- είναι ατομική σύμβαση εργασίας.

Όμως, ξεκαθαρίστηκε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους εργαζομένους, στο πλαίσιο όμως ειδικής εκκαθάρισης της τράπεζας. Επομένως, στο πλαίσιο ειδικής εκκαθάρισης, σε αυτό το νομικό καθεστώς, προνομιακά –το τονίζω- έναντι των λοιπών πιστωτών θα αποζημιωθούν πρώην εργαζόμενοι της ΑΤΕ και με το καθεστώς της προσωρινής διανομής μετά από άδεια βέβαια της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επίσης, να προσθέσω ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα εργατική διαφορά, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που θα εκδικαστεί στις 28/9 και αφορά μη καταβολή αποζημίωσης σε εργαζόμενο. Επομένως, αυτό το ζήτημα σας περιέγραψα πώς θα προχωρήσει.

Από εκεί και πέρα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευθεί για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των πρώην εργαζομένων της ΑΤΕ σε ποσοστό 100%. Δεν θα υπάρξουν δηλαδή απολύσεις, δεν θα χάσουν οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ τη δουλειά τους. Φυσικά θα προκύψει μια πρόσκληση για κατάρτιση νέας σύμβασης εργασίας με τους όρους που σας είπα, δηλαδή ατομική, η οποία όμως διέπεται από το γενικό πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης εργασίας της ΟΤΟΕ, για τους υπαλλήλους δηλαδή του τραπεζικού τομέα.

Οι μεικτές αποδοχές των νέων –πρώην της ΑΤΕ- εργαζομένων προσδιορίζονται σύμφωνα με αυτές που ελάμβαναν την 31η Μαΐου 2012 και βέβαια αυτή η νέα απασχόληση θα γίνει με τους συνήθεις όρους απασχόλησης των υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, διαφορετικά θα είχαμε εργαζομένους δύο ταχυτήτων και δύο, αν θέλετε, ομάδων προνομίων. Εδώ το ζητούμενο είναι όλοι να εργαστούν με τον ίδιο τρόπο.

Βέβαια, καταλαβαίνω την πρόκληση ανασφάλειας στους πρώην εργαζομένους της ΑΤΕ. Όμως, αυτή η ανασφάλεια προκύπτει στο μέτρο που προηγουμένως απασχολούνταν σε έναν οργανισμό, ο οποίος διέπετο από κριτήρια λειτουργίας δημοσίου τομέα, ενώ από αύριο θα απασχολούνται σε έναν οργανισμό, ο οποίος διέπεται από σαφώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Παρά ταύτα, σε κάποιες περιπτώσεις –και υπάρχει εδώ απάντηση από την Τράπεζα Πειραιώς που κάνει λόγω για χίλιους επτακοσίους εργαζομένους- οι αποδοχές τους θα είναι υψηλότερες από αυτές που ελάμβαναν στην ΑΤΕ, δεδομένου ότι εκεί ελάμβαναν αποδοχές κάτω από τη συλλογική σύμβαση εργασίας της ΟΤΟΕ. Στην Τράπεζα Πειραιώς θα παίρνουν περισσότερα. Επομένως, δεν είναι όλες οι εξελίξεις προς το αρνητικότερο. Υπάρχουν και θετικές εξελίξεις για μερίδα εργαζομένων.

Κλείνω την πρωτολογία μου λέγοντας ότι θα υπάρξουν νέες προσλήψεις στην Τράπεζα Πειραιώς, νέες σχέσεις απασχόλησης υπό διαφορετικό νομικό καθεστώς, όπως περιέγραψα, καμία διαφοροποίηση παλαιών και νέων εργαζομένων –νομίζω ότι αυτό θα ήταν κυρίως άδικο- και βέβαια διατήρηση από πλευράς του εργοδότη του διευθυντικού δικαιώματος, όπως προβλέπεται και στο νόμο, χωρίς βέβαια καταχρηστικές συμπεριφορές.

Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί ο πρώην εργαζόμενος της ΑΤΕ να έχει το αμετάθετο, να μην πρέπει να πάρει καμία μετάθεση, ενώ αντίστοιχα ο εργαζόμενος της Τράπεζας Πειραιώς να μπορεί ανά πάσα ώρα να μετατεθεί. Εννοείται ότι όλα αυτά θα γίνουν κάτω από το νέο οργανόγραμμα και σύμφωνα με τις ανάγκες της νέας τράπεζας, αλλά από εκεί και πέρα –όπως σας είπα- με χρηστή άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος της εργοδοσίας. Το ζητούμενο είναι να μην δημιουργηθούν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και το νέο σχήμα να δουλέψει αρμονικά.

Κύριε Πρόεδρε, στη δευτερολογία μου θα θίξω τα ασφαλιστικά θέματα των υπαλλήλων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπύρος Χαλβατζής για τρία λεπτά.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, δεν απαντήσατε σε ένα συγκεκριμένο θέμα, τι θα γίνει με το ταμείο υγείας των εργαζομένων. Λέτε ότι θα το απαντήσετε στη δευτερολογία σας. Μα, εμείς δεν έχουμε τριτολογία. Θα ρίξετε δηλαδή το θέμα στον αέρα και θα μείνει έτσι. Γιατί;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Θα σας απαντήσω.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Μα, αυτό ήταν βασικό.

Λέτε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα. Ακριβώς επειδή υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και επειδή υπάρχει μια λογική να παίρνονται αποφάσεις σε βάρος των εργαζομένων, γι’ αυτό θέσαμε τα ερωτήματα αυτά για να προλάβουμε τις δυσμενείς εξελίξεις.

Εμείς ήμασταν και είμαστε αντίθετοι σε ατομικές συμβάσεις. Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, γενικά τα εργασιακά δικαιώματα για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος είναι αδιαπραγμάτευτα. Η διαδικασία εξαγορών και συγχωνεύσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα θα συνεχιστεί. Και το θέμα είναι ότι κάθε φορά που υπάρχουν αλλαγές τέτοιες, οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους είναι πολύ αρνητικές και σε μερικές περιπτώσεις -θα θυμάστε ενδεχομένως από το παρελθόν- σε κάποιες τράπεζες ήταν ολέθριες.

Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, κύριε Υπουργέ, γίνεται πάντα σε βάρος των εργαζομένων. Είναι μία πολιτική και της σημερινής συγκυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ήταν η ίδια πολιτική που ακολούθησαν και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας παλαιότερα και του ΠΑΣΟΚ και εντάσσονται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μονοπωλίων. Εντάσσεται σε μία λογική να μειώνεται συνεχώς το λεγόμενο «εργασιακό κόστος». Αυτό που επιδιώκεται –με «αι» ή με «ε» δεν έχει σημασία, διαχρονικά γίνεται αυτό τα τελευταία χρόνια- είναι η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτήν την πολιτική.

Και θα πρέπει να μας απαντήσετε τι θα γίνει και με το Ταμείο Υγείας του προσωπικού της ΑΤΕ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ευχαριστούμε τον κ. Χαλβατζή.

Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Επί της αρχής πρώτα, κύριε συνάδελφε. Ήταν κάποτε δύο τράπεζες. Η μία δεν ήταν σε τόσο καλή κατάσταση. Η άλλη ήταν σε αρκετά καλύτερη. Αποφασίστηκε ότι αυτή που ήταν σε καλύτερη κατάσταση να εξαγοράσει και επομένως να συγχωνεύσει στους κόλπους της το υγιές τμήμα της άλλης και προέκυψε το καινούριο σχήμα.

Σας περιέγραψα τα σχετικά με τα εκκρεμή εργασιακά ζητήματα. Σας είπα ότι η ανασφάλεια, ενδεχομένως, ή η απαισιοδοξία των εργαζομένων προκύπτει από το ότι από τώρα θα κληθούν να εργαστούν σε μία τράπεζα που λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικού τομέα.

Προσθέτω, όμως, και το άλλο. Όπως σας είπα, οι συμβάσεις εργασίας τους ανήκουν στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης της ΟΤΟΕ. Γνωρίζουμε ότι η υπάρχουσα εν ενεργεία συλλογική σύμβαση εργασίας της ΟΤΟΕ λήγει μέσα στο 2013. Ίσως, η ανασφάλεια προκύπτει από το τι θα γίνει με αυτό. Εγώ νομίζω ότι εάν προκύψει νέα συλλογική σύμβαση εργασίας της ΟΤΟΕ, δηλαδή του τραπεζοϋπαλληλικού κλάδου, τότε από εκεί και πέρα, αυτό θα προσθέσει μία τόνωση ασφάλειας, εάν θέλετε, σε αυτούς τους εργαζόμενους. Αυτό, όμως, είναι να γίνει μέσα στο 2013. Ελπίζω, να προκύψει.

Τώρα, ως προς τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τα συνταξιοδοτικά, βέβαια, των υπαλλήλων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, αυτοί ασφαλίζονται σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, στο ταμείο κύριας ασφάλισης πρώην ΑΤΕ που έχει ενταχθεί ήδη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, το Ταμείο Υγείας ΤΥΠΑΤΕ και το Ταμείο Πρόνοιας που χορηγεί εφάπαξ παροχές. Τα δύο τελευταία, Ταμείο Υγείας και Ταμείο Πρόνοιας, λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου σωματειακής μορφής, αλληλοβοηθητικά και δεν υπάγονται στον έλεγχο και την εποπτεία του δημοσίου. Αυτό πρέπει να το τονίσουμε.

Το ζήτημα, όμως, της διασφάλισης των ευνοϊκότερων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ήδη ασφαλισμένων στο πρώην Ταμείο Υγείας ΑΤΕ μελετάται από την Κυβέρνηση ενόψει και των κρίσιμων συνθηκών για την εξεύρεση πλέον δικαιότερης λύσης. Δηλαδή, δεν προεξοφλείται αυτήν την ώρα ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρώην ΑΤΕ θα μεταφερθούν σε κάποιο άλλο ταμείο. Αυτό που προκρίνεται ως καταρχήν λύση είναι το ταμείο στο οποίο ασφαλίζονται και οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς, το ΤΕΑΦΤΕΠ.

Είναι φυσιολογικό –και αυτή είναι η θέση της Τράπεζας Πειραιώς- ότι όπου ασφαλίζονται οι εργαζόμενοί της Τράπεζας Πειραιώς, εκεί θα πάνε να ασφαλιστούν και οι πρώην εργαζόμενοι της ΑΤΕ που θα κληθούν να εργαστούν με τους όρους που περιέγραψα στην Τράπεζα Πειραιώς. Επομένως, αυτή είναι και η λογική, αν θέλετε, λύση ενόψει της διαδοχής αυτών των σχημάτων.

Όμως, ειδικά για το ζήτημα του Ταμείου Υγείας, σας λέω ότι αυτή την ώρα είναι στο τραπέζι και άλλα σενάρια. Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή, καθότι μελετώνται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Θεωρώ ότι μπορεί να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση, χωρίς να είμαι σε θέση να σας δώσω πιο συγκεκριμένη απάντηση τούτη την ώρα. Όπως σας είπα, η συγχώνευση αυτή έχει-δεν έχει ένα μήνα λειτουργίας. Επομένως, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η πολιτεία μελετά όλες τις ενδεχόμενες εκδοχές ενόψει και των οικονομικών συνθηκών, ώστε να βρεθεί η προσφορότερη κοινωνικά και οικονομικά λύση για τους ασφαλισμένους και τους ήδη συνταξιούχους.

Σας ευχαριστώ.

----------
 
 ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ.

Σε πολύωρη, χθεσινή, σύσκεψη των Προεδρείων του ΣΕΑΤΕ και της ΟΤΟΕ, παρουσία και των νομικών συμβούλων, εξετάστηκαν τα ζητήματα του συνταξιοδοτικού και του Ταμείου Υγείας και καθορίστηκαν οι από κοινού παρεμβάσεις των δύο συνδικάτων, τόσο προς τους κυβερνητικούς φορείς, (ΙΚΑ, Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών), όσο και προς την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Ομοσπονδία θεωρεί το ΤΥΠΑΤΕ, μαζί με το ΤΥΠΕΤ, (Ταμείο Εθνικής), τη βάση για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει κι έχουν τεθεί και υπ΄ όψη του αρμόδιου υπουργείου. Συνεπώς για την ΟΤΟΕ η συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Υγείας του προσωπικού ΑΤΕ, είναι εκ των ουκ άνευ και γι΄ αυτό θα κάνει άμεση παρέμβαση στη διοίκηση της Πειραιώς ενισχύοντας τις προσπάθειες του ΣΕΑΤΕ, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για το συνταξιοδοτικό υπήρξε ενδελεχής ενασχόληση με την πληθώρα των διατάξεων, που εμπλέκονται, προγραμματίστηκε και άρχισε συνεργασία με απόλυτα εξειδικευμένους παράγοντες και νομικούς, ενώ αποφασίστηκαν, από κοινού, παρεμβάσεις στα υπουργεία εργασίας και οικονομικών.

Από τη σύσκεψη στην Ομοσπονδία προέκυψε το σοβαρό ενδεχόμενο η κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των υπαγομένων στις διατάξεις του καταστατικού του πρώην ΤΣΠΑΤΕ, να στηρίζεται σε υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις και να μην χρειάζεται κάποιο νέο νομοθέτημα.

Οι επαφές, οι παρεμβάσεις και οι συνεννοήσεις που απαιτούνται ξεκίνησαν ήδη και θα συνεχιστούν, με στόχο την τελική αποσαφήνιση του ζητήματος, το πολύ, μέχρι το μέσον της επόμενης εβδομάδας.

----------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΥΠΑΤΕ

Η πρόσφατη εκχώρηση της ΑΤΕbank στην Τράπεζα Πειραιώς μέσα από μια αιφνιδιαστική διαδικασία, κατά την οποία ουδεμία πρόβλεψη έχει γίνει μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΑΤΕbank, μας προβληματίζει και μας ανησυχεί εντόνως και ιδιαιτέρως σ’ ό,τι αφορά το μέλλον του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της ΑΤΕ.

 Το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΤΥΠΑΤΕ), είναι ΝΠΙΔ, μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υφίσταται και λειτουργεί για πάνω από 75 χρόνια, καλύπτοντας τις υγειονομικές ανάγκες καθώς και τα επιδόματα / βοηθήματα κάθε μορφής, των υπαλλήλων και των συνταξιούχων της ΑΤΕbank, αλλά και των μελών των οικογενειών τους (περίπου 25.000 ασφαλισμένοι). Διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, ιδιόκτητα κτίρια και Πολυϊατρεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ευρύ δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών και κλινικών και παρέχει κατά τεκμήριο υψηλής ποιότητας ιατρικές και διοικητικές υπηρεσίες. Το Ταμείο Υγείας είναι ένα υγιές Ταμείο, με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που εξυπηρετεί πλήρως τις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές και απασχολεί περί τα 150 άτομα, με τα 70 να είναι υγειονομικό προσωπικό και γιατροί όλων των ειδικοτήτων, όλοι έμμισθοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Το Ταμείο Υγείας ανήκει στους υπαλλήλους της Αγροτικής Τράπεζας και όχι στην ίδια την Τράπεζα και  ως πλήρες  μέλος της ΟΑΤΥΕ (Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζό-μενων Ταμείων Υγείας Ελλάδας) λειτουργεί με ιδίους πόρους μη επιβαρύνοντας κατά κανέναν τρόπο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, προσφέρει επί σειρά δεκαετιών ποιοτική περίθαλψη υγείας και ασφαλιστική κάλυψη, στηρίζει και προάγει την Κοινωνική Ασφάλιση μέσω της υγιούς Αυτοδιαχείρισης και των αρχών της Αλληλεγγύης  και της Αλληλοβοήθειας.  Μοναδικό έσοδο του ΤΥΠΑΤΕ είναι η νόμιμη εισφορά του εργοδότη (ΑΤΕbank) και των ασφαλισμένων του. Με αυτή πορεύεται από το 1934.

Η ενδεχόμενη ένταξη των εργαζομένων της ΑΤΕ στο ΤΑΥΤΕΚΩ και των Συνταξιούχων στον ΕΟΠΥΥ θα στερήσει από το Ταμείο Υγείας τους βασικούς του οικονομικούς πόρους (δηλ. την νόμιμη εισφορά εργοδότη-ασφαλισμένων), οδηγώντας το στο άμεσο κλείσιμό του, και στην απόλυση 150 ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων άρχισαν τον εργασιακό τους βίο στο Ταμείο και συνεχίζουν να εργάζονται έντιμα για 10-20-30 χρόνια, με αποδεδειγμένα υψηλή παραγωγικότητα καθώς και με ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας, εξειδικευμένες γνώσεις και πολύτιμη εμπειρία στον τομέα αυτό, γεγονός που αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας από το υψηλό επίπεδο των παροχών του Ταμείου προς τους ασφαλισμένους μας.

Ζητάμε, οι εργαζόμενοι της πρώην ΑΤΕbank, να παραμείνουν ασφαλισμένοι στο ΤΥΠΑΤΕ και την περαιτέρω προσπάθεια ένταξης σε αυτό  και των υπολοίπων υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς. Είναι προς το συμφέρον όλων αλλά και της εθνικής μας οικονομίας.

ΟΧΙ στον παράλογο αφανισμό του Ταμείου Υγείας της Αγροτικής Τράπεζας και την άδικη στέρηση των θέσεων εργασίας σε 150 εργαζόμενους.

--------------------

Η ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΗ ΦΑΡΣΑ ΜΕ ΤΟ ΕΦ΄ ΑΠΑΞ !

22-8-2012

Τραγικό είναι το φαινόμενο των συναδέλφων που πέφτουν θύματα ανεύθυνων προτροπών, για να κάνουν αιτήσεις στο Ταμείο Πρόνοιας προκειμένου να μπουν (άκουσον – άκουσον) στη …σειρά, για να λάβουν εφ΄ άπαξ βοήθημα ή επιστροφή εισφορών.

Πρόκειται για κακόγουστη φάρσα ορισμένων ανεύθυνων, τάχα επιτήδειων, που παρασύρουν αθώους συναδέλφους στα καιροσκοπικά παιχνίδια τους και βαυκαλίζονται με την ιδέα, πως κάτι κάνουν !

Το Ταμείο Πρόνοιας δεν κλείνει, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί ! Η συμφωνία με τον εκκαθαριστή για την αποπληρωμή του χρέους είναι, σχεδόν, τελειωμένη, και θ΄ ανακοινωθεί σύντομα.

Το εφ΄ άπαξ βοήθημα δικαιούται όποιος βγαίνει στη σύνταξη και κανείς άλλος. Οι επιστροφές των εισφορών προβλέπονται όταν υπάρχει παραίτηση από την τράπεζα, (πριν τα 15 χρόνια υπηρεσίας) ή αν κάποιος απολυθεί και μείνει άνεργος.

Οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ συνεχίζουμε την εργασία μας στην Πειραιώς, εξακολουθούμε να είμαστε ασφαλισμένοι στο Ταμείου Πρόνοιας το οποίο συνεχίζει τη λειτουργία του, με βάση το Καταστατικό του και, φυσικά, συνεχίζει και θα συνεχίσει να καταβάλλει το εφ΄ άπαξ βοήθημα, σ΄ όποιον βγαίνει στη σύνταξη.

Ο χώρος έχει ανάγκη όλα τα Ταμεία του και ο Σύλλογος παλεύει για να τα διατηρήσει εν ζωή και λειτουργία. Η ύπαρξη και η λειτουργία των Ταμείων μας, είναι η απόδειξη της διαδοχής της εργασίας μας, θέση που προβάλλουμε και διεκδικούμε, ενάντια στις απαράδεκτες αποφάσεις της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όσοι προβαίνουν σε ενέργειες υπονόμευσής τους πριονίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, δυναμιτίζουν την ενότητα του χώρου, παίζουν το παιχνίδι, όσων μας θέλουν διασπασμένους και αδύνατους !

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Αποκρούστε τις απόπειρες δημιουργίας έκρυθμων καταστάσεων, ενάντια στα συμφέροντά μας, ενάντια στην ενότητα και τη δύναμή μας.

Αντικρούστε τους ανεύθυνους που πουλάνε παραμύθια στους εργαζόμε-νους και τους ωθούν σε αγελαίες συμπεριφορές, χωρίς λόγο και χωρίς περιεχόμενο.

Αντιμετωπίστε τους, ως εχθρούς των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας, καθώς αν οι επιδιώξεις τους ήθελε ευοδωθούν, το Ταμείο Πρόνοιας θα έκλεινε κι όλα τα περιουσιακά του στοιχεία θα κατάσχονταν από τον εκκαθαριστή, (έναντι του χρέους των 158 εκατ. €) και δεν θάμεινε τίποτα για να μοιραστεί στα μέλη του !

Η συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου, σε συνδυασμό με τη συμφωνία που επήλθε για την σταδιακή εξόφληση του χρέους του προς την εκκαθάριση, σε 12 ετήσιες δόσεις, είναι η μοναδική περίπτωση που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των μελών του και διασφαλίζει την καταβολή των παροχών !

----------
 
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί νέα συνάντηση μεταξύ του ΣΕΑΤΕ και του Διοικητή του ΙΚΑ, κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου, και υπηρεσιακών παραγόντων, για τη διευθέτηση των ασφαλιστικών θεμάτων των υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας, οι οποίοι προσλαμβάνονται από την Τράπεζα Πειραιώς.

Κατά τη συνάντηση αυτή, διαπιστώθηκε πως η διευθέτηση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων των υπαλλήλων της ΑΤΕ που προσλαμβάνονται από την Τράπεζα Πειραιώς, μπορεί να επέλθει μόνο με νομοθετική ρύθμιση, καθώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν επαρκεί.

Η διοίκηση του ΙΚΑ δεσμεύτηκε να συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα με τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να συζητήσει συγκεκριμένο σχέδιο τροπολογίας και τη διαδικασία προώθησής της στη Βουλή.

Στη σημερινή συνάντηση στο ΙΚΑ διευκρινίστηκε πως δεν ισχύει, για την περίπτωσή μας το λεγόμενο καθεστώς των 500 ενσήμων, μιας και απαιτεί την ύπαρξη διαδοχικής ασφάλισης από ταμείο σε ταμείο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί εντός του ίδιου ταμείου.

Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις ο Σύλλογος ζήτησε από την τράπεζα Πειραιώς να δοθεί παράταση στην προθεσμία, για την υπογραφή συμβάσεων εργασίας, η οποία δόθηκε μέχρι την 31-8-2012.

--------------------
 
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΑΣ !
 
21-8-2012
18.45

Στη σημερινή συνεδρίαση του Προεδρείου του Συλλόγου συζητήθηκε η διαδικασία τροποποίησης του Καταστατικού και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ενώ ορίστηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. για την Τρίτη 28-8-2012, για τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων και τον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής της πανελλαδικής ψηφοφορίας.

Το όργανο, παρουσία και των νομικών συμβούλων, διαμόρφωσε τις θέσεις του Συλλόγου για το συνταξιοδοτικό, το οποίο θα επιδιωχθεί να κλείσει αύριο Τετάρτη, στη νέα συνάντηση με τη διοίκηση του ΙΚΑ, με τον κεντρικό στόχο να παραμένει στη διατήρηση του καθεστώτος, που ίσχυε μέχρι τις 27-7-2012, σ΄ ό,τι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, γνωστοποιήθηκε η εντός των αμέσως επόμενων ημερών, έκδοση ενός τελικού εκκαθαριστικού, για όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες των εργαζομένων με την ΑΤΕ, (οδοιπορικά, επιδόματα, καθυστερούμενα κλπ), ενώ θα υπάρξει, με ειδική κορδέλα η καταβολή του αναλογούντος, δώρου των Χριστουγέννων.

Για την αποζημίωση για την απόλυση, ο εκκαθαριστής ενημέρωσε πως αναμένει την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού, για την άμεση καταβολή του 50% της συνολικής νόμιμης απαίτησης, επιμένοντας, ωστόσο, στον συμψηφισμό των προκαταβολών εφ΄ άπαξ και των προκαταβολών μισθών.

Ο κ. Μαράντος δεν δέχεται και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τα υπόλοιπα των αδειών του 2012 ή προηγούμενων χρόνων, επικαλούμενος την απουσία, ειδικών, αποφάσεων και εντολών, του ΥΠΟΙΚ και της Τ.Ε. για την προνομιακή πληρωμή αυτών των ποσών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Προεδρείου, ο ΣΕΑΤΕ ξεκινά τη διαδικασία αναγγελίας στον εκκαθαριστή των απαιτήσεων των μελών του, επί της αποζημίωσης για την απόλυση, καθώς και επί της αποζημίωσης, για τα υπόλοιπα των αδειών.

Η αναγγελία θα γίνει για κάθε συνάδελφο χωριστά, με βάση τα στοιχεία που θα ληφθούν από την τράπεζα και το Σωματείο θα διεκπεραιώσει τις απαραίτητες εργασίες και θα καλύψει το κόστος της διαδικασίας.

Το μόνο που καλείται να κάνει ο κάθε εργαζόμενος είναι να συμπληρώσει την συνημμένη εξουσιοδότηση, (πατήστε ΕΔΩ !), να θεωρήσει το γνήσιο της υπογραφής του στην Αστυνομία ή το ΚΕΠ και να την αποστείλει ταχυδρομικώς, μέσω του καταστήματός του ή της υπηρεσιακής του μονάδας, στον ΣΕΑΤΕ (Αμερικής 10 – Αθήνα 10671), όσο το δυνατόν συντομότερα.

ΠΡΟΣΟΧΗ :

 1. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου θα πρέπει να συνδράμουν τους συναδέλφους στη διαδικασία, ενώ οι επικεφαλής των μονάδων να διευκολύνουν τη συλλογή και την αποστολή των εξουσιοδοτήσεων στο ΣΕΑΤΕ, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.
 2. Αν υπάρχουν απαιτήσεις, πέρα από τις παραπάνω αποζημιώσεις, καλούνται οι συνάδελφοι να τις αναφέρουν σε συνοδευτικό έγγραφό τους.
 3. Απαιτήσεις συναδέλφων, που διεκδικούνται, ήδη, δικαστικά θα πρέπει να αναγγελθούν με ευθύνη των δικηγόρων, που έχουν διεκπεραιώσει τις σχετικές προσφυγές.
 4. Οι εργαζόμενοι που έχουν αναθέσει την αναγγελία των απαιτήσεών τους σε εξωτερικούς δικηγόρους, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία του Συλλόγου, αν δεν ανακαλέσουν την εντολή προς αυτούς.
 5. Η παραπάνω διαδικασία αναγγελίας των απαιτήσεών μας στην εκκαθάριση, είναι πέρα και πάνω από τις υπόλοιπες νομικές ενέργειες και προσφυ-γές, που προωθούνται.

 ----------

ΝΕΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ !
 
20-8-2012
17.30

Η κυκλοφορία του ΦΕΚ 2317 έδωσε την ευκαιρία στους καιροφυλακτούντες κομπογιαννίτες νομικούς και τους δικηγορεύοντες, να δώσουν ένα ακόμα σώου παραπληροφόρησης και εντυπωσιασμού, στους αδημονούντες για τις εξελίξεις συναδέλφους ανά την Ελλάδα. Μια παραπληροφόρηση, που αναπαραγόμενη κι από διάφορους «καλοθελητές» μετέτρεψε, πάλι, το μύθευμα σε βεβαιότητα : «…άλλα μας είπε ο Σύλλογος κι άλλα ισχύουν. Μας είπαν πως θα πάρουμε το 50% της αποζημίωσης τώρα και το άλλο 50%, στο τέλος της εκκαθάρισης, ενώ ο Στουρνάρας υπέγραψε να πάρουμε μόνο το 50% και τίποτα άλλο ! Ο Σύλλογος μας εμπαίζει !!!».

Ο εμπαιγμός από άλλους προέρχεται (είτε από σκοπιμότητα, είτε από άγνοια…), κι όχι από το Σύλλογο ! Ο Σύλλογος μεταφέρει ενημέρωση, που προέρχεται από τους αρμόδιους και στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τον εκκαθαριστή, ο οποίος και στη σημερινή επικοινωνία επέμενε στις προηγούμενες ενημερώσεις.

Το 50%, που όρισε με την απόφασή του ο υπουργός οικονομικών, αφορά το ποσοστό της συνολικής νόμιμης αποζημίωσης, που θα δοθεί προνομιακά στους δικαιούχους, πριν από το ΤΕΚΕ, που συνήθως προηγείται. Η απόφαση του Στουρνάρα παραπέμπει σε 2 διατάξεις νόμων, το άρθρο 154γ του Ν. 3588/2007 και το άρθρο 13Α, παράγραφος 4, του Ν. 3746/2009, οι οποίες διευκρινίζουν, πως για την προνομιακή καταβολή αποζημιώσεων θεσπίζεται ανώτατο όριο, από το συνολικό δικαιούμενο ποσό, με απόφαση του ΥΠΟΙΚ.

Η καθοριστική παράγραφος 4 του άρθρου 13Α του Ν.3746/2009, έχει ως εξής :

4. «Εάν ενεργοποιηθεί το ΤΕΚΕ για τους σκοπούς των άρθρων 63Δ και 63Ε του ν. 3601/2007, σε περίπτωση ειδικής εκκαθάρισης τα Σκέλη του ΤΕΚΕ αποκτούν αξιώσεις κατά του πιστωτικού ιδρύματος που τίθεται υπό ειδική εκκαθάριση, οι οποίες ικανοποιούνται προνομιακά από το προϊόν της ειδικής εκκαθάρισης μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων του άρθρου 154 περίπτωση γ' του Πτωχευτικού Κώδικα και πριν από τις λοιπές απαιτήσεις του άρθρου 154 του Πτωχευτικού Κώδικα. Το ύψος της απαίτησης του άρθρου 154 περίπτωση γ' του Πτωχευτικού Κώδικα ανά δικαιούχο που ικανοποιείται προνομιακά κατά το προηγούμενο εδάφιο υπόκειται σε ανώτατο όριο, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Το τυχόν υπερβάλλον ποσό της απαίτησης κάθε δικαιούχου ικανοποιείται μετά τα Σκέλη του ΤΕΚΕ και πριν από τις λοιπές απαιτήσεις του άρθρου 154 του Πτωχευτικού Κώδικα».

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τον εκκαθαριστή, το 50% της νόμιμης αποζημίωσής μας, θα καταβληθεί τώρα, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, αν θα συμψηφιστεί με τις προκαταβολές που έχουν παρθεί από τα εφ΄ άπαξ. Ο ΣΕΑΤΕ είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο αυτό και προσπαθεί να το αποτρέψει.

Για το υπόλοιπο 50% της συνολικής δικαιούμενης αποζημίωσης θα υπάρξει αναγγελία μας στην εκκαθάριση, με διαδικασία που θα οργανώσει και θα συντονίσει ο Σύλλογος και η οποία θα γνωστοποιηθεί σύντομα.

 ----------

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ !

20-8-2012

Η εβδομάδα που αρχίζει, αναμένεται ν΄ αποβεί καθοριστική, για την εξέλιξη μιας σειράς καίριων ζητημάτων μας, όπως το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, το Ταμείο Πρόνοιας και το Ταμείο Υγείας. Παράλληλα θα διεκδικηθούν οριστικές λύσεις στο θέμα των αποζημιώσεων, ενώ θα ξεκινήσει και η προετοιμασία, για τις απαραίτητες τροποποιήσεις του Καταστατικού του ΣΕΑΤΕ.

Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συνάντηση του Προεδρείου με τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλο, στον οποίο θα τεθεί το αίτημα για την διατήρηση των διατάξεων του Καταστατικού του πρώην ΤΣΠΑΤΕ, για όσους εργαζόμενους είχαν υπαχθεί σ΄ αυτές. Στα πλαίσια αυτού του κύριου στόχου, θα τεθεί και το επί μέρος ζήτημα της εφαρμογής και για τους εργαζόμενους της ΑΤΕ, της εγκυκλίου του Ιδρύματος, που δίνει τη δυνατότητα κάποιου, που υπάγεται σε ειδικές διατάξεις ασφάλισης, (π.χ. ΤΣΠΑΤΕ),  ν΄ απασχοληθεί σ΄ ένα νέο εργοδότη, υπό τις γενικές διατάξεις του ΙΚΑ, μέχρι 20 μήνες, (500 ένσημα), και να διατηρήσει, συνταξιοδοτούμενος μέσα σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα, τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τις οποίες προβλέπουν οι ειδικές διατάξεις.

Για το εφ΄ άπαξ το Δ.Σ. του Ταμείου Πρόνοιας, θα επιδιώξει την αποσαφήνιση των οριστικών αποφάσεων της Τράπεζας Ελλάδος και του εκκαθαριστή, για την διευθέτηση του χρέους των 158 εκατ. €, σε ετήσιες δόσεις, θα συζητήσει την πιθανή προσφυγή σε νέα αναλογιστική μελέτη, ενώ θα επιχειρηθεί, με τη συνεργασία και τη βοήθεια του Συλλόγου, νέα συζήτηση με τους αρμόδιους της Τράπεζας Πειραιώς, για το ενδεχόμενο συνέχισης του καθεστώτος των προκαταβολών των εφ΄ άπαξ, από την Τράπεζα.

Για το ζήτημα του Ταμείου Υγείας, ο ΣΕΑΤΕ, με τη στήριξη της ΟΤΟΕ, θα επιζητήσει το ξεκίνημα της διαδικασίας, για την συνεργασία των δυο μερών, μέσω μικτής επιτροπής, η οποία εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, θα εξετάσει τη συνέχιση της λειτουργίας του ΤΥΠΑΤΕ, φυσικά με τις απαραίτητες αλλαγές, που απαιτούνται.

Ο Σύλλογος επιμένει στη θέση του, πως η καταβολή αποζημιώσεων σε όλους τους απολυμένους από την ΑΤΕ, είναι υποχρέωση, που πηγάζει από τις βασικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και ως δικαίωμα είναι αδιαπραγμάτευτο ! Απαιτούμε την άμεση καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, χωρίς μειώσεις και χωρίς συμψηφισμούς.

Ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών του και στην περίπτωση που χρειαστεί, ο Σύλλογος θα προβεί σ΄ όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα και για λογαριασμό των μελών του, συντεταγμένα και, φυσικά, αναλαμβάνοντας το όποιο κόστος απαιτείται !

Το Προεδρείο του ΣΕΑΤΕ θα συνεδριάσει, αρχές της εβδομάδας και θ΄ ασχοληθεί με τη διαδικασία τροποποίησης άρθρων του Καταστατικού, η οποία θα περιλαμβάνει πανελλαδική ψηφοφορία, όπως αποφάσισε η πρόσφατη Γενική Συνέλευση.

--------------------
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗ.
16-8-2012
20.45

Μία σειρά ζητημάτων, που αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους, βρίσκονται στην αρμοδιότητα του εκκαθαριστή της ΑΤΕ και αναμένονται αποφάσεις και ενέργειες.

Είναι – πάνω απ΄ όλα – το θέμα του Ταμείου Πρόνοιας και η συνέχιση της λειτουργίας του, το οποίο, από την πρώτη στιγμή ο ΣΕΑΤΕ είχε θέσει και στο υπουργείο οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Μαράντος έχει πάρει εντολή από την Τ.Ε. να μην εισπράξει άμεσα και  ολόκληρο το χρέος των 158 εκατ. €, (κάτι που θα οδηγούσε το Ταμείο στο κλείσιμο), αλλά να υπάρξει διευθέτησή του σε ετήσιες δόσεις. Ο εκκαθαριστής βρίσκεται σε επαφή με τη διοίκηση του Ταμείου, ενώ σε σχετικό ερώτημα, είπε στο Προεδρείο του Συλλόγου, πως θα ζητήσει νέα αναλογιστική μελέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα του Ταμείου Εφ΄ άπαξ.

Όπως είναι γνωστό ο ΣΕΑΤΕ έχει θέσει, ήδη, στην Τράπεζα Πειραιώς το αίτημα να συνεχίσει εκείνη την εφαρμογή – κατά κάποιο τρόπο – του καθεστώτος των προκαταβολών, που με βάση το άρθρο 127 του Οργανισμού, εφάρμοζε η ΑΤΕ.

Για το ζήτημα της αποζημίωσης ο κ. Μαράντος επιβεβαίωσε την υπουργική απόφαση για την άμεση χορήγηση του 50% του δικαιούμενου ποσού, στους απολυμένους από την ΑΤΕ και την μεταφορά του άλλου μισού στο τέλος της εκκαθάρισης. Ο εκκαθαριστής επιβεβαίωσε, επίσης και τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν κι έκαναν λόγο, για την πρόθεση, τα ποσά που θα καταβληθούν, τώρα, να συμψηφιστούν με τις οφειλές των συναδέλφων από προκαταβολές εφ΄ άπαξ και δάνεια μισθών.

Σε χθεσινή επικοινωνία του με τον εκκαθαριστή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ζήτησε ο όποιος συμψηφισμός οφειλών εργαζομένων, να μην γίνει με τα ποσά που θα δοθούν τώρα, αλλά μ΄ εκείνα που θα πάνε για το τέλος της εκκαθάρισης, κάτι που ο κ. Μαράντος απέρριψε επικαλούμενος τον Κανονισμό της εκκαθάρισης.

΄Ολα τα παραπάνω θέματα παραμένουν ανοικτά, όπως, για το Σύλλογο, αλλά και τους περισσότερους των συναδέλφων, παραμένει ανοικτό και το θέμα των κανονικών αδειών, που δεν χορηγήθηκαν από την ΑΤΕ, μέχρι τις 27-7-2012, υπάρχει ζήτημα και διεκδίκηση της άμεσης αποζημίωσής τους, κάτι που τέθηκε, ήδη,  και θα τεθεί και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων με τον εκκαθαριστή.

--------------------

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ.

16-8-2012

ΑΠΟΔΟΧΕΣ

Περιλαμβάνονται :

·           Οι αμοιβές σύμφωνα με την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Βασικός, Πολυετία, Γάμου, Τέκνων, Επιστημονικό, Ξένης Γλώσσας)

·           Η Οικειοθελής Παροχή (Βαθμού, Ευθύνης, Εξειδικευμένης εργασίας κ.α.), η οποία διαμορφώνεται αφαιρουμένων των αρνητικών ποσών των κρατήσεων των Νόμων 3899 και 4024.

·           Επιδόματα εκτός Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Διαχειριστικό, Ανθυγιεινό, Τουριστικό, Παραμεθορίων Περιοχών, Παιδικής Μέριμνας, Ενοικίου κ.α.)

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

Περιλαμβάνονται οι αποδοχές τριών ημερομισθίων για το χρονικό διάστημα από 28.7.2012 μέχρι 31.7.2012.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

·           ΥΓΕΙΑΣ : Κρατούνται εισφορές μόνο για τον άμεσα ασφαλισμένο. Οι κρατήσεις για τα προστατευόμενα μέλη θα γίνουν σε επόμενη μισθοδοσία. (Οι εισφορές δεν αποστέλλονται προς το παρόν…).

·           ΙΚΑ – ΤΕΑΜ : Οι κρατήσεις γίνονται μέχρι την Ανώτερη Ασφαλιστική Κλάση (2.432,25 €), γι  αυτό κι για όσους/σες έχουν μεγαλύτερες αποδοχές είναι μικρότερες των προηγούμενων.

·           ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ : Γίνεται όπως για τους νεοπροσλαμβανόμε-νους, δηλαδή για το χρονικό διάστημα από 28.7.2012 μέχρι 31.12.2012.

·           ΔΑΝΕΙΑ ΟΣΥΑΤΕ κ.α. : Η παρακράτηση των δόσεων Αυγούστου 2012 θα γίνει εντός του μηνός, με τον αντιλογισμό της μισθοδοσίας ΑΤΕ Αυγούστου 2012.

·           Οι κρατήσεις υπέρ ΣΕΑΤΕ, ΕΛΑΤ κλπ θα διευθετηθούν στη συνέχεια…

Ο  Σύλλογος έθεσε εκ νέου το ζήτημα των λαθών που υπάρχουν στα ποσά, που αναφέρονται στη σύμβαση πρόσληψης. Η ΔΑΔ ενημέρωσε, πως θα υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις και η αντικατάσταση των εγγράφων της σύμβασης με νέες.

Στην πορεία θα υπάρξει και τελική μισθολογική εκκαθάριση και από την ΑΤΕ υπό εκκαθάριση, για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, (π.χ. οδοιπορικών κλπ), στην οποία θα αντιλογισθούν και οι οφειλές, για τον Αύγουστο, επί διαφόρων δανείων.

--------------------

ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ !

14-8-2012

Η πολυπλοκότητα και το πρωτόφαντο της διαδικασίας ξεπουλήματος της ΑΤΕ, δημιούργησε πάρα πολλά ζητήματα και σε νομικό επίπεδο, τα οποία ο Σύλλογος προσπάθησε να τα προσεγγίσει από την πρώτη στιγμή. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται, με τη βοήθεια πολλών νομικών, σε τρία επίπεδα, το χρηματοπιστωτικό, το εργασιακό – ασφαλιστικό και το ποινικό.

Στη Γενική Συνέλευση του περασμένου Σαββάτου, ο νομικός σύμβουλος του ΣΕΑΤΕ Ν. Δήμας έκανε μια αναλυτική ενημέρωση για όλα τα θέματα, που μελετούνται, για τις προσεγγίσεις που έχουν γίνει και για τις προσφυγές που ετοιμάζονται. Μίλησε επίσης και για την ιδιαιτερότητα, που έχουν τα νομικά ζητήματα και κυρίως το επικίνδυνο της δημοσιοποίησης των νομικών επιχειρημάτων και απόψεων, στο βαθμό, που τίθενται στη διάθεση των αντιδίκων.

Από την πρώτη στιγμή ο χώρος προσέλκυσε κάθε είδους δικηγόρων και νομικών, οι περισσότεροι των οποίων βρήκαν την ευκαιρία να πλιατσικολογήσουν επί των εργαζομένων της ΑΤΕ, για να βρουν πελατεία. Τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, κοινότυπα ζητήματα τα ανήγαγαν σε αποκλειστικές τους ιδέες και με μεγαλόστομες υποσχέσεις εγκλώβισαν αρκετούς συναδέλφους, βγάζοντας, ήδη, υπέρογκα κέρδη.

Τα εικοσάρικα και τα πενηντάρικα, πέφτουν σαν χαλάζι, που προσγειώνεται, όμως, στις τσέπες των κορακιών της δικηγορίας, σε αντιστοίχιση με αμφίβολες, έως περιττές, νομικές ενέργειες, οι οποίες, βέβαια, κανένα αποτέλεσμα δεν πρόκειται να φέρουν. Μόλις προχθές το "ψάρεμα" θυμάτων, πήρε τη μορφή FAX, που στάλθηκε στα καταστήματα, με το "μαλλί"  ν΄ ανεβαίνει στα 300 - 400 Ευρώ, κατά κεφαλή !

Ο Σύλλογος αναγνωρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων να απευθύνονται σε όποιον νομικό επιθυμούν και να προβαίνουν σε όποια νομική ενέργεια θέλουν, από το σημείο, όμως αυτό, έως το πανηγύρι που έχει στηθεί στις πλάτες και τις τσέπες των μελών μας, υπάρχει μεγάλη διαφορά και κυρίως, τεράστια εκμετάλλευση, γεγονός που δεν μπορεί ν΄ αφήσει το ΣΕΑΤΕ αμέτοχο.

Την επόμενη εβδομάδα – πιθανότατα την Τρίτη – θα υπάρξει ένα προσεκτικό ενημερωτικό κείμενο, για τα νομικά ζητήματα και τις ενέργειες του Συλλόγου.

Στο μεσοδιάστημα θα γίνει προσφυγή στο Δικηγορικό Σύλλογο, με καταγγελία όλων των εκφυλιστικών φαινομένων, των τελευταίων ημερών, όπως, επίσης θα γίνουν και τα δέοντα προς τις αρχές του οικονομικού εγκλήματος, για τις «μαύρες» οικονομικές δοσοληψίες, που παρατηρούνται, μεταξύ των κορακιών της δικηγορίας και των ανύποπτων εργαζομένων – θυμάτων τους !

Στο βαθμό που ορισμένες από τις παραπάνω συναλλαγές, καταλήγουν σε κινήσεις και ενέργειες, οι οποίες κατευθύνονται και στην αμφισβήτηση συλλογικών θεσμών, αλλά  και στην υπονόμευση της ενότητας των εργαζομένων, που τόσο αναγκαία και επιβεβλημένη είναι αυτές τις ώρες, ο Σύλλογος είναι αναγκασμένος να πάρει και συνδικαλιστικά μέτρα, στη βάση της αντιμετώπισης μιας κατάστασης με έντονα τα χαρακτηριστικά της προβοκάτσιας, σε μια απόλυτα κρίσιμη στιγμή , για το χώρο !

--------------------

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 2

13-8-2012

Στην ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σαββάτου, επιχειρήθηκε, για την διευκόλυνση της ενημέρωσης των συναδέλφων μια κωδικοποίηση των ζητημάτων, που σχετίζονται με την απόλυσή μας από την ΑΤΕ και την πρόσληψή μας στην Πειραιώς η οποία θα γίνει προσπάθεια να αποτυπωθεί στο παρόν κείμενο, όσο το δυνατόν πληρέστερα. 

 Λειτουργία Τράπεζας. Από την πρώτη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της τράπεζας Πειραιώς γνωστοποίησαν στο Προεδρείο του ΣΕΑΤΕ, πως επιχειρηματική τους επιλογή είναι να κρατήσουν και να λειτουργήσουν την ΑΤΕbank αυτόνομη, με την ονομασία της, το δίκτυό της, το προσωπικό της, τις κεντρικές της υπηρεσίες και τα προϊόντα της. Μίλησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, (ετών), που δεν προσδιόρισαν, όμως, επακριβώς.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

1. Απόλυση. Πρέπει να γίνει αποδεκτή με την «επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας», επειδή υπάρχουν σε εκκρεμότητα θέματα, (αποζημίωση, άδειες κλπ), καθώς επίσης και νομικά μετέωρες κινήσεις, (π.χ. διάθεση εργαζομένων στην Πειραιώς στις 30/7, ενώ φέρονται απολυμένοι στις 27/7), πράγματα που θα επιφέρουν πιθανές προσφυγές, είτε σε συλλογικό, είτε σε ατομικό επίπεδο.

Ο σ. Αμούντζιας μετέφερε πληροφόρηση από τον εκκαθαριστή, πως ο υπουργός οικονομικών υπέγραψε απόφαση για την αποζημίωση, η οποία δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμα, αλλά φέρεται να προβλέπει πλήρη αποζημίωση, για όλους τους απολυθέντες, η οποία, όμως, θα καταβληθεί κατά 50%, τώρα και το άλλο μισό θα πάει στο τέλος της εκκαθάρισης.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει καμιά επίσημη διαβεβαίωση, για το ακριβές περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης για την αποζημίωση.

Απ΄ ό,τι φάνηκε στην τελευταία συνάντηση με τον εκκαθαριστή, (Παρασκευή 10/8) θα υπάρξει απόλυση ΟΛΩΝ των εργαζομένων της ΑΤΕ, χωρίς εξαιρέσεις.

2. Πρόσληψη. ΄Όπως έχει ξαναγραφεί, οι προσλήψεις μας γίνονται με την κοινοποιημένη ατομική σύμβαση και ο εργαζόμενος της πρώην ΑΤΕ προσλαμβάνεται στην Πειραιώς, με μηνιαίο μισθό τις αποδοχές της 31-5-2012, οι οποίες θα αναλυθούν στις νέες κορδέλες, σύμφωνα με την κλαδική ΣΣΕ, σε κλαδικές αποδοχές, (βασικός, πολυετία, οικογενειακά, επιστημονικό κλπ) και το επί πλέον ποσό θα περιλαμβάνεται σε κουτάκι, ως επί πλέον (επιχειρησιακή) αμοιβή, η οποία στους ήδη εργαζόμενους στην Πειραιώς διαμορφώνεται ανάλογα με τη θέση εργασίας, αλλά είναι άγνωστο, πως θα εξελιχθεί στους προσληφθέντες από την ΑΤΕ.

Οι εκπρόσωποι της Πειραιώς ενημέρωσαν το Προεδρείο, στην πρώτη συνάντηση, πως κανείς δεν θα έχει μηνιαίο μισθό κάτω από την κλαδική ΣΣΕ και πως σε όσους οι αποδοχές της 31/5, στην ΑΤΕ, ήταν κάτω, θα διαμορφωθούν στο ύψος της κλαδικής, (Ανεπιβεβαίωτο το πλήθος των 1700 εργαζομένων, που αναφέρθηκε…).

Οι όροι απασχόλησης διαμορφώνονται βάσει της ατομικής σύμβασης, του Οργανισμού της τράπεζας Πειραιώς και της κλαδικής ΣΣΕ και όπως μας διαβεβαίωσε, πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας, αλλά και ο νομικός μας, ο Οργανισμός και η κλαδική ΣΣΕ υπερτερούν των ρυθμίσεων της ατομικής σύμβασης.

Στην Πειραιώς δεν υπάρχουν βαθμοί και οι αμοιβές καθορίζονται ανάλογα με τη θέση εργασίας.

Ο ΣΕΑΤΕ έχει διαμηνύσει εγγράφως και εξωδίκως, πως αμφισβητεί τη νομιμότητα του τρόπου μεταφοράς του προσωπικού της ΑΤΕ στην Πειραιώς και πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τη «διαδοχή», δηλαδή τη μεταφορά των εργαζομένων με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και δεδομένα.

΄Όπως τονίστηκε από το νομικό σύμβουλο η υπογραφή της σύμβασης πρόσληψης ΔΕΝ εξαλείφει το δικαίωμα διεκδίκησης της «διαδοχής», είτε από το Σύλλογο, είτε από τους  συνάδελφους, μεμονωμένα ή ομαδικά.

Για τα υπόλοιπα ισχύοντα στην Πειραιώς θα υπάρξει πληροφόρηση εν καιρώ…

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

1. Ταμείο Υγείας. Η αρχική αρνητική διάθεση των εκπροσώπων της Πειραιώς, μετριάστηκε μετά τις ενημερώσεις από το Σύλλογο και την παρέμβαση της ΟΤΟΕ, (έβαλε την προοπτική του ενιαίου Ταμείου Υγείας για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους).

Ση δεύτερη συνάντηση συμφωνήθηκε να μην υπάρξει, προς το παρόν ένταξη στο ΤΑΥΤΕΚΟ, (οι εισφορές θα κρατούνται, αλλά δεν θα αποδοθούν προσωρινά) και να επιχειρηθεί η εξεύρεση λύσης, το αργότερο μέχρι τις 15/9. Στο συζήτηση που θα γίνει θα τεθούν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και η εγγραφή και άλλων εργαζομένων της Πειραιώς στο ΤΥΠΑΤΕ.

2. Εφ΄ άπαξ. Μετά από αρκετές παρεμβάσεις και συζητήσεις, ο εκκαθαριστής πήρε, (την περασμένη Παρασκευή) εντολή από την Τράπεζα της Ελλάδος να μην προχωρήσει στην άμεση είσπραξη των οφειλών του Ταμείου Πρόνοιας προς την ΑΤΕ, (158 εκατ. €), αλλά να τα εισπράξει σε ετήσιες δόσεις, σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση που υπήρχε. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου και αποτρέπει το άμεσο κλείσιμό του.

Παράλληλα ξεκίνησαν συζητήσεις με την Πειραιώς για το ενδεχόμενο να συνεχίσει αυτή το καθεστώς των προκαταβολών, που προέβλεπε το άρθρο 127 του Οργανισμού της ΑΤΕ, συζητήσεις που θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αν υπάρξει συμφωνία επί του τελευταίου, τότε το Ταμείο Πρόνοιας θα συνεχίσει αλώβητο τη λειτουργία του και τις παροχές του, αν όχι, θα υποχρεωθεί σε νέα αναλογιστική μελέτη, η οποία και θα δείξει το εύρος των προσαρμογών που θα πρέπει να γίνουν.

3. Συνταξιοδοτικό. Το θέμα παραμένει ανοικτό, με υπαρκτό τον κίνδυνο η πρόσληψη στην Πειραιώς να σημάνει την αλλαγή των όρων συνταξιοδότησης της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, καθώς παύει να ισχύει το ειδικό καθεστώς του πρώην Ταμείου Συντάξεων ΑΤΕ και έχουν εφαρμογή οι γενικές διατάξεις του ΙΚΑ.

Το ζήτημα αφορά και το ΙΚΑ και την κυβέρνηση (υπουργείο Εργασίας) και είναι αυτό, στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί η δράση και η προσπάθεια του Συλλόγου, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

u Με άμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο, επηρεάζει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, το ζήτημα της αποπληρωμής από την εκκαθάριση των οφειλών της ΑΤΕ στο ΙΚΑ και το ΕΤΑΤ, (280 και 50 εκατ. € αντίστοιχα), καθώς είναι πιθανότατο, τα όποια προβλήματα προκύψουν για τα δυο αυτά Ταμεία να φορτωθούν στους ασφαλισμένους, εν ενεργεία και συνταξιούχους.

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα θέματα, που μας αφορούν, μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ και την απόλυσή μας, σίγουρα δεν είναι όλα, μιας και καθημερινά προκύπτουν ζητήματα και προβλήματα, που απαιτούν αντιμετώπιση και λύσεις.  

Στο παρόν ενημερωτικό δεν περιλαμβάνονται οι νομικές ενέργειες, στις οποίες έχει αποφασίσει ο Σύλλογος να προβεί…

----------

ΠΡΟΣΟΧΗ !

ΟΣΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΗΔΗ, (ΤΩΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ, ΟΧΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΄Η ΑΡΓΟΤΕΡΑ) ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΠΡΙΝ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΙ ΟΣΟΙ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΤΥΧΟΝ, ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ, ΗΔΗ, ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ : ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΚΙ ΟΣΟΥΣ, ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΡΑ  ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ !

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΡΙΣΚΑΡΟΥΝ ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ( ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΑΔ), ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ, ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ, ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΄Η ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ, ΤΟΤΕ, ΣΥΜΒΑΣΗ.

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ (MAXIMUN 1 ΜΗΝΑ) ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ.

 
----------
 

ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

13-8-2012

Με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, σταματούν οι 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ οι συνάδελφοι που δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση πρόσληψης στην Πειραιώς, καλούνται να την υπογράψουν.

Στην πρόταση της ΕΣΑΚ, που υπερψηφίστηκε, (57 ψήφοι), περιλαμβάνονται τα εξής :

ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΙΠΟΤΑ

Χαιρετίζουμε το 10ήμερο απεργιακό αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ.

Είμαστε νικητές γιατί δείξαμε αντοχή, πήραμε πρωτοβουλίες, οργανώσαμε τον αγώνα μας συλλογικά.

Την πολιτική ευθύνη για την έκβαση αυτού του αγώνα την έχει η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΑΤΕ.

Με δική τους ευθύνη και συμμετοχή το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων οδηγήθηκε στην υπογραφή των συμβάσεων.

Με βάση αυτό δεν ισχύει η απόφαση του Συλλόγου για τη μη υπογραφή των συμβάσεων.

Μπαίνουμε ξανά στη δουλειά με το κεφάλι ψηλά, με τη δική μας θέληση και απόφαση και συνεχίζουμε με άλλες μορφές τον αγώνα.

·               Δεν νομιμοποιούμε την πώληση – χάρισμα της ΑΤΕ.

·               Δεν νομιμοποιούμε τα αποτελέσματα των εκβιασμών στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

·               Τροποποίηση του καταστατικού του ΣΕΑΤΕ με πανελλαδική ψηφοφορία και εκλογές.

Διεκδικούμε από κυβέρνηση και εργοδοσία

·               Να αφαιρεθούν οι δυσμενείς όροι της σύμβασης (μεταθέσεις, μονομερείς μεταβολές κλπ).

·               Ένταξη με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (όχι ως νεοπροσλαμβανόμενοι).

·               Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για όσους αποχωρήσουν.

·               Έκδοση υπουργικών αποφάσεων τώρα για τη ρύθμιση συνταξιοδοτικών ζητημάτων (όρια συνταξιοδότησης, εφάπαξ κλπ).

·               Διατήρηση του ΤΥΠΑΤΕ.

Οργανωτικά

Μέχρι να γίνουν οι εκλογές συγκρότηση επιτροπών αγώνα στην Αττική και κατά περιφέρεια για να μη βρεθούν οι εργαζόμενοι απροετοίμαστοι. Φτάνει η εγκατάλειψη των εργαζομένων στην περιφέρεια.

Μορφές πάλης

·               Παράσταση στη ΔΑΔ τη Δευτέρα 13/8 να διασφαλίσουμε ότι οι συνάδελφοι που θέλουν να υπογράψουν και ότι θα δοθεί παράταση για όσους έχουν θέματα συνταξιοδότησης - παράσταση στο Υπ Εργασίας

·               Οι επιτροπές και οι γενικές συνελεύσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να αποφασίζουν με σχέδιο τα υπόλοιπα βήματα και μορφές (συλλαλητήρια, παραστάσεις, απεργίες, καταλήψεις κλπ)

·               Προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά των αποφάσεων για τη διάλυση της Τράπεζας

·           Συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μικροαγρότες και μικρομεσαίους.

Οι υπόλοιπες προτάσεις που κατατέθηκαν, της ΔΑΚΕ, της Συσπείρωσης και της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας, μειοψήφισαν.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, για προσφυγή του Συλλόγου στη Δικαιοσύνη, προκειμένου ν΄ ανατραπούν τόσο οι αποφάσεις που οδήγησαν στο χάρισμα της ΑΤΕ, όσο και οι συνέπειές τους στα εργασιακά δικαιώματά μας.

----------

ΠΡΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σαββάτου αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. να κινήσει τις διαδικασίες τροποποίησης του Καταστατικού του ΣΕΑΤΕ, που προβλέπονται στο άρθρο 22, μέσω πανελλαδικής ψηφοφορίας, που θα καθορίσει το ίδιο.

--------------------

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΕΑΤΕ
ΣΑΒΒΑΤΟ 11-8-2012 - ΩΡΑ 11 πμ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ NOVOTEL (ΛΙΟΣΙΩΝ ΚΑΙ Μ. ΒΟΔΑ) ΑΘΗΝΑ
 
Οι συνάδελφοι που θα χρειαστεί να διανυκτερεύσουν να επικοινωνήσουν με το ξενοδοχείο στο τηλέφωνο 210 8200700 και στο FAX-210 8200777
                                 
 
                                 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ.

10-8-2012

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το Σωματείο είχε υποσχεθεί από την αρχή του αγώνα, πως θα προσπαθήσει να διαμορφώσει όλα τα δεδομένα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας ζητήματα, τα οποία και θα θέσει ενώπιον των μελών του, σε μια Γενική Συνέλευση, προκειμένου να ληφθούν οι πρέπουσες αποφάσεις.

Ταυτόχρονα είχε επισημανθεί, πως δεν θ΄ αφήνονταν ο κάθε συνάδελφος, μόνος του απέναντι σε κυρίαρχα διλήμματα, αλλά θα υπήρχε κατεύθυνση από το Σύλλογο, με πρόταση και αιτιολογία.

Τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή δεν δίνουν τη δυνατότητα να υπάρξει, ακόμα, κατηγορηματική πρόταση ή τουλάχιστον κατηγορηματικά ενδεχόμενα.

Στο μέτωπο των αποφάσεων για το ξεπούλημα της τράπεζας, αυτοί που πήραν τις αποφάσεις, (κυβέρνηση και Τ.Ε.), δεν κάνουν πίσω, παρ΄ όλη την αντίδραση, σε συνδικαλιστικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Εδώ, πλέον, ο αγώνας μας συνεχίζεται και μεταφέρεται σε νομικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό, με τον καθένα μας να επιλέγει το δρόμο της πολιτικής του δράσης και συμπεριφοράς.

Στο μέτωπο των εργασιακών θεμάτων μας, οι αποφάσεις της Τ.Ε. στηρίζονται σε απαράδεκτες, ειδικές νομοθετικές διατάξεις, που επιτρέπουν τη μεταφορά των εργαζομένων στο νέο εργοδότη χωρίς τα δικαιώματά τους, γι αυτό και η πρόσληψη στην Πειραιώς γίνεται από το μηδέν ! Υπάρχει κι εδώ ζήτημα νομικό, (αντισυνταγματικότητα, παραβίαση κοινοτικών κανόνων κλπ), το οποίο επιχειρείται να τεθεί, πλην όμως, τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι συγκεκριμένα : πρόσληψη στην Πειραιώς με ατομική σύμβαση εργασίας, (που ισχύει εκεί για όλους τους εργαζόμενους), μηνιαίος μισθός ίσος με τις αποδοχές στην ΑΤΕ της 31-5-2012, εργασιακό καθεστώς βασιζόμενο στις ρυθμίσεις της κλαδικής ΣΣΕ και τον «Οργανισμό» της τράπεζας Πειραιώς.

Οι συζητήσεις του Συλλόγου με τους εκπροσώπους της νέας εργοδοσίας, απέφεραν ενημερώσεις και διευκρινήσεις, πλην όμως δεν υπήρξε καμιά διάθεση να υπάρξουν αλλαγές στο υπάρχον και εφαρμοζόμενο καθεστώς.

΄Αρα η πρόσληψη στην Πειραιώς γίνεται στη βάση της υποχρέωσής της να προσλάβει όλο το προσωπικό της ΑΤΕ, με τις αποδοχές της 31-5-2012, αλλά με τους όρους που ισχύουν για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους εκεί.

Η μη μεταφορά των δικαιωμάτων μας, στο νέο εργοδότη μας αφήνει έκθετους σε μια σειρά θέματα και κυρίως στα ασφαλιστικά : συνταξιοδοτικά, εφ΄ άπαξ, υγεία.

Το θέμα της λειτουργίας του Ταμείου Υγείας είναι θέμα της Πειραιώς, τέθηκε, συζητήθηκε κι έχει υπάρξει μια συμφωνημένη διαδικασία, που θα καταλήξει σε αποτέλεσμα εντός μηνός. Προς το παρόν δεν πάμε στο ΤΑΥΤΕΚΩ.

Τα άλλα δυο, όμως, θέματα, το συνταξιοδοτικό και το εφ΄ άπαξ, αφορούν την κυβέρνηση και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας βασικών δικαιωμάτων μας : αφ΄ ενός να χάσουμε το ασφαλιστικό καθεστώς που έχουμε και βασίζεται στις διατάξεις του παλιού Ταμείου Συντάξεων, (οι πριν το 2007) και να ενταχθούμε στις γενικές διατάξεις του ΙΚΑ, (με σοβαρές δυσμενείς αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, όρια ηλικίας, ύψος σύνταξης…) και αφ΄ ετέρου να χάσουμε το δικαιούμενο εφ΄ άπαξ, εφ΄ όσον επικρέμαται ο κίνδυνος κλεισίματος του Ταμείου Πρόνοιας.

Τα δυο αυτά μεγάλα ζητήματα εξακολουθούμε να τα παλεύουμε απέναντι στην κυβέρνηση και η επιλογή είναι να τα παλέψουμε εν απεργία !

Ακόμα και σήμερα Παρασκευή η συγκέντρωσή μας στο υπουργείο εργασίας γίνεται για το συνταξιοδοτικό.

Ο Σύλλογος δεν μπορεί να πει ακόμα, «υπογράψτε τη σύμβαση», (ακόμα κι αν θεωρήσουμε δεδομένα τα της Πειραιώς), μιας και δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους, πως υπογράφοντας δεν θα χάσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Η Γενική Συνέλευση ως το ανώτερο όργανο, θα συζητήσει και θα αποφασίσει επί της κατάστασης και την παραπέρα πορεία μας, με βάση όλα τα δεδομένα, που θα έχουμε μπροστά μας.

----------

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ !

10-8-2012

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα έγινε και η δεύτερη συνάντηση του Προεδρείου του Συλλόγου με τους εκπροσώπους της τράπεζας Πειραιώς, καθώς δεν έγινε αποδεκτή καμιά αλλαγή στη σύμβαση πρόσληψης.

Το ΔΣ του ΣΕΑΤΕ που συνεδρίασε το μεσημέρι αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συνέχιση της απεργίας και την Παρασκευή 10-8-2012, συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 11 πμ με παράσταση για το συνταξιοδοτικό και Γενική πανελλαδική Συνέλευση στις 15.00 της ίδιας ημέρας. Στην ίδια απόφαση το ΔΣ συνιστούσε την παραλαβή των απολύσεων, με την αναγραφή της φράσης «με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μου» και την υπογραφή των συμβάσεων πρόσληψης στην Πειραιώς.

Η συνέλευση των απεργών το απόγευμα, με μεγάλη πλειοψηφία, ανέτρεψε την απόφαση του ΔΣ ψηφίζοντας συνέχιση της απεργίας, συγκέντρωση στο υπουργείο εργασίας και πανελλαδική Γενική Συνέλευση το Σάββατο στις 11 πμ, ( ο χώρος θα καθοριστεί) χωρίς την υπογραφή των συμβάσεων πρόσληψης.

 Με βάση την απόφαση αυτή ο Σύλλογος επιμένει στην απεργία και στη μη υπογραφή των συμβάσεων πρόσληψης και η παραπέρα πορεία θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί στη Γενική Συνέλευση του Σαββάτου.

--------------------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΤΕbank που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου,

Σας ενημερώνουμε

ότι, η καταβολή της εφάπαξ παροχής του Ταμείου στον ασφαλισμένο θα γίνεται ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ από την ημερομηνία παραλαβής όλων των δικαιολογητικών του και ανάλογα με την τελικώς διαμορφωθείσα κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση για τις όποιες εξελίξεις θα υπάρξει ενημέρωση των ασφαλισμένων.

----------

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ.

Προς τον Υπουργό Εργασίας
Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
κ. Ιωάννη Βρούτση

Αθήνα, 9 Αυγούστου 2012

Κύριε Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε, με τις από 27.7.2012 Αποφάσεις της ΕΠΑΘ της Τραπέζης της Ελλάδος, ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της «Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ», η οποία τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση, ενώ ο εκκαθαριστής διατάχθηκε να μεταβιβάσει στην «Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ», τα στοιχεία που αναφέρονταν στο Παράρτημα των ανωτέρω αποφάσεων.

Κατόπιν αυτών, η «Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ», η οποία είχε δεσμευτεί να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας του συνόλου του προσωπικού της ΑΤΕ, ξεκίνησε διαδικασία υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες θα λάβουν χώρα μετά την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού της ΑΤΕ από τον ειδικό εκκαθαριστή.

Επιφυλασσόμενοι για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός μας, τόσο σχετικά με τις ως άνω αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία, καθώς και για τους επιμέρους όρους της προταθείσας από την Τράπεζα Πειραιώς ατομικής σύμβασης εργασίας, έχουμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα ζητήματα Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία προκύπτουν από την ενδεχόμενη κατάρτιση νέων ατομικών συμβάσεων εργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς, και έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στα μέλη μας.

Συγκεκριμένα:

1. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 38 του ν. 3522/2006, και κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 5 του ν. 3029/2002, ο Κλάδος Σύνταξης του Ταμείου Συντάξεων και Προνοίας Προσωπικού ΑΤΕ εντάσσεται από την 1.1.2007 υποχρεωτικά στο ΙΚΑ – ETAM.

2. Σύμφωνα επίσης με τη διατάξεις του ν. 3371/2005, οι κλάδοι σύνταξης των ασφαλιστικών ταμείων κύριας σύνταξης του προσωπικού των πιστωτικών ιδρυμάτων εντάσσονται στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ μέχρι 31.12.2005, ενώ οι προσλαμβανόμενοι στα πιστωτικά ιδρύματα μετά την 1.1.2005 εντάσσονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στο ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ.

Κατά τα ανωτέρω, οι «νεοπροσλαμβανόμενοι» σε πιστωτικά ιδρύματα ασφαλίζονται για κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ενώ για επικουρική σύνταξη στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, και η ασφαλιστική τους σχέση και τα δικαιώματά τους ρυθμίζονται πλέον από τις γενικές διατάξεις του ΙΚΑ.

Από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, δημιουργούνται τα ακόλουθα ζητήματα:

Α. Πώς θα ασφαλιστεί στην Τράπεζα Πειραιώς το προσωπικό της ΑΤΕ, το οποίο μέχρι σήμερα διεπόταν από τις διατάξεις των «πρώην Ειδικών Ταμείων», και με ποιές διατάξεις θα γίνεται η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, τόσο κύριας σύνταξης, όσο και επικουρικής, και, στην περίπτωση απονομής σύνταξης, με ποιές διατάξεις θα γίνεται ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξης.

Β. Οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στα «πρώην Ειδικά Ταμεία», και συνάπτουν νέα σύμβαση εργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς, με ποιό καθεστώς θα ασφαλιστούν και ποιές οι συνέπειες στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα (όρια ηλικίας, τρόπος υπολογισμού σύνταξης, κλπ).

Γ. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΑΤΕ είναι ασφαλισμένοι στον κλάδο υγείας του «Ταμείου Υγείας Προσωπικού ΑΤΕ (ΤΥΠΑΤΕ)». Σε περίπτωση κατάρτισης νέας σύμβασης εργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς, σε ποιό κλάδο υγείας θα ενταχθούν.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως είναι εύλογο, τα ανωτέρω ζητήματα ταλανίζουν το σύνολο του προσωπικού της ΑΤΕ, το οποίο καλείται να καταρτίσει μέχρι αύριο (!!!), νέα σύμβαση εργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς όμως να γνωρίζει την τύχη των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του, γεγονός που αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψής του από την Τράπεζα Πειραιώς.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση – πρόβλεψη με την οποία οι εργαζόμενοι που απολύονται από την ΑΤΕ και συνάπτουν σύμβαση εργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς διατηρούν, για όλο το διάστημα που θα παράσχουν τις υπηρεσίες τους στην Τράπεζα Πειραιώς και μέχρι την συνταξιοδότησή τους, το ασφαλιστικό και συνταξιοδιτικό καθεστώς, και κάθε σχετικό δικαίωμα που απορρέει από αυτό, που ίσχυε την 27.7.2012 για κάθε εργαζόμενο.

Με την παρούσα ζητάμε να προβείτε σε όλες τις κατά νόμο ενέργειες για την άμεση ρύθμιση των ανωτέρω θεμάτων, ώστε να διασφαλιστούν πλήρως τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μελών μας, καθώς και η απρόσκοπτη λειτουργία του Ταμείου Υγείας Προσωπικού ΑΤΕ.

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΑΤΕ

--------------------
 
ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ - ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ !

8-8-2012

Ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις με την Πειραιώς, τις οποίες συνεχίζουμε και αύριο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, που χρειάζονται αλλαγές στη σύμβαση, παραμένει σε εκκρεμότητα η λειτουργία του Ταμείου Υγείας και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν γίνεται καμιά κίνηση εξασφάλισης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Το εφ΄ άπαξ και η επικούριση, είναι στον αέρα !

Η πρόσληψή μας στην Πειραιώς απειλεί το συνταξιοδοτικό μας καθεστώς, (όρια ηλικίας και ύψος σύνταξης) και απαιτείται να συνοδευτεί με νομοθετική ρύθμιση διατήρησής του. Τα αρμόδια υπουργεία, (οικονομικών και εργασίας) μας εμπαίζουν !

Η απεργία την Τρίτη ανέβασε τα ποσοστά της κατά 9%, η συγκέντρωση και η πορεία στην Αθήνα, μαζί με τους απεργούς του Τ.Τ. ήταν μεγαλειώδεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την ολοκλήρωση των θεμάτων μας και την επίτευξη των στόχων μας.

ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΟΥΤΕ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΟΥΤΕ ΑΠΟΛΥΣΗ !

----------

ΕΛΑΣΣΩΝΑ

----------

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΑΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΩΔΩΝΗ !

Η συγκυβέρνηση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε μέσω της Τράπεζας Ελλάδος, το βράδυ της Παρασκευής 27/7, την παραχώρηση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος έχοντας στην κατοχή της ως υποθήκη το 70% της αγροτικής γης της χώρας, και κατέχοντας πλειοψηφικά πακέτα μετοχών της ΔΩΔΩΝΗΣ, ΕΛΒΙΖ, ΣΕΚΑΠ αποτελεί κομμάτι του δημόσιου πλούτου που εκχωρείται κατευθείαν στο κεφάλαιο. Παραδίδεται στους τραπεζίτες ο ιδρώτας των εργαζόμενων της ΑΤΕ, η περιουσία της γης των αγροτών και ο πλήρης έλεγχος της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι στις τράπεζες και στις θυγατρικές της ΑΤΕ αλλά και όλοι όσοι πλήττονται από την πολιτική συγκυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ πρέπει να ξεσηκωθούμε τώρα για να τους ανατρέψουμε πριν μας διαλύσουν τις ζωές.

Η σωματειακή επιτροπή Ιωαννίνων και το Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου –Κέρκυρας-Λευκάδας στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην ΑΤΕ και την απεργιακή τους κινητοποίηση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ να κινηθούν σε αγωνιστική τροχιά σε συντονισμένο αγώνα με τους εργαζόμενους στην ΔΩΔΩΝΗ και τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της Ηπείρου.

Καλούμε σε πανεργατικό-παλλαϊκό ξεσηκωμό για να βγουν νικητές οι εργαζόμενοι και όχι οι πολυεθνικές οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΝΑ ΜΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΑΤΕ-ΝΑ ΜΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΔΩΔΩΝΗ

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Συνάδελφε η επίθεση που σου κάνουν είναι οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη.
Μην ακούς αυτούς που λένε ότι όλα γίνονται για το συμφέρον σου και το καλό της χώρας.

Μην εμπιστεύεσαι την συγκυβέρνηση και τις «εναλλακτικές» κοινοβουλευτικές λύσεις που θα σου λύσουν τα προβλήματα.

Οργανώσου και πάρε την κατάσταση στα χέρια σου!!!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε με συντονισμένο αγώνα και πάλη, με ταξικά σωματεία και συνδικάτα, με αγώνες στα χέρια των εργαζομένων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΗΠΕΙΡΟΥ- ΚΕΡΚΥΡΑΣ- ΛΕΥΚΑΔΑΣ

σωματειακή επιτροπή Ιωαννίνων – Αύγουστος 2012

----------

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ !

7-8-2012

Για αύριο Τετάρτη στις 10 πμ, ορίστηκε η συνάντηση του ΣΕΑΤΕ με την τράπεζα Πειραιώς. ΄Ολα τα ζητήματα θα μπουν στο τραπέζι από το Προεδρείο και θα ζητηθούν λύσεις.

Λειτουργία της τράπεζας, (μονάδες, προϊόντα), προσλήψεις, (όροι - συμβάσεις - αμοιβές - θέσεις εργασίας), Ταμείο Υγείας, (διατήρησή του, καταβολή εργοδοτικών εισφορών).

Η προτροπή του Συλλόγου για την αποφυγή οποιασδήποτε μεμονωμένης κίνησης από τους συναδέλφους ΙΣΧΥΕΙ ! Δεν υπογράφουμε τίποτα χωρίς εντολή !!!

Η ΔΑΔ, με ευθύνη της ηγεσίας της, παρεμβαίνει, απροκάλυπτα, στον απεργιακό μας αγώνα, στέλνοντας συμβάσεις της Πειραιώς και εκβιάζοντας τους διευθυντές να σπάσουν την απεργία και να τις προωθήσουν. Τους προειδοποιήσαμε για τις παρανομίες τους και θα τους οδηγήσουμε στον εισαγγελέα !

Καλούμε τους συναδέλφους διευθυντές καταστημά-των, να συμμορφωθούν με τις οδηγίες του Συλλόγου και να μην υποχωρήσουν στις παράνομες πιέσεις !

Διαπραγματευόμαστε συνεχίζοντας την απεργία μας και με βάση όλα τα δεδομένα καθορίζουμε τη στάση μας.

Είμαστε όλοι μαζί, πάμε όλοι μαζί !

------------
 
ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 8/8, ΣΤΙΣ 10:30 π.μ., ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΚΟΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΤ ΚΑΙ ΑΤΕ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.
-----------
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 
7-8-2012

Προς τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Κύριοι,

Όπως γνωρίζετε ο σύλλογός μας έχει εκφράσει δημόσια και με πολλούς τρόπους την αντίθεσή του κατά της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της « Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Τ.Ε. » και τέθηκε αυτή σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και μεταβιβάστηκαν τα περιουσιακά της στοιχεία στην Τράπεζα Πειραιώς.

Έχει, επίσης, επιφυλαχθεί, κατά της απόφασης αυτής καθώς και κάθε άλλης συνεχόμενης με αυτήν, να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του στα αρμόδια Δικαστήρια, όπως επίσης και για την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μελών του σύμφωνα με το Εθνικό και Κοινοτικό Δίκαιο που τα προστατεύει.

Οι αποφάσεις αυτές, ανέτρεψαν όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει τηρηθεί η διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης όπως ορίζει η υφιστάμενη νομοθεσία ( Εθνική και Κοινοτική ) και η καλή πίστη, αλλά και οι κανόνες της λογικής.

Η Τράπεζα Πειραιώς, εκτός από την από 30 Ιουλίου 2012 ανακοίνωσή της « Προς όλο το προσωπικό της Αγροτικής Τράπεζας Α.Ε. » με την οποία, μεταξύ άλλων, καλωσόρισε το προσωπικό στο νέο  Όμιλο και ενημέρωσε ότι « η συμφωνία διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας…», δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε ενημέρωση και διαβούλευση με το Σύλλογό μας. Αντίθετα  χθες, 6-8-20012 ο τομέας ανθρώπινου δυναμικού της Τράπεζας Πειραιώς, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση του Συλλόγου μας και διαβούλευση μαζί του, κυκλοφόρησε επιστολή απευθυνόμενη προς τους εργαζόμενους, με θέμα «Υπογραφή Συμβάσεων ».

Είναι αυτονόητο, ότι οι ακολουθούμενες μέχρι σήμερα διαδικασίες και η παντελής έλλειψη ενημέρωσης, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους, σχετικά με την πορεία της εργασιακής τους σχέσης και τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Είναι επίσης αυτονόητο, ότι, ανεξαρτήτως της επιφύλαξης του Συλλόγου μας για την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των προσεγγίσεων, για τις έννομες συνέπειες που επιφέρουν οι άνω αποφάσεις στις εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με το ισχύον Εθνικό και Κοινοτικό Δίκαιο, είναι επιβεβλημένη και αναγκαία η ενημέρωση και διαβούλευση μεταξύ της διοίκησης του Συλλόγου μας και της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς.

Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνουμε άμεση συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα σχετικά με τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων – μελών μας.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΑΤΕ

Ο Πρόεδρος                Ο Γενικός Γραμματέας

----------
ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 7/8, ΣΤΙΣ 19.00, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΕ,
ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
----------

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

Οι απεργοί του καταστήματος Πολυγύρου Χαλκιδικής θα θέλαμε να σας καταγγείλουμε την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά συναδέλφου.

Είναι η μόνη απο το κατάστημα 15 άτομων (εκτός του ορισμένου από τον Δ/ντη προσωπικού ασφαλείας 2 ατόμων) που δηλώνει πως εργάζεται και έρχεται σε επαφή με τους πελάτες της Τράπεζας,

αναλυτικά :

α) όταν και εφόσον σηκώσει το τηλέφωνο απαντάει με τρόπο εριστικό στους πελάτες σχετικά με τους απεργούς.

β) δηλώνει με προκλητικό τρόπο πως δεν γνωρίζει πόσο θα απεργήσει ο καθένας μας

γ) εφόσον εργάζεται θα έπρεπε να προσφέρεται ώστε να εξυπηρετήσει τους πελάτες και όχι να αποφεύγει να ρωτήσει ακόμα και τι ζητούν (τακτική ώστε να μην δώσει απαντήσεις)

δ) ισχυρίζεται πως ως κατάστημα έδρας νομού εξυπηρετούμε μόνο συντάξεις και μισθοδοσίες......(αυτό όμως ισχύει για το προσωπικό ασφαλείας όχι για όσους εργάζονται)

ε) τα φώτα στο γραφείο της είναι πάντα μισόκλειστα κατα τη διάρκεια τη απεργίας.

στ) από την πρώτη μέρα της απεργίας τη θεωρεί άκυρη και αναγνωρίζει ως εργοδότη την Πειραιώς

ζ) τις 2 μέρες που απέργησε ήταν υπό τον φόβο της περιφρούρησης του καταστήματος και της αντιπαράθεσης με όλους εμάς.

Για όλα τα παραπάνω και λόγω της παραπληροφόρησης και της απαξίωσης του αγώνα μας ,την οποία μεταδίδει στους πελάτες μας, ζητούμε :

 • την παρέμβαση τους συλλόγου ως προς την συμμόρφωση της

 • εφόσον επιλέγει το δρόμο της εργασίας, αυτή να γίνεται με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Οι απεργοί - αγωνιστές συνάδελφοι του καταστήματος Πολυγύρου-0363

Αικατερινάρη Σοφία

Παπαθανασίου Γεώργιος

Πατεράκη Χρυσάφω

Σπύρτου Γεωργία

Πούλιου Ευαγγελία

Δημούδης Δημήτριος

Στεργιούδη Σουλτάνα

----------
ATE LEASING

Μετά τo από 2209/27.07.2012 ΦΕΚ Απόφασης της Τράπεζας Ελλάδος, βάσει της οποίας εξαιρέθηκε η ΑΤΕ LEASING A.E. από το «υγιές» κομμάτι της ΑΤΕ ΒΑΝΚ που μεταβιβάστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., ως εργαζόμενοι της ΑΤΕ LEASING A.E. ζητήσαμε με επιστολή μας την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Κυβέρνησης και του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος.

Εκφράζουμε την αγωνία και το φόβο μας τόσο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μας, όσο και για την πορεία υλοποίησης της χρηματοδότησης Φωτοβολταϊκών Πάρκων προϋπολογισμού 260 Εκατομμυρίων Ευρώ, για το οποίο έχουν κατατεθεί αιτήσεις από 1.140 αγρότες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προωθείται και υλοποιείται από την ATE LEASING A.E. και τους εργαζομένους της με επιτυχία εδώ και δύο χρόνια περίπου, συμβάλλοντας σημαντικά στην πράσινη ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας.

Επειδή έως σήμερα παραμένει ασαφές και αβέβαιο το μέλλον των 41 εργαζομένων της ATE LEASING A.E. και των οικογενειών τους, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για δίκαιη διευθέτηση του ζητήματος.

------------

 
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΑΣ !

6-8-2012

Σήμερα Δευτέρα 6-8-2012, οι απεργοί εργαζόμενοι στην ΑΤΕ, συγκεντρωθήκαμε μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδος, στη διοίκηση της οποίας ανέβηκε το Προεδρείο του Συλλόγου μας, όπου από δύο εκπροσώπους της ενημερώθηκε, για την δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς να προσλάβει το σύνολο του προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς και άλλα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα.

Στη συνέχεια το Δ.Σ. συνεδρίασε στην Αμερικής 10 και αποφάσισε ομόφωνα :

 1. Να συνεχιστεί η απεργία, η οποία πήγε και τη Δευτέρα καλά, στη βάση του τρίπτυχου των στόχων που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Συλλόγου και εμπεριέχονται στην απόφαση της περασμένης Παρασκευής.
 2. Να αποσταλεί επιστολή στην τράπεζα Πειραιώς, με την οποία, αφού καταγραφούν οι αντιθέσεις, τόσο στις αποφάσεις της κυβέρνησης και της Τράπεζα Ελλάδος για το χάρισμα της ΑΤΕ και οι επιφυλάξεις του Συλλόγου για τη διαδικασία μεταφοράς του προσωπικού και τη διατήρηση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων και αξιώσεων, να ζητηθεί ο καθορισμός άμεσης συνάντησης των δύο πλευρών, προκειμένου να συζητηθούν και να συμφωνηθούν, οι όροι επαναπρόσληψης και απασχόλησης των εργαζόμενων.
 3. Ο Σύλλογος επαναλαμβάνει τη θέση του – προτροπή προς τα μέλη του ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ !
 4. Συνεχίζεται η διεκδίκηση από το υπουργείο οικονομικών της επίλυσης των ζητημάτων, που αφορούν τα Ταμεία μας, μέσω νομοθετικής παρέμβασης και η απαίτηση, από κυβέρνηση και εκκαθαριστή, της διευθέτησης του θέματος των αποζημιώσεων.

Η απόφαση του Δ.Σ. συζητήθηκε στη σημερινή, (7η στη σειρά), συνέλευση των απεργών, από την Αθήνα και την Επαρχία και υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

----------

ΕΒΡΟΣ

Οι απεργοί-υπάλληλοι του ακριτικού Νομού Εβρου, σήμερα 6/8/2012 συγκεντρω-θήκαμε, κάνοντας συμβολικό αποκλεισμό στο Κατάστημα της ΑΤΕ Αλεξανδρούπολης.

Εμείς εδώ στον ακριτικό Έβρό, έχουμε μάθει να φυλάμε Θερμοπύλες και τώρα τοις κείνων ρήιιασι μη πειθόμενοι τους λέμε ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.

Θα είμαστε σε ετοιμότητα και θα αγωνιστούμε μέχρι την πλήρη δικαίωσή μας.

Ζητάμε από τον σύλλογό να διαπραγματευτεί όλα τα δικαιώματά μας  και θα είμαστε σε ετοιμότητα για ότι μας ζητηθεί.

Η συγκέντρωση καλύφθηκε από όλα τα τοπικά ΜΜΕ, με εκτενή ρεπορτάζ σε όλα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων.

Συνεχίζουμε την απεργία μας ενάντια στη «δωροπωλησία» της ΑΤΕ.

και θέλουμε στο πλευρό μας και καλωσορίζουμε τους συναδέλφους που από η Δευτέρα θα αποτελεί την πρώτη ημέρα απεργίας γι αυτούς.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΕ ΤΟΥ Ν. ΕΒΡΟΥ

----------
 
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ !

4-8-2012

 

Σε μαζικότατη συνέλευση, που έγινε μετά την πορεία της Παρασκευής στη Βουλή, προσδιορίστηκε η παραπέρα πορεία του αγώνα μας.

Συνεχίζουμε τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και τη Δευτέρα 6-8-2012 !

Αγωνιζόμαστε ταυτόχρονα και παράλληλα πάνω στο τρίπτυχο :

- Για την ανατροπή της επαίσχυντης συμφωνίας εκποίησης της Αγροτικής Τράπεζας.

- Για την ύπαρξη και τη λειτουργία της ΑΤΕ, στο ρόλο του χρηματοπιστωτικού εργαλείου, για τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και κυρίως του αγροτικού.

- Για την, ουσιαστική, διασφάλιση της εργασίας μας, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας, εργασιακών και ασφαλιστικών.

Τη Δευτέρα 6-8-2012, στις 11 πμ, θα γίνει συγκέντρωση στην Αθήνα, έξω από το κεντρικό της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Σταδίου και πορεία στο υπουργείο οικονομικών. Θ΄ ακολουθήσει η καθιερωμένη, καθημερινή, συνέλευση, στα γραφεία του ΣΕΑΤΕ.

Ο Σύλλογος, με τη βοήθεια της ΟΤΟΕ και των νομικών του συμβούλων, θα επιδιώξει τον έλεγχο των όποιων διαδικασιών θα αφορούν την περαιτέρω απασχόλησή μας και των όρων της, κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις, επαφές και διαπραγματεύσεις, που θα προσδιοριστούν, επακριβώς, τη Δευτέρα 6-8-2012.

Στο μεταξύ δεν αναγνωρίζουμε και δεν αφήνουμε να διεκπεραιωθεί, καμιά αυθαίρετη, μονομερής ενέργεια, είτε από τον εκκαθαριστή, είτε από την τράπεζα Πειραιώς. Δεν παραλαμβάνουμε καταγγελίες σύμβασης και δεν υπογράφουμε πρξη – σύμβαση πρόσληψης, χωρίς την εντολή του Συλλόγου !

----------

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ !

Ανεβάζουμε το βίντεο το οποίο μπορείτε να δείτε μόνο από ανεξάρτητο υπολογιστή, μιας και στο δίκτυο της τράπεζας δεν παίζει λόγω φίλτρων

----------

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ

Σήμερα Σάββατο 4/8/2012 οι συνάδελφοι του Κατ/τος Κασσάνδρειας μοίρασαν στα κεντρικά φανάρια της Καλλιθέας Χαλκιδικής την ανακοίνωση του ΣΕΑΤΕ.

Οι συνάδελφοι του Κατ/τος Κασσάνδρειας δεν κάνουν διακοπές, είναι ΟΛΟΙ στον αγώνα!!!

 ----------

ΧΑΝΙΑ

Οι εργαζόμενοι  και συνταξιούχοι της ΑΤΕ όλου του Νομού Χανίων συνέχισαν και το Σάββατο την παρουσία τους στις εκδηλώσεις "Χανιά - Αγροτικός Αύγουστος 2012" με μοίρασμα της ανακοίνωσης του Συλλόγου και συζήτηση  - ενημέρωση με τους επισκέπτες της έκθεσης μέχρι αργά το βράδυ.

Στην προσπάθεια μας αυτή έχουμε την καθημερινή βοήθεια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων «Η Ενότητα». Στο περίπτερο τους έχουν αναρτήσει πανό «ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕ» και μοιράζουν δική τους ανακοίνωση με κεντρικό θέμα το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας.

Μηνύματα συμπαράστασης έχουν σταλεί στον τοπικό τύπο από τους παρακάτω φορείς και κόμματα του Ν. Χανίων:

Εργατικό Κέντρο Χανίων, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Χανίων, Σύνδεσμος Γεωπόνων Χανίων, Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Αρμένων, Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων, Δήμος Σφακίων, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΚΕ Μ-Λ.

 

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Από την πρώτη ημέρα της απεργίας τα Καταστήματα της Καλαμάτας και της Κεντρικής Αγοράς παραμένουν κλειστά . Οι απεργοί συνάδελφοι συμμετέχουν καθημερινά στην περιφρούρηση της απεργίας και το προσωπικό ασφαλείας εμποδίζεται από τους απεργούς να μπει στο κατάστημα να δουλέψει.

Ø      Στις 1/8 Αυγούστου οι απεργοί από όλο το νομό Μεσσηνίας και από την Ν.Αρκαδίας συμμετείχαμε μαζικά  στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα και ακολούθως στην συνέλευση του συλλόγου.

Ø      Στις 2/8 περιφρουρήσαμε την απεργία μαζί με συναδέλφους περιφερικών καταστημάτων και το απόγευμα της ίδιας ημέρες αναρτήσαμε πανό στο κατάστημα του Δωρίου ,μοιράσαμε ανακοινώσεις και  ενημερώσαμε τοπικό μπλοκ.

Ø      Στις 3/8 περιφρουρήσαμε την απεργία μοιράσαμε την ανακοίνωση του συλλόγου έξω από το κατάστημα και ενημερώσαμε τους πελάτες και τον κόσμο της Καλαμάτας για την «δωροπωλησία»της ΑΤΕ.

Ø      Η συγκέντρωση και η περιφρούρηση της απεργίας καλύφθηκε από όλα τα τοπικά ΜΜΕ με εκτενή ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων.  Την συμπαράσταση τους εξέφρασαν το ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ μας απέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης.

Ø      Το τοπικό παράρτημα της ΟΤΟΕ προγραμματίζει συζήτηση – ενημέρωση με φορείς και σωματεία της πόλης στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Ø       Το Σάββατο 4/8 αποφασίσαμε την συνέχιση της περιφρούρησης της απεργίας και την συμμετοχή μας την Δευτέρα στη συγκέντρωση και  πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και στη συνέλευση του συλλόγου που θα ακολουθήσει.

Τα λεωφορεία ξεκινούν την Δευτέρα 6/8 στις 7.00 πμ από την οδό Νέδοντος στο ύψος του ΟΤΕ. Στις 7.30 στάση στην Τσακώνα για τους συναδέλφους των καταστημάτων της Β. Μεσσηνίας και στις 8.00 στάση στην Τρίπολη για τους συναδέλφους των Καταστημάτων του Ν. Αρκαδίας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΤΕ -ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ  ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΏΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

 

Οι απεργοί του Ν. Μεσσηνίας

----------

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.

Σήμερα 02/08/2012 στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και οι επιπτώσεις της στον αγροτικό τομέα»

- Απεργοί υπάλληλοι ΑΤΕ

- Αγρότες

- Μέλη Συλλόγου γεωπόνων

- Μέλη ΓΕΩΤΕ Καβάλας

- Εκπρόσωποι Αγροτικών Ενώσεων

- Συνταξιούχοι ΑΤΕ

- Πολίτες από διάφορους κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την αντίδρασή μας στην μεθοδευμένη διάλυση της ΑΤΕ.

Η Αγροτική Τράπεζα είναι ο βασικός δανειστής του αγροτικού πληθυσμού και έχει υποθηκευμένο μεγάλο ποσοστό της αγροτικής γης.

Η εκχώρησή της στον ιδιωτικό τομέα ισοδυναμεί με στραγγαλισμό της χρηματοδότησης του Αγροτικού Τομέα που μοιραία θα οδηγήσει στην σταδιακή εξαθλίωσή του.

- ΖΗΤΑΜΕ την ανάκληση της παράνομης και καταχρηστικής απόφασης για το ξεπούλημα της ΑΤΕ

- ΖΗΤΑΜΕ τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων

- ΖΗΤΑΜΕ να παραμείνει η Τράπεζα υπό τον δημόσιο έλεγχο

- ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για μία ΑΤΕ προς όφελος του Αγρότη και της Ελληνικής Κοινωνίας

-

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ - ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ !

 

Από τη σημερινή πορεία στη Βουλή

Μας παίξουν δε μας παίξουν τα βρωμοκάναλα της διαπλοκής, μας γράψουν δε μας γράψουν οι βρωμοφυλλάδες της ντροπής, εμείς είμαστε ΕΔΩ ! Είμαστε στους δρόμους της Ελλάδας, αγωνιζόμενοι για την τράπεζά μας, για την τράπεζα του λαού, το στήριγμα του μη προνομιούχου !

Οι αλήτες της πολιτικής και της τεχνοκρατίας, εκτελώντας συγκεκριμένο συμβόλαιο, την έφαγαν την ΑΤΕ ! Πήγε ως αντάλλαγμα στους πάτρωνές τους, για τη βοήθεια που τους πρόσφεραν και τους προσφέρουν προκειμένου να παραπλανούν τον έλληνα ψηφοφόρο και να καταλαμβάνουν τις καρέκλες της εξουσίας.

Το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, αφού εκτελέστηκε, τώρα πλασάρεται, από τα στημένα και αργυρώνητα ΜΜΕ, ως μεγάλο Deal και απαρχή θετικών εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο : την απαρχή της επέλασης της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας και των ταγών της, στον κλάδο, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ολιγαρχών και των τραπεζιτών και να ρημάξουν τα δεδομένα των εργαζομένων !

Την Παρασκευή στη Βουλή υπήρξε η κορύφωση των πολιτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών, για την αντιμετώπιση της σκανδαλώδους απόφασης, κυβέρνησης και Τράπεζας Ελλάδος, για την χαριστική εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας.

Μετά από πολλές άλλες ενέργειες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οδηγήθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο υπουργός οικονομικών και ο διοικητής της Τ.Ε. για ν΄ απολογηθούν για το τερατούργημά τους.

Και οι δυο ξεσκεπάστηκαν και οι δυο κατακεραυνώθηκαν, με στοιχεία και απόψεις καταπελτικές. Αποκαλύφτηκαν τα άνομα σχέδιά τους και ξετυλίχτηκε το κουβάρι των μεθοδεύσεων και των συνωμοτικών ενεργειών τους.

Στην Επιτροπή της Βουλής, όλες οι προσπάθειες, οι εκτιμήσεις, οι απόψεις και οι καταγγελίες του ΣΕΑΤΕ, επαληθεύτηκαν και προωθήθηκαν.

Κι όμως τίποτα δεν πέρασε στην κοινή γνώμη ! Τα βρωμοκάναλα, το βράδυ, δεν έδειξαν τίποτα από την πραγματικότητα ! Δεν είπαν κουβέντα για το σκάνδαλο, για το μαστίγωμα του Προβόπουλου, για το ρεζίλεμα του Στουρνάρα, για το ξεγύμνωμά τους, για τα αλληλοκαρφώματα, που αποκάλυψαν την ψευτιά και την ξεφτίλα τους.

Από τις αρχές Μαϊου 2012, είπε ο Προβόπουλος, πως έστειλε στις 4, τάχα, συστημικές, τράπεζες, επιστολές για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, για την «καλή» ΑΤΕ. ΄Αρα ήταν, τουλάχιστον από τότε, αποφασισμένο. Κι όμως, οι πολιτικοί αγύρτες της συγκυβέρνησης, υπόσχονταν μέχρι τις παραμονές των εκλογών, τη διάσωση της ΑΤΕ, την ανακεφαλαιοποίσή της και την εξυγίανσή της, προκειμένου να παραμείνει το στήριγμα του αγρότη !

Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης και πριν, αλλά και μετά τις εκλογές, με την κοινή προγραμματική διακήρυξη, έλεγαν άλλα. Έλεγαν καραμπινάτα ψέματα !!!

Την Παρασκευή, την ίδια ώρα  με τη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλή, οι απεργοί της ΑΤΕ, κάναμε μια δεύτερη μεγαλειώδη συγκέντρωση και ενωμένοι με τους απεργούς του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πορευτήκαμε στη Βουλή κατακλύζοντας τη Β. Σοφίας. Τα βρωμοκάναλα της διαπλοκής, ούτε καν μας έδειξαν, ούτε καν μας ανέφεραν. Οι λωποδύτες της δημοσιογραφίας, τα πήραν, για να μας εξαφανίσουν. Πόσο γελιούνται !

Εμείς είμαστε εδώ, είμαστε στην Αθήνα, είμαστε σ΄ όλη την Ελλάδα, είμαστε παντού. Και λέμε την αλήθεια και παλεύουμε ενάντια στην αλητεία, της πολιτικής, της τεχνοκρατίας, της δημοσιογραφίας. Παλεύουμε μαζί με τους συμμάχους μας, μαζί με την κοινωνία, μαζί με το λαό, για τα συμφέροντά του και τα δικαιώματά μας.

Ο αγώνας είναι δύσκολος, είναι, όμως, επιβεβλημένος. Γι αυτό και θα τον συνεχίσουμε !...   

----------

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

----------

ΤΡΙΚΑΛΑ

 

Τι θα γίνει επιτέλους με τους απεργοσπάστες στα καταστήματα ? Σε όλο το νομό Τρικάλων τα 4 μεγαλύτερα καταστήματα είναι κλειστά με σχεδόν όλους τους συναδέλφους να απεργούν και εξαιτίας 4 "συναδέλφων" που δουλεύουν, 2 καταστήματα (Κεντρική Αγορά και Οιχαλία Τρικάλων) εξυπηρετούν την πλειονότητα των πελατών.
 
 Παρά τις εκκλήσεις ομάδας απεργών που πήγαμε στα συγκεκριμένα καταστήματα και μοιράσαμε έντυπο υλικό, οι απεργοσπάστες που δουλεύουν (σε χαλαρό ρυθμό βέβαια, αφού διώχνουν αρκετούς πελάτες γιατί δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν λόγω της απεργίας που κάνουμε τόσες μέρες τα υπόλοιπα "κορόιδα") μας έκαναν παρατήρηση γιατί τους ενοχλούμε την ώρα που εργάζονται!!!
 
Πότε θα κάνει κάτι ο Σύλλογος για αυτά τα φαινόμενα, πως θα περιφρουρήσουμε την απεργία μας, πότε θα βάλουν μυαλό αυτοί οι λίγοι "συνάδελφοι"?

----------

ΛΑΜΙΑ

Σήμερα 3/8/2012 οι απεργοί-υπάλληλοι του Ν.Φθιώτιδας συγκεντρωθήκαμε κάνοντας συμβολικό αποκλεισμό στην Τράπεζα Ελλάδος της Λαμίας. Εξέφρασαν την συμπαράστασή τους με την παρουσία τους εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κυριακάκης. Επίσης , εκπρόσωποι διαδήλωσαν την υποστήριξή τους από την Δημοτική Παρέμβαση Πολιτών Λαμίας, από το ΠΑΜΕ ,από τον ΠΕΑΕΑ Φθιώτιδας, από τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού ΤΕΙ Λαμίας, μέλη του Συλλόγου Εκπαιδ/κων Α΄ Εκπ/σης Φθ/δας,ο Σύλλογος Καθηγητών Β΄ Εκπ/σης Φθ/δας , ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Φθ/δας, ο Αγροτικός Σύλλογος Παμφθιωτικός, Β.Φθιώτιδας ,Πελασγίας και Εχιναίων, και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Η συγκέντρωση καλύφθηκε από όλα τα τοπικά ΜΜΕ, με εκτενή ρεπορτάζ στα κεντρικά δελτία ειδήσεων.

Είχε προηγηθεί πορεία σε κεντρικές οδούς της Λαμίας, και συμβολικός αποκλεισμός του Καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς.

Συνεχίσουμε την απεργία μας ενάντια στη «δωροπωλησία»της ΑΤΕ !!!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους τη Δευτέρα 6/8/2012 και ώρα 8.00 στο Κεντρικό Κατ/μα Λαμίας!!!

Θέλουμε στο πλευρό μας και καλωσορίζουμε τους συναδέλφους που η Δευτέρα  θα αποτελεί την πρώτη ημέρα απεργίας γι αυτούς!!!

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΤΕΒΑΝΚ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Ν.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

----------

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Σήμερα Παρασκευή 3/8/2012, ημέρα κλιμάκωσης της πανελλαδικής κινητοποίησης των εργαζομένων της τράπεζας, η πλειοψηφία των συναδέλφων του κεντρικού καταστήματος Ιωαννίνων, συνάδελφοι από το κατάστημα Καθυστερήσεων Ιωαννίνων και από περιφερειακά καταστήματα του Νομού, πραγματοποιήσαμε με επιτυχία περιφρούρηση της απεργίας με αποτέλεσμα το κατάστημα να παραμείνει κλειστό στο κοινό μέχρι το τέλος του ωραρίου.

Είναι η πρώτη μέρα που συνέβη αυτό καθώς από την προηγούμενη Δευτέρα που ξεκίνησε η απεργία το κατάστημα υπολειτουργούσε λόγω προσωπικού ασφαλείας και μικρής μειοψηφίας «συναδέλφων» απεργοσπαστών. Κλειστά παρέμειναν επίσης τα καταστήματα Μετσόβου, Παρακαλάμου και Δελβινακίου ενώ λειτούργησαν τα καταστήματα Κόνιτσας και Καλούτσιανης.

Με την πρωτοβουλία αυτή δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε 2 τοπικά τηλεοπτικά κανάλια τη θέση του Συλλόγου (ανάγνωση της σχετικής ανακοίνωσης) και να ενημερώσουμε δια ζώσης τους πελάτες της τράπεζας για το δίκαιο του αγώνα μας μοιράζοντας και το σχετικό έντυπο υλικό.

Μοναδικό μελανό σημείο της κινητοποίησης υπήρξε η αντισυναδελφική έως και ύπουλη συμπεριφορά τριών «συναδέλφων» (τα ονόματά τους μπορούν να τεθούν στη διάθεση του Συλλόγου) οι οποίοι αφού προσήλθαν στις 7:45, παρέμειναν στο χώρο έξω από το κατάστημα δίνοντας την εντύπωση ότι συμφωνούν ή τέλος πάντων σέβονται την απόφαση της πλειοψηφίας να κλείσει το κατάστημα, μεθόδευσαν με το διευθυντή και κατάφεραν την είσοδό τους κατά τις 10:00 από παράπλευρη πόρτα του καταστήματος, ώστε να απολαύσουν το μεροκάματο της ντροπής σε μία ήσυχη μέρα χωρίς πελάτες.

Τους αξίζουν πράγματι θερμά συγχαρητήρια..!

----------

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ Μυτιλήνης προχωρήσαμε σε κλείσιμο του Καταστήματος μας, έχοντας τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης.Το Κατάστημα βρίσκεται σε απεργία από τη Δευτέρα (λειτουργώντας βέβαια με προσωπικό ασφαλείας ) και μόλις σήμερα η τοπική κοινωνία κατόπιν ενημέρωσης της από εμάς με έντυπο υλικό αλλά και προφορική επαφή, άρχισε να συνειδητοποιεί το μέγεθος του σκανδάλου.Τα τοπικά ΜΜΕ κάλυψαν τις κινητοποιήσεις μας και αντιπροσωπεία των εργαζομένων παρευρέθηκε σε συνέντευξη Τύπου του Βουλευτή του νησιού μας Γ.Ζερδελή σχετικά με την εκχώρηση-χάρισμα της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Τη Δευτέρα συνεχίζουμε τον αγώνα μας,έχοντας στο πλευρό μας και αγρότες,δημοτικούς φορείς και αγροτικούς συλλόγους καθώς και απλό κόσμο

Οι εργαζόμενοι στο Κατάστημα Αγροτικής Τράπεζας Μυτιλήνης.

---------

Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ

Συνάδελφοι, σας στέλνουμε συνημμένα φωτογραφίες από την κινητοποίηση που κάναμε σήμερα στο κατάστημα Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, με τη συνδρομή και τη συμμετοχή συναδέλφων του γειτονικού καταστήματος Κασσανδρείας. Σας γνωρίζουμε ότι τα καταστήματα Κασσανδρείας, Καλλικράτειας, Νικήτης και Νέων Μουδανιών σήμερα ήταν όλα κλειδωμένα και οι συνάδελφοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οι οποίες έγιναν παρουσία των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών.

Καλό Αγώνα, οι Συνάδελφοι Χαλκιδικής.

----------

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ

----------

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΜΑΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ, ΚΑΛΕΣΑΜΕ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΙΛΗΣΑΝ ΚΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤ. ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΟΙΡΑΖΑΜΕ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΓΙΑΤΙ ΛΙΓΟΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΟ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΑΜΕ!!!!

ΘΛΙΒΕΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΟΤΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ '' ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ''???? 'Η ΤΟ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ '' ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΕΙΤΕ? ΑΦΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ...'' ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ ΚΑΙ ΑΙΣΧΡΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΜΕ.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΘΟΥΝ!!!!!!

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ,

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

----------

ΧΙΟΣ

Από την περασμένη Τρίτη οι εργαζόμενοι στην αγροτική τράπεζα πραγματοποιούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της αγροτικής στη τράπεζα Πειραιώς.

Γι' αυτό το θέμα εργαζόμενοι του καταστήματος Χίου της αγροτικής, που επίσης απεργούν, μίλησαν σήμερα στην «ΑΛΗΘΕΙΑ TV».

Στη σημερινή κινητοποίηση έξω από την τράπεζα βρέθηκε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιώργος Χαλκιάς, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του προς τους εργαζόμενους.

----------

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕ !

Συνεδρίασε στην 15η, για το 2012, τακτική του συνεδρίαση στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με 21 θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ενέκρινε την αποστολή ψηφίσματος που αφορά στην πώληση της Αγροτικής Τράπεζας.
 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΤΕ
Τα μέλη του Π.Σ. ομόφωνα και έχοντας πλήρη επίγνωση των προβλημάτων του τραπεζικού μας συστήματος εκτιμούν ότι η εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας ισοδυναμεί με απεμπόληση της δυνατότητας του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει την Αγροτική Οικονομία.
Τα μέλη του Συλλογικού Οργάνου εκφράζουν τη στήριξή τους στην υπόθεση των συμφερόντων των αγροτών, των εργαζόμενων στα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας καθώς και των συναλλασσόμενων συνολικά και :
Ομόφωνα απαιτεί:
1. Διατήρηση του αναπτυξιακού χαρακτήρα της ΑΤΕ και εξασφάλιση της συνέχειας στη διεκπεραίωση ιδιαίτερων Τραπεζικών Εργασιών που είναι απαραίτητες στον Ελληνικό αγροτικό τομέα.
2. Απόλυτη προστασία του αγροτικού κόσμου, των λοιπών συναλλασσόμενων και των εργαζομένων στην ΑΤΕ.
3. Διασφάλιση στο ακέραιο των καταθέσεων και επενδύσεων των αγροτών, των λοιπών πελατών της ΑΤΕ και της εν γένει χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
4. Διασφάλιση του κόπου των αγροτών και της υποθηκευμένης γης. Απαιτούμε την άμεση ενημέρωση για το εξαγγελθέν νομοθέτημα και προστασία των υποθηκευμένων εκτάσεων και υποδομών των αγροτών, των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
5. Διαφύλαξη της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, το 40% της οποίας είναι υποθηκευμένο στην ΑΤΕ.
 
Από το Γραφείο Τύπου
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

----------

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ.

Σε κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, μη αποκλειομένων και ακτιβίστικων ενεργειών, προκειμένου να αρθεί η σκανδαλώδης απόφαση ξεπουλήματος της Αγροτικής Τράπεζας, στην ιδιωτική Τράπεζα Πειραιώς, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι.

Η απόφαση επικυρώθηκε στην ευρεία σύσκεψη Φορέων, που συγκάλεσε σήμερα το Ε.Κ. Βόλου, μαζί με τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ Βόλου, κατά την οποία συναποφασίσθηκε επίσης να υπάρξει ενημέρωση της Κοινής γνώμης γύρω από το ακανθώδες αυτό ζήτημα, καθώς και ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων με τη λειτουργία της ΑΤΕ Οργανώσεων και Φορέων, μέσα από επισκέψεις εκπροσώπων των εργαζόμενων.

Στόχος η διεύρυνση του αγωνιστικού Μετώπου, με τη συμμετοχή και συναλλασσόμενων με την ΑΤΕ, φυσικών και άλλων προσώπων, που υφίστανται ζημία από την σκανδαλώδη πώληση της Τραπέζης και η αναζήτηση νομικών ευθυνών.

Προς τούτο, αποφασίσθηκε όπως ζητηθεί η νομική διερεύνηση της υπόθεσης, με επίσημη ενυπόγραφη απαίτηση όλων των παραπάνω, και μετά από τη συγκέντρωση σχετικών υπογραφών.

Στη σημερινή σύσκεψη στην οποία είχαν κληθεί να συμμετέχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι τοπικές Δημοτικές Αρχές, οι βουλευτές του Νομού, Εργατικά Σωματεία, Συνεταιριστικές Οργανώσεις, Αγροτικοί-Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί, παραβρέθηκαν:

H βουλευτής Μαγνησίας των «Ανεξάρτητων Έλληνων» κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Μεργιαλής, εκ μέρους του Δήμου Βόλου η Αντιδήμαρχος κα Νατάσσα Οικονόμου, εκπρόσωπος του Α.Σ.Ο Ζαγοράς, κ. Άγγελος Θεοδώρου, Πρωτοβάθμια Εργατικά Σωματεία, ενώ μήνυμα απέστειλε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ. ΒΟΛΟΥ

 

 

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ !

3-8-2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Α.Τ.Ε.

Το επερχόμενο πακέτο των 11,5 δισ €, που θα πέσει στις βαριές πλάτες του ελληνικού λαού, έχει ένα δίδυμο «αδελφάκι», την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, που προηγήθηκε, ήδη, και επιβάρυνε τον έλληνα φορολογούμενο, μ΄ ένα ανάλογο, περίπου, κόστος !

Η εφαρμογή του ιδεολογικοπολιτικού δόγματος του νεοφιλελευθερισμού, που επέβαλλε την εξαφάνιση των κρατικών τραπεζών, με την επιταγή της εξωτερικής τρόϊκας και τη δουλική υλοποίηση από την κυβέρνηση της εσωτερικής τρόϊκας, μέσω των μεθοδευμένων ενεργειών της Τράπεζας της Ελλάδος, όχι, απλά δεν έφερε την πλέον συμφέρουσα και επωφελή για το δημόσιο λύση, αλλά φέρεται να κοστίζει τα τριπλάσια, απ΄ ό,τι η εναλλακτική λύση της ανακεφαλαιοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας, μέσω του ΤΧΣ, ως ενιαία και κρατική τράπεζα.

Τα προβαλλόμενα επιχειρήματα, περί προβληματικότητας της ΑΤΕ και τα περί «μη βιώσιμης τράπεζας», εδράζονται σε μεθοδευμένες κινήσεις και λειτουργίες και σε αυθαίρετα, όσο και αναπόδεικτα στοιχεία.

Το πολυδιαφημιζόμενο deal της ΑΤΕ, δεν αποτελεί, ούτε πώληση, ούτε, καν, μεταφορά. Είναι μια δωρεά με bonus, προς το ιδιωτικό κεφάλαιο !

Η Αγροτική Τράπεζα χαρίστηκε, αφού χωρίστηκε, και το δημόσιο, πλήρωσε κι από πάνω αρκετά δισ €, τα οποία χρεώθηκαν στους έλληνες φορολογούμενους !

l Η εξαφάνιση της ΑΤΕ θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στην, ήδη, μισοερειπωμένη ελληνική ύπαιθρο, αφού θα εκλείψει οποιαδήποτε άσκηση αγροτικής πίστης, ενώ, παράλληλα, οι υποθηκευμένες αγροτικές περιουσίες θα βρεθούν στο έλεος των ιδιωτικών κερδοσκοπικών επιχειρηματικών σχημάτων. Αγρότες, συνεταιρισμοί και γεωργικές βιομηχανίες θα μπουν σε νομοτελειακή πορεία απαξίωσης και αφανισμού !

l Οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, μετά τις αλλεπάλληλες σφαγιαστικές περικοπές των αποδοχών μας, τη δραστική μείωση των θέσεων εργασίας και την περιστολή βασικών δικαιωμάτων μας, βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι και με τους κινδύνους που απειλούν την ίδια την απασχόλησή μας.

Μας ζητούν να εφησυχάσουμε και ν΄ αρκεστούμε σε υποσχέσεις «διασφάλισης», που, μέχρι σήμερα, δεν έχουν αποτυπωθεί σε κανένα κείμενο με νομική ισχύ. Μας ζητούν να συμβιβαστούμε και να υποκύψουμε, χωρίς καμιά συγκεκριμένη δέσμευση για τη συνέχεια και τους όρους της απασχόλησής μας, για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα !

- Απεργούμε, αγωνιζόμενοι, πρώτα και κύρια, μαζί με την κοινωνία και τους φορείς των πελατών μας, για την ανατροπή της επαίσχυντης συμφωνίας εκποίησης της Αγροτικής Τράπεζας.

-  Απεργούμε και αγωνιζόμαστε για την ύπαρξη και τη λειτουργία της ΑΤΕ, στο ρόλο του χρηματοπιστωτικού εργαλείου, για τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και κυρίως του αγροτικού.

- Απεργούμε και αγωνιζόμαστε, για την, ουσιαστική, διασφάλιση της εργασίας μας, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας, εργασιακών και ασφαλιστικών.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μέχρι τη νίκη !

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Α.Τ.Ε

----------

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

            Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ στη χθεσινή της συνεδρίαση (1/8/12), συζήτησε και αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

            Η ΟΤΟΕ επιμένει σταθερά στην αναγκαιότητα μιας άλλης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας και θα βρίσκεται απέναντι στις όποιες αντικοινωνικές - τεχνοκρατικές  επιλογές, που αφορούν τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία.

            Σήμερα, απαιτείται μια νέα αναπλαισίωση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα η οποία θα στοχεύει στην σωστή λειτουργία του.

            Η Κυβέρνηση, οφείλει άμεσα να αποφασίσει και να δημοσιοποιήσει το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, με μέριμνα την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών του ελληνικού λαού και τη διασφάλιση της απασχόλησης και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις Τράπεζες.

Στη κατεύθυνση αυτή η ΟΤΟΕ αποφάσισε να υλοποιήσει ευρύ πρόγραμμα ενημέρωσης των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας με τις συγκεκριμένες θέσεις της:

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει

1.                  Περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων και την προετοιμασία αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

2.                  Ενημερωτικές συσκέψεις με φορείς, προκειμένου να διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο υποστήριξης των θέσεών της για μια νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος

Η ΟΤΟΕ χαιρετίζει τον αγώνα των απεργών συναδέλφων μας της Αγροτικής Τράπεζας και καλεί τους Συλλόγους – Μέλη και τα Νομαρχιακά Παραρτήματά της, να στηρίξουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις του Συλλόγου των Εργαζομένων της Αγροτικής.

Στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της, συνδικαλιστικά και νομικά τον Σύλλογο των Εργαζομένων στη δράση του και τις ενέργειές του, τόσο στους αγώνες του για την Αγροτική Τράπεζα όσο και στα ζητήματα που θα προκύψουν στο πεδίο της απασχόλησης και των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

            Η ΟΤΟΕ θα βαδίσει σταθερά στο δρόμο των καθαρών συνδικαλιστικών επιλογών με αγωνιστικό σχεδιασμό αποτελεσματικής δράσης και συμμετοχής και με κριτήριο την προστασία της απασχόλησης των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις Τράπεζες.

----------

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ. ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΓΙΝΕ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΤΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ. ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ TV 100, ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ (ΜΕ ΠΑΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ) ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΤΣΙΜΙΣΚΗ (ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ) ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΕΚΕΙ, ΤΕΤΡΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕΑΤΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΩΡΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΤΕ.

ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ (ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΣΕΡΡΩΝ, ΠΕΛΛΑΣ, ΗΜΑΘΙΑΣ, ΚΟΖΑΝΗΣ κ.α,) ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 2,00 Μ.Μ ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΥΝ/ΦΩΝ, ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝ/ΦΟΥΣ ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ.

----------

ΣΕΡΡΕΣ

----------

Κ. ΤΟΥΜΠΑ

----------

ΒΟΛΟΣ

 
Αύριο 03/08/2012 Πανμαγνησιακό συλλαλητήριο στις 11:00 το πρωί μπροστά από το κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής επί της οδού Ιάσονος.
 
Το εργατικό κέντρο Βόλου, έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από 11:00 το πρωί μέχρι 15:00. Έχει εκδώσει δελτίου τύπου που καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα, του αρμόδιους φορείς, τα συνδικάτα, τις συνεταιριστικές οργανώσεις, όλους τους εργαζόμενους του Νομού Μαγνησίας, τους αγρότες να παρευρεθούν στο αυριανό συλλαλητήριο και στην πορεία που θα ακολουθήσει με κατάληξη το εργατικό κέντρο Βόλου.
 
Θα υπάρξει συμβολικός αποκλεισμός του κτιρίου της Τραπέζης της Ελλάδος στην παραλία του Βόλου ενώ η πορεία θα καταλήξει στο εργατικό κέντρο Βόλου, στο οποίο θα γίνει ευρεία σύσκεψη των φορέων του νομού για ενίσχυση και συνέχιση του αγώνα κατά της Παραχώρησης της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ της μόνης τράπεζας που φέρει ακόμα στις προσόψεις των καταστημάτων της την λέξη ΕΛΛΑΔΑ.

Οφείλουμε όλοι να είμαστε εκεί.

----------

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, στηρίζοντας τον απεργιακό αγώνα των εργαζόμενων της Αγροτικής Τράπεζας (επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες), ενάντια στο ξεπούλημα του πιο κερδοφόρου και υγιούς Τμήματός της στην Τράπεζα Πειραιώς, αποφάσισε σε σημερινή έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας:

1.     Κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας αύριο Παρασκευή, από 10.00 – 14.00 (για την πρώτη βάρδια) και από 11.00 – 15.00 ) για τη δεύτερη βάρδια), για τη συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργία των συναδέλφων τους της ΑΤΕ.

2.     Τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, που οργανώνεται αύριο στις 11 το πρωί, έξω από το Υποκατάστημα της ΑΤΕ στο Βόλο, με αίτημα την άμεση ανάκληση της απόφασης ξεπουλήματος.

3. Αμέσως μετά, στη 1 το μεσημέρι στο ΕΚΒ, πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης Φορέων, με τη συμμετοχή: της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των τοπικών Δημοτικών Αρχών, των βουλευτών του Νομού, Εργατικών Σωματείων, Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Αγροτικών-Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών, για τη συγκρότηση κοινού μετώπου αντίστασης στο ξεπούλημα της μόνης αμιγώς κρατικής Τράπεζας της Χώρας, που ιδρύθηκε για να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και με αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας του προσωπικού της.

Το ΕΚΒ, όπως και οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ θεωρούν Σκάνδαλο την απόφαση της Κυβερνητικής Τρόϊκας (Σαμαρά-Βενιζέλου- Κουβέλη), να περάσει η ιστορική Τράπεζα/πυλώνας στήριξης του Αγροτικού Κόσμου της Χώρας μας και του πρωτογενούς της τομέα, στα χέρια ιδιωτών!

Για το Συνδικαλιστικό Κίνημα και τους εργαζόμενους, η εν λόγω απόφαση συνιστά έγκλημα κατά μιάς Τράπεζας, που αποτελεί καθαρή περιουσία όλου του ελληνικού λαού, έχοντας οργανική κερδοφορία πάνω από 500 εκ, καταθέσεις 17,2 δις, 1.700 ακίνητα αξίας κοντά στα 1 δις, και χαρίζεται έναντι του εξευτελιστικού ποσού των 95εκ.!

Με τον αγώνα μας θα ανατρέψουμε αυτή την απόφαση, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει ΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ και στην ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (ΑΦΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΡΗ), καθώς και στον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ.

Καλούνται ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος μαζικά

στο αυριανό συλλαλητήριο, στις 11 το πρωί,

έξω από την Αγροτική Τράπεζα Βόλου.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ. ΒΟΛΟΥ

----------

ΔΟΜΟΚΟΣ - ΛΑΜΙΑ

Σήμερα 2/8/2012 στο Κατάστημα Δομοκού πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ,στην οποία συμμετείχαν Βουλευτές και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στις ομιλίες τους ενημέρωσαν τους συγκεντρωθέντες και εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΑΤΕBANK, ενάντια στη ¨δωροπωλησία¨ της Τράπεζας. Επίσης , δυναμική παρουσία και καθοριστική οργανωτική συμβολή για την συγκέντρωση είχε ο Αγροτικός Σύλλογος Β.Φθιώτιδας ,που οι εκπρόσωποι του  με αγωνιώδεις και ουσιαστικές τοποθετήσεις έδωσαν το στίγμα της εξαπάτησης που συντελείται. Συνέταξαν ψήφισμα το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς και παράλληλα απέκλεισαν συμβολικά την κεντρική οδό του Δομοκού με τους γεωργικούς ελκυστήρες . Επιπλέον υποστήριξη υπήρχε από εκπροσώπους του Δήμου Δομοκού και του Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπως και από αρκετούς πολίτες και αγρότες του Δομοκού.

Παράλληλα στην Λαμία πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, με ομιλητές ,τον Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ κ, Κυριακάκη, τον Βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αποστόλου , και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Στερεάς Ελλάδος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στουπή.

Στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Κατάστημα Λαμίας, αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της Τράπεζας Ελλάδος αύριο 3/8/2012 και ώρα 11.00 ,με μαζική συμμετοχή από εκπροσώπους από όλες τις κοινωνικές ομάδες, παραγωγικές τάξεις ,κόμματα , φορείς και συλλόγους.

Συνεχίσουμε την απεργία μας ενάντια στο ξεπούλημα της ΑΤΕ και για την υπεράσπιση της απασχόλησής, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας!!!

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΤΕΒΑΝΚ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Ν.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

-------------

ΡΕΘΥΜΝΟ

----------

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

----------

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

 

 
----------

 

ΝΑΥΠΛΙΟ

Παρέμεινε κλειστό σήμερα το Κατάστημα ΑΤΕ Ναυπλίου και περιφρουρήθηκε η απεργία από τους εργαζόμενους των Καταστημάτων Άργους, Ναυπλίου, Λυγουριού και Άστρους που συμμετέχουν στις 24ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες του Συλλόγου, των οποίων τα καταστήματα παρέμειναν και σήμερα κλειστά.

Στο πλευρό των εργαζομένων ήταν αντιπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αγρότες, πελάτες και πολίτες.

Οι συνάδελφοι κατέθεσαν τους φόβους και τους προβληματισμούς τους, ανταλλάχθηκαν απόψεις και διαπιστώθηκε η ανάγκη για ΑΜΕΣΗ, ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ σύγκλιση ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ του Συλλόγου με πρωταρχικό θέμα την πλήρη ενημέρωση των συναδέλφων από τα μέλη του ΔΣ για τη θέση που βρισκόμαστε, “τι μέλλει γενέσθαι”, τι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί από το ΔΣ και πως σκοπεύουν να χειριστούν και να προασπιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι των Καταστημάτων ΑΤΕ Ναυπλίου, Άργους, Λυγουριού και Άστρους

----------

ΚΟΖΑΝΗ

Μετά την κατάληψη του καταστήματος Κοζάνης στις 31/07 με κάλυψη από τα τοπικά ΜΜΕ, σήμερα 01/8 και ώρα 11.30 στο Κεντρικό Κατάστημα Κοζάνης συγκεντρωθήκαμε οι 30 περίπου απεργοί – υπάλληλοι της ΑΤΕbank των καταστη-μάτων

Κοζάνης, Κεντρικής Πλατείας Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Σερβίων, Βελβενδού, Φιλώτα

διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση «χαρίσματος» της ΑΤΕbank στην χρεωκοπημένη Τράπεζα Πειραιώς αποφασίζοντας τα παρακάτω:

-   Την συνέχιση της απεργία μας ενάντια στο ξεπούλημα της ΑΤΕ και για την υπεράσπιση της απασχόλησής, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας με συνεχή παρουσία και περιφρούρηση της απεργίας στο κεντρικό κατάστημα Κοζάνης

-   Πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας στις 03/8 προς το Δημαρχείο Κοζάνης και επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο Κοζάνης

-   Κοινοποίηση του ψηφίσματος στον τοπικό Τύπο

-   Προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με αγροτικές ενώσεις και γεωργικούς συνεταιρισμούς για ενημέρωσή τους σχετικά με τις επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της αντισυνταγματικής μεταβίβασης της ΑΤΕbank στην Τράπεζα Πειραιώς

-   Πληροφόρηση των συμπολιτών μας σχετικά με το αντισυνταγματικό «χάρισμα» της ΑΤΕbank και τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της κίνησης μοιράζοντας φυλλάδια

-   Συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος στις 02/07

-   Αίτημα προς τον ΣΕΑΤΕ για σύγκληση Γενικής ή Περιφερειακής Συνέλευσης

  Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕbank στα καταστήματα του Ν. Κοζάνης

----------

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

----------

ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΕ !

Η νέα κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ προχωρά με ταχύτητα και πυγμή το καταστροφικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πιστή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καπιταλιστών και στις επιταγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ανακοίνωσε, μέσω της Τράπεζας Ελλάδος, το βράδυ της Παρασκευής 27/7, την παραχώρηση της υπό δημόσιο έλεγχο Αγροτικής Τράπεζας στην ιδιωτική Τράπεζα Πειραιώς, στο όνομα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει όρους μεταβίβασης και τυχόν τίμημα, παρά μόνο: ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των εργαζόμενων της Αγροτικής (σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων), ότι στην Πειραιώς περνά το υγιές-κερδοφόρο κομμάτι της ΑΤΕ (το ζημιογόνο μένει στο δημόσιο) και ότι «Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.». Δηλαδή, ο κ. Σάλλας παίρνει την τράπεζα στον έλεγχό του και όχι μόνο δεν θα βάλει δεκάρα τσακιστή, αλλά και από πάνω θα εισπράξει ενίσχυση από τα δάνεια που η κυβέρνηση παίρνει και τα οποία φορτώνεται ο ελληνικός λαός που καλείται να τα αποπληρώσει με δάκρυα, αίμα και ιδρώτα.

Η Αγροτική τράπεζα έχοντας ενυπόθηκο το 70% της αγροτικής γης, αποτελώντας εργαλείο για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και κατέχοντας πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε μια σειρά συνεταιριστικές αγροτικές και κτηνοτροφικές εταιρείες, αποτελεί καθοριστικής αξίας κομμάτι του δημόσιου πλούτου που εκχωρείται κατευθείαν στο κεφάλαιο. Ο όρος ξεπούλημα δεν ανταποκρίνεται στη νέα πραγματικότητα, γιατί δεν πρόκειται καν για κάτι τέτοιο, αλλά για χάρισμα στην κυριολεξία.

Παραδίδεται στο ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο όχι μόνο η τράπεζα, αλλά μέσω αυτής, της περιουσίας της και των υποθηκών σε αυτήν παραδίδεται και ο έλεγχος της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας, με ότι αυτό σημαίνει στο πλαίσιο των γενικότερων σχεδιασμών των πολυεθνικών για το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών, την προώθηση του προγράμματος HELIOS, τις κατευθύνσεις τους για τη διατροφή και την προώθηση των μεταλλαγμένων.

Πρόκειται για μια εγκληματική σκανδαλώδη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου που δεν ζημιώνει μόνο τους αγρότες, κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους της Αγροτικής τράπεζας, αλλά πλήττει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού σε όφελος του τραπεζικού κεφαλαίου. Οι δήθεν εξαγγελίες για δημόσιο πυλώνα τραπεζών, αποδεικνύονται στάχτη στα μάτια. Οι δημόσιες τράπεζες έχουν παραδοθεί και συνεχίζουν να παραδίδονται στους τραπεζίτες-καπιταλιστές για τη διαχείριση και για τα κέρδη τους και οι εργαζόμενοι φορτώνονται τις ζημιές και την επιχορήγησή τους. Το ληστρικό αχόρταγο τραπεζικό καρτέλ παίρνει στον έλεγχό του ένα-ένα όλα τα κομμάτια του δημόσιου πλούτου. Η επιχείρηση αυτή είναι μέρος των σχεδίων που κλιμακώνονται με τη νέα επίθεση στις συντάξεις, τη διάλυση της δημόσιας υγείας, την ιδιωτικοποίηση σειράς δημόσιων οργανισμών και υποδομών.

Οι εργαζόμενοι έχουμε ένα και μόνο συμφέρον. Να τους σταματήσουμε, να ανατρέψουμε τα σχέδια τους. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Φοβούνται τις αντιδράσεις μας και για αυτό ανακοινώνουν καλοκαίρι, νύχτα Παρασκευής τα σχέδια τους. Όλοι μαζί, μπορούμε. Με αγώνες διαρκείας στα χέρια μας να μπλοκάρουμε τα σχέδια τους.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων της Α.Τ.Ε. και απαιτούμε:

Να σταματήσει η συγχώνευση - χάρισμα της Αγροτικής Τράπεζας στο τραπεζικό κεφάλαιο. Όχι άλλα κέρδη και δημόσια περιουσία στο κεφάλαιο. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Κάτω τα χέρια από την δημόσια περιουσία.

(ΣΥΛΕΕΓΟ) Σύλλογος Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

----------

ΑΡΤΑ

----------

 

ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ, ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ !
                                                                                                                              2-8-2012

Μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία των απεργών εργαζομένων στην ΑΤΕ, στο υπουργείο οικονομικών και τη Βουλή.

 

 

Από τη συγκέντρωση στην Πανεπιστημίου 23

Από την πορεία στο υπουργείο οικονομικών
 
 
Από την ενημερωτική διαδικασία στην αίθουσα του ΣΕΑΤΕ

----------

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ !

Με τη μεγαλύτερη, από ποτέ, συμμετοχή των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε χθες, το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Πανεπιστημίου 23. Οι απεργοί συνάδελφοι, που κατέκλυσαν το χώρο και τη λεωφόρο, μπροστά από το παραδοσιακό κτίριο της ΑΤΕ, ταξίδεψαν απ΄ όλες τις περιοχές της Ελλάδος, από τον ΄Εβρο, έως και την Κρήτη.

Με παρόντες βουλευτές και εκπροσώπους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρητοι ΄Ελληνες και ΚΚΕ, τη διοίκηση της ΟΤΟΕ και τα Δ.Σ. όλων των Συλλόγων η διαδικασία άνοιξε με χαιρετισμούς της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη, του στελέχους των ΑΝΕΛ Γ. Μανώλη και του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου, ενώ μίλησαν, επίσης, το μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ Γ. Γκικόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος της ΟΤΟΕ και νυν βουλευτής Δ. Τσουκαλάς.

Στο κύριο μέρος της διαδικασίας υπήρξαν ομιλίες από τον Πρόεδρο της ΟΤΟΕ Σ. Κούκο και τον Πρόεδρο του ΣΕΑΤΕ Κ. Αμούντζια, με τον Γεν. Γραμματέα Γρ. Σαμπάνη να κλείνει δίνοντας και τα οργανωτικά στοιχεία της πορείας που θα ακολουθούσε.

Η πορεία ξεκίνησε από την πανεπιστημίου και μέσω της Εδουάρδου Λω και της Σταδίου, έφτασε στο Σύνταγμα, όπου σταμάτησε στο κάτω μέρος της πλατείας, για όση ώρα η αντιπροσωπεία του Συλλόγου ήταν στο υπουργείο.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ούτε χθες δεν εμφανίστηκε ο υπουργός οικονομικών στην αντιπροσωπεία του ΣΕΑΤΕ, που πήγε στο υπουργείο, με τους απεργούς εργαζόμενους στην πλατεία Συντάγματος. Μαζί με τον Πρόεδρο της ΟΤΟΕ και τον βουλευτή κ. Λαφαζάνη, τα μέλη του Προεδρείου συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα κ. Μέργο και έβαλαν, για μια ακόμα φορά στο τραπέζι το θέμα του ξεπουλήματος της τράπεζας.

Φυσικά και δεν βρέθηκε άκρη, μιας και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, παρουσία και του διευθυντή χρηματοπιστωτικών θεμάτων, επέμενε στο …ωφέλιμο των αποφάσεων για την εξαφάνιση της ΑΤΕ, παρουσιάζοντας τα γνωστά, τετριμμένα και έωλα επιχειρήματα, που διακινεί, τις τελευταίες ημέρες η κυβερνητική πλευρά.

Στο φόρτε της συζήτησης ο κ. Γενικός παραδέχτηκε το αυτονόητο, για όλους, αλλά αποσιωπούμενο από την συγκυβέρνηση, πως, δηλαδή, η απόφαση για την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας ελήφθη από τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση !

Για τα έγγραφα που ζήτησε ο ΣΕΑΤΕ, τα σχετικά με την υπόθεση, ο κ. Μέργος παρέπεμψε στο ΤΧΣ και στην Τ.Ε.

(΄Ηδη ο Σύλλογος με εξώδικο που απέστειλε χθες, ζητάει από την Τράπεζα της Ελλάδος να του δοθούν όλα τα έγγραφα τα σχετικά με τις δεσμεύσεις της τράπεζας Πειραιώς, για τα θέματα των εργαζομένων…).

Για τα θέματα τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, ο Γενικός Γραμματέας ήταν, πάλι καθησυχαστικός, ξαναμίλησε για μελετούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, πλην όμως δεν έδωσε τίποτε το οριστικό, παραπέμποντας σε νέα συνάντηση.

Μετά την ενημέρωση των εργαζομένων από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, για τη συνάντηση η πορεία ξεκίνησε από το Σύνταγμα και δια της οδού ΄Οθωνος ανέβηκε μπροστά στη βουλή, όπου βροντοοφώναξε το σύνθημα που δόνησε το κέντρο της Αθήνας «ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ !...».

Στη συνέχεια ένα μεγάλος αριθμός των απεργών κατευθύνθηκε στο Σύλλογο, στην κατάμεστη αίθουσα του οποίου, εξελίχθηκε μια πολύωρη διαδικασία ενημέρωσης και διαλόγου.

----------

ΕΞΩΔΙΚΟΣ
ΑΙΤΗΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Με την από 27-7-2012 απόφαση της η « ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ » της Τράπεζας αποφάσισε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της « Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Τ.Ε. » και έθεσε την ΑΤΕ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Η απόφαση αυτή είναι προδήλως παράνομη, αποτελεί προϊόν μεθόδευσης για το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας και τη λεηλασία της περιουσίας της, προκαλεί τεράστια βλάβη στο Ελληνικό Δημόσιο, τους λοιπούς μετόχους και το κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα τους Έλληνες Αγρότες.

Ο Σύλλογός μας κατά της απόφασης αυτής καθώς και κάθε άλλης απόφασης θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του στα αρμόδια Δικαστήρια ζητώντας την ακύρωσή της, καθώς και την απόδοση ποινικών ευθυνών σε όλους όσους ενέχονται στην τέλεση άδικων πράξεων.

Ολόκληρο το εξώδικο ΕΔΩ !...

----------

ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ στο Ρέθυμνο, οι οποίοι την Πέμπτη 2 Αυγούστου προγραμματίζουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας στην Ηγουμένου Γαβριήλ, στις 10.30 το πρωί.

Στην ανακοίνωση τους, οι εργαζόμενοι αναφέρουν: «Ζητάμε εξηγήσεις για το μεγάλο σκάνδαλο. Ξεπουλάνε τη γη μας. Χαρίζουν τις περιουσίες των αγροτών.
Απεργήστε, διαδηλώστε, κοινωνικοποιηθείτε. Διαλύουν τα πάντα. Σήμερα είμαστε εμείς. Αύριο ποιος;»

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα για την υπεράσπιση της ύπαρξης και της λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας.

Σε ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου σημειώνει ότι «θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της Κυβέρνησης, να προχωρήσει στη διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας και να την χαρίσει στην Τράπεζα Πειραιώς.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για να μην δοθεί η χαριστική βολή στον πρωτογενή τομέα της Ελληνικής Οικονομίας και κυρίως στον αγροτικό, που θα επιφέρει:
- Την ερήμωση της υπαίθρου αφού θα κλείσουν όλα τα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας στην Επαρχία.
- Το ξεπούλημα της ενυπόθηκης αγροτικής γής, που θα οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες και τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ, στην απεργία των Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα, που ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ για:
- Να λειτουργήσει ο τραπεζικός τομέας προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και της ανάπτυξης.
- Να παραμείνει η Αγροτική Τράπεζα υπό Δημόσιο έλεγχο».

----------

ΣΗΤΕΙΑ

Βρισκόμαστε συνεχώς έξω από την Τράπεζα, ενημερώνουμε τον κόσμο προφορικά αλλά και με έντυπο υλικό. Χτες "δώσαμε" το θέμα στα τοπικά ΜΜΕ, που ήρθαν επιτόπου για να το καλύψουν.

Επίσης, χτες ήρθε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ για συμπαράσταση στον αγώνα μας

Σημειώνεται ότι όλοι οι εργαζομένοι του Καταστήματος απεργούν, με εξαίρεση τρία άτομα τα οποία βρίσκονται στο κατάστημα και κάνουν συναλλαγές με το κοινό.

----------

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Οι σαρωτικές αλλαγές στον τραπεζικό τομέα άρχισαν με την απορρόφηση και στην ουσία εξαφάνιση της Αγροτικής Τράπεζας.

Η Αγροτική Τράπεζα από το 1929 οπότε και ιδρύθηκε είχε κύριο σκοπό την αποκλειστική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους του αγροτικού τομέα και την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης. Δραστηριότητες που στη συνέχεια διευρύνθηκαν, στήριξαν το συνεταιριστικό κίνημα, αλλά και εξωγεωργικές δράσεις με ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Με τις εντολές της Τρόικα, οι οποίες εκπληρώνουν τις επιθυμίες του μεγάλου τραπεζικού κεφαλαίου, 83 χρόνια προσφοράς και έργου της Αγροτικής σβήνουν με μιας…!

Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ είναι οι πρώτοι που γνωρίζουν και στήριξαν το έργο της τράπεζας και είναι αυτοί που σήμερα νοιώθουν την ανασφάλεια πλέον στην εργασία τους και την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.

Ανάμεσα στους 5.500 εργαζόμενους της ΑΤΕ, 41 συνάδελφοι τους που εργάζονται στην ATELEASING, αγωνιούν ακόμα περισσότερο γιατί βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού εξαιρούνται από την ένταξη στην Τράπεζα Πειραιώς, όπως συνέβη με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της ΑΤΕ.

Γιατί άραγε; Μήπως επειδή η ATELEASING προωθούσε με επιτυχία την πράσινη ενέργεια στον αγροτικό τομέα και αυτή η δραστηριότητα είναι πλέον «φιλέτο» για άλλο μεγαλο-επενδυτή;

Καλούμε την Κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος, και την Τράπεζα Πειραιώς να εντάξουν και να αξιοποιήσουν το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό της ATELEASING στις δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας στηρίζει τον αγώνα των 5.500 συναδέλφων μας στην ΑΤΕ και απαιτούμε να υπάρξει πλήρη εξασφάλιση των θέσεων εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Ενώνουμε τη φωνή του Αγώνα μαζί τους γιατί πρέπει να υπάρχει τράπεζα με σχέδιο και όραμα για την ανάπτυξη του γεωργικού, κτηνοτροφικού, αλιευτικού τομέα, παραγωγικές δράσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
 
Το Δ.Σ.
 

                                                     ----------

ΚΥΘΗΡΑ


 

----------

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

   Με αφορμή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας Α.Ε., η οποία τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση και την εντολή μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων της στο πιστωτικό ίδρυμα με την επωνυμία Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Στερεάς του Ο.Ε.Ε. θεωρεί ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της ανασύνταξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα πρέπει να γίνει με όρους ισοτιμίας και διαφάνειας.

   Ειδικότερα θα πρέπει:

1.     Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης  να περιλαμβάνει όλες τις εμπορικές (ιδιωτικές και δημοσίου ενδιαφέροντος) και συνεταιριστικές τράπεζες, αποκλείοντας αδιαφανείς και προσχεδιασμένες διαδικασίες και μεθοδεύσεις για επιλεκτικές εκκαθαρίσεις τραπεζών.  

2.     Να δοθούν κίνητρα, οδηγίες και ρήτρες για τον επαναπροσανατολισμό της  λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στη κατεύθυνση της στήριξης και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

3.     Να υπάρξει ρήτρα προστασίας της απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού των τραπεζών που έχει την εμπειρία και την ικανότητα να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των νέων συνθηκών λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

4.     Οι κρατικές τράπεζες Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ισχυρού κρατικού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα που θα αποτελεί εργαλείο άσκησης στοχευμένων χρηματοδοτικών πολιτικών στην οικονομία και στη κοινωνία με έμφαση στο πρωτογενή τομέα.  

5.     Να δημοσιοποιηθεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των  τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδας οφείλει να γνωστοποιήσει με σαφήνεια τις ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών.

6.     Η ΑΤΕbank ως τράπεζα με αναπτυξιακό ρόλο  στον αγροτικό τομέα και τη περιφέρεια αποτελεί ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό χρηματοοικονομικό εργαλείο του κράτους για την επανεκκίνηση της οικονομίας.    

                                                       ΛΑΜΙΑ 1/8/201

--------  

      ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

               

            ----------       

ΔΡΑΜΑ

----------

 

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΟΤΟΕ !

1-8-2012

Προς τους Συλλόγους – Μέλη της ΟΤΟΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (Πανεπιστημίου 23)

ΤΕΤΑΡΤΗ 1/8/12 ΚΑΙ ΩΡΑ 11.00πμ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

            Σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά στην συγκέντρωση των Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, αύριο ΤΕΤΑΡΤΗ 1/8 και ώρα 11.00 το πρωί, που θα γίνει στο πρώην κεντρικό της Αγροτικής Τράπεζας (Πανεπιστημίου 23).

            Η συμμετοχή μας πρέπει να είναι μαζική, γιατί ο αγώνας των συναδέλφων μας της Αγροτικής για την Τράπεζα και τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, είναι και δικός μας αγώνας.

            Από αυτή τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς.

                 Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      Σταύρος ΚΟΥΚΟΣ          Αχιλλέας Μυλωνόπουλος

 

 
--------------------
--------------------
 
 ΙΟΥΛΙΟΣ 2012
 
 ΙΟΥΝΙΟΣ 2012
 
 ΜΑΪΟΣ 2012
 
 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
 
 ΜΑΡΤΙΟΣ 2012
 
 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
 
 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012
 

Η ιστοσελίδα των Καταστημάτων STAFF www.hellenicstaffshops.gr

 
 make a gif
 
ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΩ !
 
                                                                     27-7-2012
 
Χώρα, Κράτος χωρίς τους πολίτες του δεν σώζεται!

Είναι αναγκαίο και επιτακτικό, οι πολιτικές αυτές να αλλάξουν. Είναι απαίτηση της κοινωνίας! Η απόσυρση αυτών των μέτρων και η χάραξη άλλων πολιτικών είναι αναγκαία.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα, όσο και αν καταβάλλεται προσπάθεια από συγκεκριμένα συμφέροντα και μέσα να απαξιωθεί, μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσει να αντιπαλεύει τέτοιες αναποτελεσματικές, άδικες, άνισες και ανάλγητες προς τη κοινωνία πολιτικές και η μεγαλύτερη κατάκτηση του θα είναι η συσπείρωση των εργαζόμενων, των ανέργων και των συνταξιούχων σε έναν αγώνα ανατροπής των πολιτικών αυτών.
 
                                                  Ε.Κ.Α.
----------
 
ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
 
 
----------
 
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ !
 
                                                                     25-7-2012

Τους γνωρίσαμε, πια, για τα καλά : είναι απόλυτα ερασιτέχνες ! Η μόνη σταθερά τους, η τυφλή υπακοή και διεκπεραίωση των εντολών της τρόϊκας κι όλοι τους μαζί όργανα εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ερασιτέχνες, αλλά αδίστακτοι και χωρίς φραγμούς, γι αυτό και απόλυτα επικίνδυνοι !

΄Εχουν χρεωθεί την εξαφάνιση της ΑΤΕ και το …προσπαθούν εναγωνίως, όχι για το τι θα μείνει πίσω, (στον αγροτικό τομέα, τους εργαζόμενους, στην ύπαιθρο…), αλλά για το αν θα καταφέρουν να ικανοποιήσουν τα αφεντικά !

Θα παλέψουμε, θα αντισταθούμε ως το τέλος, μ΄ ό,τι διαθέτουμε, μ΄ ό,τι μπορούμε, είτε μόνοι μας, είτε μαζί με τον κλάδο, είτε με τους πελάτες και την κοινωνία.

Δεν έχει τελειώσει τίποτα, τα σενάριά τους πάσχουν, δεν τους βγαίνουν, ψάχνονται, οι πιέσεις και η αντίστασή μας τους κοστίζουν : θα συνεχίσουμε αποφασισμένοι, ενωμένοι, μεθοδικοί. Ο αγώνας μας μπορεί να φέρει και θα φέρει, αποτελέσματα !...

 
                       Κώστας Αμούντζιας
                           Πρόεδρος ΣΕΑΤΕ
----------
 
ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ !
 
                                                                  16-7-2012
 
Η κυβέρνηση αποτελείται από 47 άτομα, από τα οποία δυο είναι γυναίκες. Πρόκειται για μνημειώδες ποσοστό κοντά στο 4%. Στη Σαουδική Αραβία είναι λιγότερο (μόνο μία), αλλά όχι στο Ιράν (έχουν τρεις)! Ακόμα και το Αφγανιστάν έχει καλύτερη επίδοση ισότητας στην κυβέρνηση.

«Μα, καλά, αυτό σε πείραξε τώρα;», θα μου πείτε... «Εδώ χάνεται η χώρα, βουλιάζει η οικονομία, και εσύ ασχολείσαι με το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην κυβέρνηση;»

Ναι, αυτό κάνω ακριβώς, και έχω καλούς λόγους, τους οποίους σκοπεύω να απαριθμήσω ευθύς αμέσως:

1. Με πειράζει το μήνυμα: «τώρα που τα πράγματα είναι δύσκολα, χρειαζόμαστε «σοβαρούς» ανθρώπους στο τιμόνι» (σε ελεύθερη απόδοση). Αυτό μπορεί να σημαίνει ή ότι δεν υπάρχουν σοβαρές γυναίκες πολιτικοί, ή ότι οι γυναίκες δεν μπορεί να είναι «σοβαρές» πολιτικοί... Ή, ίσως, ότι ακόμα κι αν υπάρχουν σοβαρές γυναίκες, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επειδή ο κόσμος θα πάρει το λάθος μήνυμα (ελαφρότητας, ίσως;)...

2. Με ενοχλεί το σιωπηρό παρασύνθημα: «σε εποχές κανονικής διαχείρισης» έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με εκκεντρικότητες όπως η ισότητα.

3. Με εκνευρίζει ο συμβολισμός των ιδιαίτερων καθηκόντων, πιστών στα στερεότυπα του φύλου: η μια στον τομέα του τουρισμού (η φιλόξενη αρχόντισσα του οίκου) και η άλλη «δεύτερη φωνή» στην Υγεία (η μητέρα που φροντίζει με αυταπάρνηση)...

4. Με ανησυχεί η έκλειψη των star γυναικών πολιτικών που έχουν κάτι να πουν, όπως η Ντόρα και η Άννα Διαμαντοπούλου.

5. Μου κακοφαίνεται η επιβεβαίωση που φέρνει η κρίση για το πόσο επιφανειακά και κακοχωνεμένα ήταν όλα τα «πολιτικώς ορθά» που παπαγαλίζαμε προσποιούμενοι τους Ευρωπαίους... Ορκίζονταν οι πολιτικοί μας στην ανάγκη για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση (όταν όλα δούλευαν ρολόι, που λέει ο λόγος), όμως τώρα που η ανεργία αυξάνει εξίσου για άνδρες και γυναίκες, η συζήτηση και η ανησυχία εστιάζεται στους άνδρες-επικεφαλής νοικοκυριών που χάνουν τη δουλειά τους...

6. Με προβληματίζει η επαναφορά του φαντάσματος της Μεγάλης Ύφεσης του 1929, όταν οι γυναίκες εκδιώχθηκαν από τις δουλειές τους ώστε να Κάνουν χώρο για τους «κανονικούς» εργαζόμενους, δηλαδή τους άνδρες...

7. Αλλά περισσότερο από όλα, με ενοχλεί και με εξοργίζει μια απλή αλήθεια-πρόβλεψη: ότι τα boys στην Κυβέρνηση δεν έχουν ιδέα για τα διλήμματα, τις δύσκολες επιλογές και τις συνδυαστικές θυσίες που αποτελούν την πεζή καθημερινότητα του μισού πληθυσμού αυτής της χώρας. Δεν έχουν ιδέα τι σημαίνουν πολλαπλές υποχρεώσεις, ανελαστικές ανάγκες φροντίδας, κοινωνική υποδομή ως προαπαιτούμενο της απασχόλησης... Έτσι, με μεγάλη ευκολία θα νομίζουν πως προσφέρουν υπηρεσίες στη χώρα τους που είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει, όταν αποφασίσουν να περιορίσουν τις ελάχιστες ανακουφιστικές κοινωνικές υπηρεσίες... Δεν θα ανησυχήσουν, επειδή κάποια γυναίκα θα προσφερθεί δωρεάν και σιωπηλά να καλύψει τα κενά.. (η μαμά τους, η σύζυγός τους, η αδερφή τους κλπ). Δεν θα ιδρώσουν, επειδή δεν θα πειράξουν τα προνόμια των «σοβαρών» εργαζομένων... Δεν τους πειράζει, γιατί δεν καταλαβαίνουν... Άλλωστε φοράνε μόνο παντελόνια !
 
                      Αντιγόνη Λυμπεράκη
               καθηγήτρια οικονομικών
                                      στο Πάντειο
----------
 
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΤΩΝ ΣΣΕ.
                                                                  5-7-2012
 
Στην Ελλάδα υπάρχει μια διαμορφωμένη πραγματικότητα που ουδείς μπορεί να την αγνοήσει.

Με την εμμονή της Τρόικας και τις κυβερνητικές πολιτικές που ασκήθηκαν έχει καταρρεύσει κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου, κοινωνικής διαπραγμάτευσης, και σεβασμού των αποτελεσμάτων αυτής της διαπραγμάτευσης.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ότι η συμφωνία εργοδοτών – εργαζομένων που εστάλη στον τότε Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο και πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων, ενώ νομοθετήθηκε η κατάργηση των συμβάσεων, η μείωση του κατώτερου μισθού, και ιδίως για τους νέους μέχρι 25 χρονών η κατά 33% μείωση της κατώτερης αμοιβής.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή την τεράστια ευθύνη την έχει η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί – επιτέλους – σοβαρά με την Τρόικα ώστε να αποκατασταθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στη χώρα μας.

Θα πρέπει να παραδεχτούν και να αποδεχτούν ότι, αυτά που συμφωνούν τα δυο μέρη θα πρέπει να γίνονται σεβαστά.
Αν υπάρχει αυτή η συμφωνία εμείς μπορούμε να συζητήσουμε και να επικαιροποιήσουμε τις συμβάσεις εκείνες που κατάργησαν δια νόμου Τρόικα και κυβέρνηση.

 
Γιάννης Παναγόπουλος
Πρόεδρος ΓΣΕΕ
 
----------
 
ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ
ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ !
 
                                                                 19-6-2012

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, οδηγεί, κατά τα φαινόμενα, στη συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος βασιζόμενο στα δύο κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης, (όπως ονομάστηκε), τα οποία, με βάση όσα έπραξαν κι όσα προώθησαν για την Αγροτική Τράπεζα, δεν θάπρεπε να εκπέμπουν και τόσο ευοίωνες προσδοκίες για τα ζητήματά μας.

Η λαϊκή ετυμηγορία, όμως, είναι αυτή που είναι και το σ.κ. δεν έχει κάτι άλλο να κάνει, παρά να αποδοθεί στο έργο του, δηλαδή στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και της τράπεζας στην οποία δουλεύουμε.

Σαφώς και οι συνθήκες αλλάζουν και, φυσικά, η σημερινή συγκυρία δεν είναι ίδια μ΄ εκείνη, την πριν από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Τα κόμματα, πιεζόμενα και από το Σύλλογο, έχουν πάρει θέσεις, σχετικά ικανοποιητικές, για το μέλλον της ΑΤΕ και κυρίως, έχουν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Σ΄ αυτές τις θέσεις κι αυτές τις δεσμεύσεις θα "πατήσει" ο ΣΕΑΤΕ και θα συνεχίσει τον αγώνα, το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας, αλλά θα τον διαβούμε όλοι μαζί, ενωμένοι και αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε !

                        Κώστας Αμούντζιας
                            Πρόεδρος ΣΕΑΤΕ
----------
 
Η ΠΟΛΩΣΗ
ΚΙ Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ !
5-6-2012
Η πόλωση είναι η διαδικασία ανάδειξης των σημαντικών ερωτημάτων και εναλλακτικών απαντήσεων σε μια εκλογική περίοδο.

Όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στις εκλογές, όσο το ερώτημα της διακυβέρνησης γίνεται επιτακτικό, οι αποχρώσεις αδυνατίζουν και οι γνώμες στοιχίζονται διλημματικά.
Ολίγον έγκυος δεν υπάρχει.

Διχασμός είναι η πόλωση που δεν εξαντλείται με το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά συνεχίζεται μιας και η κοινωνία αδυνατεί να συνυπάρξει. Οι αντιθέσεις επιμένουν σε αξιακά, ζωτικά υπαρξιακά θέματα και ο συνδυασμός τους ως πεποιθήσεις με την εκτίμηση των ατομικών συμφερόντων της ψήφου γίνεται εκρηκτικός.

Στη δεύτερη περίπτωση , του διχασμού, η κυβέρνηση δεν σημαίνει και κυβερνησιμότητα.
Η καθημερινή σύγκρουση δεν επιτρέπει την ομαλή διακυβέρνηση.

Το ερώτημα λοιπόν διχασμός ή πόλωση είναι καίριο. Δεν φτάνει στις 18 Ιουνίου να έχουμε κυβέρνηση. Πρέπει να είναι και βιώσιμη, στην κωματώδη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

 
Γιάννης Αναστασάκος
----------
 
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ...
29-5-2012
Μία ακόμη προεκλογική εβδομάδα, μία ακόμη εβδομάδα φορτισμένη με δηλώσεις κατά της Ελλάδας από ευρωπαίους υπουργούς και τραπεζίτες που συνδυάζουν τον εκφοβισμό με την περιφρόνηση και την αναίδεια με την απαξίωση.
 
Για πόσο καιρό θα γίνεται ανεκτή μια ανάρμοστη και ανήθικη συμπεριφορά η οποία προσβάλλει την προσωπικότητα και πλήττει την αξιοπρέπεια όλων μας ;
 
Ποιος δίνει το δικαίωμα σε εκπροσώπους άλλων κρατών να καθυβρίζουν τους Ελληνες και να απειλούν την Ελλάδα επειδή έπραξε το μοιραίο λάθος πριν από δύο χρόνια να αποδεχθεί την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που, αντί να εξασφαλίσει τη διάσωση, επιτάχυνε τη μετάλλαξη της χώρας σε «Λετονία του Νότου»;
 
Η απάντηση στο πρώτο και στο δεύτερο ερώτημα είναι κοινή. Το δικαίωμα αυτό το δίνουν οι έλληνες πολιτικοί και θα ασκείται από τους ομολόγους τους για όσο καιρό οι πρώτοι δεν υπερασπίζονται τη χώρα τους.
 
Παύλος Παπαδόπουλος
----------
 
ΟΧΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ...
 
21-5-2012
 
Tον τελευταίο καιρό πληθαίνουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αν διαθέτουμε δικό μας νόμισμα θα μπορούμε να το υποτιμάμε όποτε θέλουμε και γι' αυτό θα γίνουμε ανταγωνιστικοί και θα ανακτήσουμε τις απώλειές μας, ενώ παράλληλα θα είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι από τους δανειστές μας, ανακτώντας την εθνική κυριαρχία μας.

H αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική: Mόλις ακουστούν οι πρώτοι τριγμοί, οι καταθέτες θα ορμήσουν στις τράπεζες και οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ. Tα αποθέματα (ιδίως των εισαγόμενων ειδών) θα εξαφανισθούν για να πουληθούν μετά την πρώτη ή δεύτερη υποτίμηση σε πολλαπλάσια τιμή. Eτσι, ο πρώτος απολογισμός θα περιλαμβάνει αναγκαστική κρατικοποίηση των τραπεζών και δραματική έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων κ.ά. από την αγορά.

Στη συνέχεια, ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεών μας θα καταρρεύσει από έλλειψη χρηματοδότησης, αδυναμία προμήθειας πρώτων υλών, ενέργειας, παραγωγικού εξοπλισμού, δραματική μείωση της ζήτησης κ.λπ. Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, οι δραχμικοί μισθοί και οι συντάξεις δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες.

                          Μιχάλης Γκλεζάκος
                Καθηγ. Παν/μιου Πειραιά
 
---------
 
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ...
 
8-5-2012

Στον ιστορικό χρόνο ο εμφύλιος κλείνει και η “παρένθεση” της Μεταπολίτευσης τελειώνει. Αυτό επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα αυτό προδίκαζε το προεκλογικό τοπίο. Που σημαίνει πως τα “άκρα” μπορούν πάλι να αντιπαρατεθούν σε μια μονομαχία μηδενικού αθροίσματος.

Το κέντρο απλά διαλέγει στρατόπεδο, αλλιώς διαγράφεται ως περιττό...
 
...Με έναν φαινομενικά μαγικό τρόπο, η χώρα απορροφά στο εσωτερικό της κάθε φορά τις Ευρωπαϊκές τριβές σαν σεισμικό επίκεντρο. Ανίκανη να συνθέσει, ικανή να αποδομήσει.
Γινόμαστε το φυσικό θέατρο, ο ενισχυτής, ο μεγεθυντικός φακός παρατήρησης του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
 
Όλο τον 20ο αιώνα, με αποκορύφωμα το δράμα του εμφύλιου, έτσι πορευτήκαμε.
Με μια ιδιαίτερα απλουστευτική αντίληψη των γεωπολιτικών αντιθέσεων, δυνάμεων και συσχετισμών. Καλοί Ρώσοι, κακοί Ρώσοι. Καλοί Αμερικάνοι, κακοί Αμερικάνοι.
Τώρα δοκιμάζουμε την περπατησιά του 21ου. Με Γάλλους και Γερμανούς. Τουλάχιστον η σύγκρουση να μην έχει τη βία της δραχμής και τα ερείπια της αποπομπής.

Να μην χαλάσουμε άλλες δυο γενιές για να γλείφουμε πληγές.
..

 Γιάννης Αναστασάκος

----------
 
ΖΗΛΕΥΩ !
2-5-2012
 
Ζηλεύω τις βεβαιότητες...
 
- Αυτών που επιμένουν να μυρηκάζουν τα σάπια υπολείμματα τροφών στο στόμα τους απ' τους τόνους κουτόχορτου που καταβροχθίζαμε επί δεκαετίες.
- Αυτών που το χέρι στην κάλπη διαγράφει σταθερή πορεία χωρίς κλυδωνισμούς στα δύσκολα και στα εύκολα.
- Αυτών που Ξεχνάνε επειδή ακόμα Ξύνουν το κεφάλι τους όταν ο ουρανός κατρακυλά καταπάνω τους.
- Αυτών που κοιμούνται. Και βλέπουν όνειρα. ...Με πρόβατα επί σφαγή σε ρυθμό παρέλασης. Και σημαίες κουνάμενες σεινάμενες. Στο στόμα. Και ξυπνούν. Ήσυχοι.
- Αυτών που πίνουν φρέντο και ρεμβάζουν ανάμεσα στα συντρίμμια κανονικοτήτων που ξεπουλήθηκαν. - Από άλλους για λογαριασμό μας.
- Αυτών που ζαλώθηκαν τη Μεγάλη Ευθύνη κι ανηφορίζουν το ντόπιο Γολγοθά μας με το σταυρό στους ώμους τραγουδώντας ευρωπαϊκοαμερικανικά εμβατήρια.
- Αυτών που επευφημούν την Κατερίνα.
Και αυτών που την επιτιμούν.
Κι αυτών που τη φτύνουν.
Τα ίδια και για τον Σπύρο (τον κατά δήλωσή του μαλάκα.)
Επιτρέπεται η φθηνή συγκίνηση τέτοιες κρίσιμες ώρες;
Η κάπως εθνική αφύπνιση;
Η εφ όλης της ύλης απαξίωση;
Ο...θυμός;
Ούτε και γι' αυτά δεν ήμουν σίγουρη την ώρα που έλεγα μέσα μου "οι αισθητικές επιλογές, οι σκοπιμότητες, τα δήθεν, η ισχυρή επιχειρηματολογία, η κόκκινη γραμμή του μελό, οι ευκολίες..."
Την ώρα που δάκρυζα δεν ήμουν βέβαιη καν για τα ηλίθια δάκρυά μου.
Αναρωτιόμουν αν ήταν αρκετά υφάλμυρα για εύκολα δάκρυα.
Ζηλεύω τις βεβαιότητες. Αυτό είναι σίγουρο.
Μόνο που καμιά φορά θέλω να κλαίω κόντρα.
Και όταν το σκέφτομαι άλλη μια φορά ούτε γι' αυτό δε νιώθω σίγουρη.
Μπορεί να μην τις ζηλεύω στ' αλήθεια αλλά να τις φοβάμαι.

 
 Ρία Φελεκίδου
----------
 

 

 

 
 

Hit Counter